Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Marangoz ustası dünyanın en iyi 10 kemanından birini yaptı

Marangoz ustası dünyanın en iyi 10 kemanından birini yaptı

Hatay’ın İskenderun ilçesinde marangozluk yapan İsmail Kaya dünyanın en genç 10 kemancı ustası arasına girmeyi başardıİskenderun Sanayi sitesinde marangozluk yaparak geçimini sağlayan ve genç yaşta müziğe ve keman yapımına merak saran...

  • Ege Postası
  • 25.07.2013 - 16:38


Hatay’ın İskenderun ilçesinde marangozluk yapan İsmail Kaya dünyanın en genç 10 kemancı ustası arasına girmeyi başardı

İskenderun Sanayi sitesinde marangozluk yaparak geçimini sağlayan ve genç yaşta müziğe ve keman yapımına merak saran Kaya, el yapımı kemanıyla İtalya’nın Cremona şehrinde düzenlenen uluslararası yarışmada iki dalda dereceye girdi.

İskenderun Sanayi Sitesi’nde marangoz atölyesinin bir bölümünü keman, çello, bağlama ve gitar yapımı için ayıran İsmail Kaya, marangozlukla kazandığını enstrüman imalatını geliştirmek için kullanıyor. İsmail Kaya, keman yapımıyla başladığı çalışmalarını her geçen gün geliştirerek el becerisini üst seviyelere yükseltmeyi başardı. Dünya’da kemanın çıkış yeri olarak bilinen İtalya’nın Cromona kentinde bu yıl 7.’si düzenlenen geleneksel keman yapımı yarışmasına katılan İsmail Kaya, iki ayda üretimini gerçekleştirdiği serbest İtalyan tarzı kemanıyla ilk 10’a girdi.

Dünyanın dört bir yanından keman ustalarının eser gönderdiği yarışmaya kendini sınamak, konumunu öğrenmek için katıldığını ifade eden İsmail Kaya, “Keman otoriteleri tarafından prestij olarak kabul edilen yarışmaya 93 yarışmacı eser gönderdi. Beş ülkeden işinde uzman dünyanın kabul ettiği beş jüri eserleri tek tek inceleyip, kriterlerine göre değerlendirdi. Çok ünlü müzisyenlerin, ustaların katıldığı yarışmada önce 66 kişi elendi. 27 yarışmacı arsında benim kemanım 9. olarak ilk ona girdi. Benim için çok büyük bir sürpriz oldu. Mutluluğumun tarifi güç.” dedi.

Yarışmanın profesyonel, serbest çalışma ve genç üyeler dalı olmak üzere 3 ayrı kategoride yapıldığını aktaran İsmail Kaya “Kemanım Milano Senfoni Orkestrası’nın ses sınavına tabi tutuldu ve orada da 12 keman arasında ilk 3’e girdi. Eğer yanılmıyorsam bu başarı Türkiye’de ilk ve tek. Bu arada kemanım yarışma etkinlikleri kapsamında düzenlenen gala gecesinde Milano Senfoni Orkestrası tarafından yarışmaya katılan ve dereceye giren enstrümanlar eşliğinde mini konser verildi. Kemanımın ödülün ardından burada çalınması benim için ayrı bir gurur kaynağı oldu.” diye konuştu.

Yarışmanın sonucunun internette yayınlandığında çok sevindiğini kaydeden ahşap ustası İsmail Kaya, ödül olan kemanı ile birlikte kendisine bir madalya, bir de sertifika gönderildiğini ifade etti.
Kemanı yarışmaya gönderip göndermeme konusunda tereddüt yaşadığını aktaran İsmail Kaya şunları söyledi: “Karar vermekte zorlandım. Sonra bu yarışmaya girmem gerektiğini düşünerek kemanı gönderdim. Çevremdeki insanlar beni bu cesaretimden dolayı kutladı. Müthiş duygular içerisindeyim. Şimdiki hedefim ise profesyoneller kategorisinde keman yarışmasına katılmak ve Türkiye’yi, özellikle de İskenderun’unun adını daha da ileri taşımak.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.