Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mahkemeden emsal 'tazminat' kararı

Mahkemeden emsal 'tazminat' kararı

İzmir‘in Bornova İlçesi’nde 2015 yılında, alkollü olarak tek taraflı kaza yapıp yaşamını yitiren Fethi Neşeli’nin annesi, babası ve kardeşi, sigorta şirketine karşı açtıkları “Destekten yoksun kalma  tazminat" davasını kazandı. Mahkeme, yasal faizi hariç üç kişiye toplam 136 bin 328 lira tazminat ödenmesine karar verdi.Ailenin avukatı Hakan Ağcakanat, mahkemenin verdiği kararın emsal niteliğinde olduğunu, alkollü bir kişinin yaptığı kazada mahkemenin, tazminat ödenmemesi yönünde iki kez olumsuz rapor veren bilirkişiye  rağmen, tazminatın verildiğini kaydetti. Sigorta şirketi direndi, aile kazandı

  • Ege Postası
  • 29.12.2017 - 12:43

Davaya konu kaza 27 Temmuz 2015 yılında meydana geldi. Fethi Neşeli, ruhsatı annesinin üzerine kayıtlı 35 DNR 43 plakalı özel araç ile Çamdibi 5747 Sokaktan, Kemalpaşa Caddesi’ne doğru giderken direksiyon hakimiyetini kaybedip, park halindeki başka bir araca çarpıp durabildi. Ağır yaralı olarak Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Neşeli, kurtarılamadı. Olayı soruşturan savcılık Fethi  Neşeli’nin 1,13  promil alkollü olduğunu ve kazayı yapan kişinin kusurlu olduğunu bu nedenle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Ailenin avukatı Hakan Ağcakanat, aracın sigortalı olduğu şirkete poliçe limiti kapsamındaki 268 bin lira paranın müvekkillerine ödenmesi için yazı yazdı. Sigorta şirketi kazayı yapan kişinin alkollü olduğunu ve istenilen parayı ödeyemiyeceklerini belirtti. Avukat  Hakan Ağcakanat, bunun üzerine 2015 yılında yürürlükte olan ZMMS poliçesi kapsamında, sigorta şirketinin sorumlu olduğunu belirtip, müvekkilleri Fethi Neşeli’nin annesi Tülay,  babası Ahmet ve  kız kardeşi  Feyzanur Neşeli adına diğer hakları gizli kalmak kaydıyla 25’er bin lira “Destekten yoksun kalma tazminatı” istemiyle 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkemenin tayin ettiği bilirkişiler iki kez aracı kullanan kişinin alkollü olduğunu ve bu nedenle ailenin destekten kalma tazminatını hesaplayıp raporlarını mahkemeye sundu. Ailenin avukatı bilirkişi raporlarına karşı bir diyeceklerinin olmadığını ve bu yönde karar verilmesini istedi.

2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen son duruşmada,  dava  dilekçelerini  tekrar ettiklerini belirten avukat Hakan Ağcakanat, “Müvekkillerimin murisi  trafik kazasında vefat etmiştir. Her ne kadar kazada murisin tam kusurlu olduğu belirtilmiş ise de destek tazminatı mirası hakkında ayrı bir hak olup, müvekkillerimin destek tazminatı talep etme  hakkı vardır. Davalı şirkete bu konuda müracaat edildi, ancak talebimiz reddedildi. Bu nedenle destek  tazminatının hesaplanarak müvekkillerime ödenmesini talep ederim. Babası emekli maaşı ile evi geçindirmeye çalışmakta. Anne ise kanser hastasıdır. Küçük kız kardeşi ise ortaokula gitmektedir. Muris sağ iken çalışmakta ve  evine bakmaktaydı. Ölünce de, ailesi ekonomik yönden zor günler geçirmeye başlamıştır. Bu nedenle ZMMS poliçesi kapsamında istenilen tazminatın ödenmesini talep ediyoruz" dedi.

Davalı sigorta şirketinin avukatı ise kazayı yapan kişinin alkollü olduğunu belirtip davanın reddedilmesini talep etti. 2.Asliye Ticaret Mahkemesi Hakimi Tahsin Türkben,  Fethi Neşeli’nin kızkardeşi Feyzanur’a 15 bin 982 lira, anne Tülay Neşeli’ye 64 bir  bin 385 bin lira ve baba Ahmet Neşeli’ye 55 bin 961 lira toplam 136 bin 328 lira 14 Ekim 2015 tarihinden  itibaren yasal faiziyle  birlikte ve poliçe limiti ile sınırlı olmak kaydıyla davalıdan alınıp davacılara verilmesine karar verip, davayı bitirdi. Sigorta şirketinin avukatı kararı İstinaf Mahkemesi’ne temyize götüreceklerini belirtti.

Ailenin avukatı Hakan Ağcakanat, ilk kez bir mahkemenin alkollü bir kişinin karıştığı kazada tazminat ödediğini ve bu kararın emsal olduğunu belirtti. (Karataş Haber Ajansı)

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.