Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mavi Vatan Tatbikatı başladı

Mavi Vatan Tatbikatı başladı

Anadolu'yu çevreleyen Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de aynı anda yapılması nedeniyle Cumhuriyet tarihinin en büyük tatbikatı olma özelliği taşıyan 'Mavi Vatan -2019'un Foça bölümü yerli ve milli tank çıkarma gemisi TCG Bayraktar'a amfibi deniz piyade timi ile zırhlı silahların yüklenmesiyle başladı. 103 savaş gemisi katılıyor

  • Ege Postası
  • 05.03.2019 - 08:43

Anadolu'yu çevreleyen Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de aynı anda 103 savaş gemisinin katılımıyla gerçekleştirilen 'Mavi Vatan-2019' tatbikatının Foça bölümünde, senaryo gereği düşman toprağı olan Hekim Adası'na amfibi çıkarma harekatı nefes kesti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanan, Deniz Harp Merkezi Komutanlığı'nda kurulan tatbikat kontrol merkezi tarafından sevk ve idare edilen Mavi Vatan 2019 Tatbikatı'nın Foça bölümü, Foça Deniz Üssü Komutanlığı'na bağlı savaş gemilerinin denize açılmasıyla başladı. Tatbikatın en önemli safhalarından olan amfibi çıkarma eğitimi İzmir Körfezi'nde yapılırken, Türkiye'de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip harp gemisi özelliğini taşıyan tank çıkarma gemisi TCG Bayraktar (L-402) öncülüğünde gerçekleştirilen çıkarma harekatı, Hekim Adası'na düzenlendi. 

Jenerik coğrafyaya göre devam eden tatbikatta, senaryo gereği mayın avlama gemisi TCG Edremit, mayın taraması yaparak güvenli bir koridor oluşturdu. Çıkarmanın yapılacağı sahilde mayın taraması yapmak amacıyla HOSA isimli insansız denizaltı mayın tarama aracı, mayın avlama gemisinden denize bırakıldı. Çıkarmanın yapılacağı sahilde düşman unsurlarının denize döşediği mayını tespit eden HOSA, koordinatlarını TCG Edremit mayın avlama gemisine bildirdi. Bu gemide bulunan SAS ve SAT timleri de sahil gerisi keşif harekatı başlattı. Timler botla mayının bulunduğu bölgeye gelerek dalış gerçekleştirdi. Timler, mayına fünye bağladıktan sonra mayınlı bölgeden uzaklaştı. Ardından SAS ve SAT timlerinin mayına yerleştirdiği fünye patlatılarak mayın etkisiz hale getirildi. Çıkarma kapsamında TCG Bayraktar gemisindeki amfibi hücum timlerin botları, gemideki 40 ton kaldırma kapasiteli vinçlerle denize indirildi.

TÜRK DONANMASI GÖZ KAMAŞTIRDI
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanan, Deniz Harp Merkezi Komutanlığı’nda kurulan tatbikat kontrol merkezi tarafından sevk ve idare edilen Mavi Vatan -2019 Tatbikatı’nda İzmir Körfezi’nde amfibi çıkarma eğitimi yapıldı. Jenerik coğrafyaya göre devam eden tatbikatta düşman toprağı olan Hekim Adası’na çıkarma harekatı öncesinde TCG Bayraktar gemisiyle ilk defa buluşan yerli yapımı olan Bayraktar insansız hava aracı, adadaki düşman unsurlarını belirledi. Belirlenen ve lazer yöntemiyle işaretlenen düşman unsurlarını yok etmek için önce hava harekatı düzenlendi. Harekatta lazerle işaretlenen noktalar Türk F16 uçaklarıyla vuruldu. Ardından tank çıkarma gemisi TCG Bayraktar (L-402), başta olmak üzere çıkarma gemileri Hekim Adası’nda mayandan temizlenen bölgeden karaya çıkarma yaptı. Çıkarma gemisinde bulunan tank ve zırhlı araçlar, amfibi deniz piyade birliğiyle birlikte adaya çıktı. Türk piyade birliği, adada temsili düşman kuvvetleriyle çatışmaya girdi. Karada çıkarma harekatı devam ederken, ATAK helikopterleri de havadan adadaki düşman unsurlarına hava taarruzu düzenledi. Senaryoya göre Hekim Adası’na düzenlenen amfibi çıkarma tatbikatı başarıyla tamamlandı. Bu arada Ankara’dan uçakla bölgeye gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da erken ihbar ve kontrol uçağından amfibi çıkarma harekatını takip etti.

Tatbikatın İzmir Körfezi’nde tamamlanmasının ardından, katılan gemiler, 6-8 Mart tarihleri arasında 34’ü yurtiçi olmak üzere 41 limana ziyarette bulunacak. Bu limanlarda tatbikata katılan gemiler halkın ziyaretine açılacak. (DHA-AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.