Dolar 32,3654
%0.15
Euro 34,9546
%-0.32
Altın 2.325,560
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Lozan'ın 91.yılı anıldı

Lozan'ın 91.yılı anıldı

KONAK Belediyesi Lozan Barış Atanlaşması'nın 91'inci yıl dönümünü İsmet İnönü Müze Evi önünde düzenlenen törenle andı.

  • Ege Postası
  • 25.07.2014 - 13:06
İZMİR-Etkinliğe Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın yanı sıra CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, Uşakizade Köşkü Müdürü Ahmet Gürel, Konak Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Uşakizade Köşkü Müdürü Ahmet Gürel, Lozan Antlaşması'nın önemine değinerek, “91 yıldır esir değilsek, esir olmayacaksak, özgürsek bunu Türkiye'nin bağımsızlık anlaşması olarak da bilinen Lozan Antlaşması'na borçluyuz" dedi.
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise, 8 aylık zorlu bir süreçten sonra noktalanan Lozan Barış Antlaşması'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin doğum belgesi olduğunu dile getirdi. Antlaşmaya imza atan İsmet İnönü'yü anmayı da unutmayan Pekdaş, İnönü'nün sadece Milli Mücadelenin önemli komutanlarından biri olmadığını, aynı zamanda başarılı bir devlet adamı olduğunu da söyledi. İnönü'nün Türkiye'nin demokrasiye geçişinde önemli rolü bulunduğunu da belirten Pekdaş, “Cumhuriyet'in doğum belgesinde imzası olan İsmet İnönü muhalefete geçmeyi göze alıyor ve bu ülkeye demokrasi gelsin diyor. 'Muhalefet varsa demokrasi vardır' diyor. Demokrasinin yaşaması için Cumhuriyet Halk Partisi çok bedeller ödüyor" dedi. 
Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili de konuşan Pekdaş, bu süreçte İzmirlilere büyük sorumluluk düştüğünü ifade etti. Pekdaş, “Cumhurbaşkanımızı halkın seçeceği bir döneme girdik. CHP bu süreçte de önemli bir görev yerine getirecek. Ya tek parti diktatörlüğünün, tek adam diktatörlüğüne dönüşmesine seyirci kalacak ya da bu gidişe dur diyecek. Laik Cumhuriyet, demokratik hukuk devletinin yerleşmesi için bir başka adım daha atıp bir başka sorumluluk gösterecek. Bu şehirde yaşıyor olmak sorumluluklarının gereğini yerine getirmektir. Bu gidişe İzmir'den dur demek için, Cumhurbaşkanını halk seçerse nasıl seçileceğini göstermek için, büyük sorumluluklar yerine getirmek durumundayız* dedi.

MÜZE ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün doğduğu Konak Asmalı Mescit Mahallesi'ndeki ev 1999 yılında İsmet İnönü Vakfı tarafından Konak Belediyesi'ne devredildi. Belediye tarafından restore edilerek müze haline getirilen İsmet İnönü Anı Evi, aksaklıklar nedeniyle bir süredir kapalıydı. Göreve gelir gelmez evin eksikliklerini gideren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, yenilenerek daha nitelikli bir hale dönüşen müze evin yeniden ziyarete açılmasını sağladı. Haftanın altı günü açık kalacak olan müze, ziyaretçilerini bekliyor. 

LOZAN FUAR'DA DA ANILDI
Öte yandan İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu öncülüğündeki bir grup da Lozan Barış Antlaşması'nın yıl dönümünü sabah saatlerinde düzenlenen bir törenle kutladı. İzmir Fuarı'ndaki Atatürk ve İsmet İnönü heykelin önünde düzenlenen törene CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Ege Kültür Platformu Başkanı Okan Yüksel, Dikili Atatürkçü Düşünce Derneği, 68'liler Platformu ve Eğitim-İş üyeleri ile vatandaşlar katıldı. (DHA)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.