Dolar 32,3700
%0.16
Euro 35,0122
%-0.15
Altın 2.325,000
%0.2
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Lösemide büyük umut

Lösemide büyük umut

Hematoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer, Amerika’da sürdürülen yeni ilaç çalışmalarından başarılı sonuçlar alındığını ve löseminin artık “iyileştirilebilir hastalık” olabileceğinin ortaya çıktığını bildirdi. Bu mesajı , tüm dünyada kan kanserlerinin tedavisinde önemli isim olan 5 hematoloji profesörünün Türkiye’de verdiğini belirten Prof. Dr. Dinçer, “Bu yeni ilaçlarla löseminin yüzde 80-90 iyileştirileceği açıklandı. Bu ilaçlar yakında piyasaya çıkacak, bir yıl içinde ülkemizde de bu ilaçlarla tedavi başlayacak” dedi.

  • Ege Postası
  • 25.04.2014 - 09:09
İZMİR- İzmir Kent Hastanesi Hematoloji Uzmanı  olan Dernek Başkanı Prof. Dr. Dinçer, kan kanserlerinin tedavisindeki  önemli gelişmelerin  23 Nisan Çarşamba Günü İstanbul’da gerçekleştirdikleri  Avrasya Hematoloji Forumu’nda açıklandığını  vurguladı. Biri İtalyan, 4’ü Amerikalı  5 hematoloji profesörünün bu gelişmeleri Türk  meslektaşlarıyla paylaştığını belirten Dinçer, konuk uzmanlar ve açıklamalarıyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
“ABD’deki MD Anderson Department of Leukemia,  (MD Anderson Lösemi Hastanesi) dünyanın en önemli lösemi tedavi merkezlerinden. Bu klinikte görev yapan hematoloji profesörleri Hagop M. Kantarjian, Elias Jabbour,  Susan O’Brien ve Guillermo Garcia Manero ile Turin Üniversitesi’nden Giuseppe Saglio  da kan kanserlerinin tedavi protokollerini hazırlayan ve bu hazırladıkları protokoller tüm dünyada kabul görüp uygulanan bilim adamları. Dernek ve İzmir Kent Hastanesi olarak bu önemli isimleri İstanbul’da Türk hematologlarla buluşturduk. Çok önemli mesajları oldu. Kronik myeloid lösemi,  myelofibroz, myelodisplastik sendrom, akut lösemi, kronik lenfoblastik lösemi gibi kan kanserlerinin tedavisindeki yenilikleri, yeni ilaç uygulamalarıyla çeşitli hasta gruplarında elde edilen ilk sonuçları açıkladılar. Öncelikle lösemi tedavisinde yeni ilaçların çok başarılı sonuçlar verdiğini, bunların da yakında piyasaya çıkacağını müjdelediler. İlaç tedavisiyle lösemiler  yüzde 80-90 iyileşecek, bu ilaçlarla kemik iliği nakline yakın sonuçlar alınacak. Lösemi tedavisinde kemik iliği kök hücre nakli azalacak, daha farklı hastalıklara kemik iliği nakli yapılacak. En önemli sonuç; löseminin iyileştirilebilen bir hastalık olduğun ortaya çıkması.  Oysa 20 yıl önce lösemi eşittir ölüm idi.”

İLAÇLAR TÜRKİYE’YE GELECEK
Amerika’da lösemi tedavisinde kullanılan ilaçların bir yıl içinde Türkiye’ye de geleceğini belirten prof. Dr. Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kan kanserlerinde ilaçla tedavide başarı yüzde 20-30’lardaydı. Kemik iliği naklinde ise bu oran yüzde 60’larda. Şimdi bu oranlar yaklaşıyor. Kemik iliği nakline hastanın hastalıksız girmesi çok önemli. Hastayı ne kadar iyi tedavi edersen, kemik iliği nakline de o kadar iyi verirsin. Hastalığı ne kadar kontrol altına alıp nakil yaparsan, daha iyi şartlarda daha iyi başarı elde edersin. Yeni ilaçlarla kemik iliği nakline gidecek hastalar daha iyi nakil olacak, iyileşme yüzde 80-90’lara ulaşacak. Yani kemik iliği kök hücre naklinde de daha başarılı sonuçlar alınacak. Bazı hastalıklarda kemik iliği nakline ihtiyaç var bazılarında yok. Örneğin kısaca CML- CLL dediğimiz kan kanserlerinde önceleri hastaların  yüzde 99’u nakle giderdi, şimdi bu oranlar yüzde 10-20’lere düştü. Nakil ihtiyacı olan hastaların da artık kemik iliği nakline daha iyi şartlarda gideceğine inanıyoruz.”

PROTOKOL YAPTIK
Prof. Dr. Dinçer, toplantı sonrasında Hematoloji Uzmanlık Derneği  olarak MD Anderson Lösemi Merkezi ile aralarında ortak çalışma protokolü  yaptıklarını söyledi. Dinçer şöyle konuştu:
“Konuk hematologlar Amerika’daki  yeni tedavileri, nasıl uygulanabileceğini, ilaçların ne zaman kullanılabileceğini anlattılar. Toplantıda Türkiye”den de doçent, profesör düzeyinde  60 hoca vardı.  Türkiye’deki  tedavi protokollerini, yeni ilaçların kullanımının ve  beraber çalışma ortamının nasıl yapılabileceğini,  hastalarımıza bu ilaçları nasıl  gerektiğini, kullanabileceğimizi, gelecekteki  tedavi şemalarını birlikte oluşturmak için bir kararı aldık ve protokol imzaladık. Bu protokol sonucunda  Türkiye’deki hastalarımıza da bu çeşit yeni ilaçları kullanabileceğiz. Bazı ilaçlar deneysel aşamayı geçti.  Önümüzdeki bir ay içinde belli bir noktaya gelmiş ve kararlar almış olacağız. Lösemi her an karşımıza çıkan bir hastalık ve çıktığı andan itibaren de hemen tedavi edilmesi gereken acil bir durum. Bu sebepten dolayı bu ilaçların önemi çok arttı. İnşallah önümüzdeki yıllarda lösemiden ölümler olmayacak diye bekliyoruz. “
 
 
 
 
 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.