Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kuzey Irak'tan İzmir'e geldi, 14 kilo C4 ile keşif yaptı: Canlı bomba mı'

Kuzey Irak'tan İzmir'e geldi, 14 kilo C4 ile keşif yaptı: Canlı bomba mı'

İZMİR’de, dün akşam yolcu minibüsünü durduran polisin G.S.’yi, sırt çantasında 14 kilo C 4 plastik patlayıcıyla yakalamasının ardından, önemli ayrıntılar da ortaya çıktı. Çalışmalara başlayan polis ekipleri, 3 gün önce Kuzey Irak'tan Türkiye'ye giriş yaptığı öne sürülen G.S.nin ileri derece verem hastası olduğu ve otomobili ile İzmir'e patlayıcı getireceğini belirlendi. Kuzey Irak'tan İzmir'e geldi, 14 kilo C4 ile keşif yaptı

  • Ege Postası
  • 02.07.2015 - 08:55
İZMİR - İzmir Emniyeti İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri kentte eylem yapılacağı bilgisine ulaştı. 2010 yılında PKK’ya katıldıktan sonra ileri derecede verem hastası olan 30 yaşındaki G.S.’nin, 2006 yılında askerliğini yaptığı ana jet üssünün de aralarında bulunduğu kentteki askeri ve polis noktalarını tek tek gezip keşif yaptığı, saldırıya karar verdiği anda da patlayıcıyı gömülü bulunduğu ormanlık alandan çıkardığı saptandı. Bu arada G.S.’nin işbirliği yaptığı Suriye uyruklu 1 kişinin daha gözaltında olduğu öğrenildi.      

İzmir Gaziemir'de yolcu minibüsüne şüpheli bir kişinin belinde tabancasıyla bindiğinin polise bildirilmesinden sonra uygulama yapıldı. Yolcu minibüslerini durduran polis, bu sırada bir kişinin tabancasını koltuğun altına attığını gördü. Tabancanın kendisine ait olmadığını ileri süren G.S.'nin minibüsteki kamera kayıtlarından tabancayı attığının görülmesi üzerine, üst araması yapıldı. Bu sırada çantasında düzenek ile patlayıcı olduğu düşünülen pet şişe içerisinde malzemeler bulundu. Terör ekiplerinin incelemesiyle, çantadakilerin patlayıcı olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan G.S., Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. 

VEREM HASTASI 

Geçmişe dönük hakkında istihbarat araştırma yapılan G.S. ile ilgili önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Erzurum doğumlu olan G.S.'nin, 2010 yılında Kuzey Irak'a geçip PKK'ya katıldığı öğrenildi. 5 yıl boyunca askeri ve patlayıcı eğitimi alan G.S.'nin, hiç Türkiye'ye giriş yapmadığı, Kuzey Irak'ta bulunduğu, ardından Kobani'de IŞİD'e karşı savaştığı saptandı.

İleri derecede verem hastası olmasından dolayı G.S.'nin, bombalı saldırı için 5 gün önce Türkiye'ye gönderildiği belirlendi. Mardin üzerinden Türkiye'ye kaçak yollardan giriş yapan G.S.'nin ilk olarak Gaziantep'e, oradan da yolcu otobüsüyle İzmir'e geldiği anlaşıldı. İzmir'de de, Kadifekale Semtinde terör örgütüyle bağlantısı olan bir ailenin yanında saklanan G.S.'nin, saldırı için kent merkezi ile Menemen ilçesindeki çeşitli askeri ve polis noktalarında keşif yaptığı saptandı. Keşif yaptığı yerler arasında, 2006 yılında askerliğini yaptığı Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nın da bulunduğu öne sürüldü. Sırt çantasıyla, keşif yapan G.S.'nin, saldırı noktasına karar verdikten sonra dün akşam saatlerinde, Sarnıç Piknik alanında daha önceden başka terör örgütü elemanlarınca gömülmüş olan pet şişeler içindeki patlayıcıyı çıkardığı saptandı. Polis, güvenlik kamerası kayıtlarından, bombanın çıkartıldığı noktayı tespit edip arama yaptı. Burada da 5 fünye ele geçirildi. 



CANLI BOMBA MI' 

Bu arada G.S.'nin saklandığı ev ile bağlantıda bulunduğu kişilere yönelik de operasyonlara başlatıldı. Baskın yapılan evde arama yapıldı. G.S.'nin işbirliği yaptığı Suriye uyruklu bir kişi de gözaltına alındı. İfadesinin alınmaya başladığı öğrenilen G.S.'nin PKK'ya katıldıktan sonra Türkiye'ye hiç giriş yapmadığını ve yurt içinde saldırılarda bulunmadığını söylediği, sadece IŞİD'e karşı Kobani'de savaştığını anlattığı öğrenildi. Verem hastalığının ilerlemiş olmasından dolayı, G.S.'nin canlı bomba olarak kullanılacağı ihtimalinin de araştırıldığı kaydedildi. 



ORMANLIK ALANDA ARAŞTIRMA 

Polis patlayıcının gömülü bulunduğu ormanlık alanı tespit ettikten sonra bu bölgede özel eğitimli köpeklerle de arama yaptı. Bu aramalara sırasında bulunan fünyeler ile sırt çantasında ele geçirilen bomba, uzmanlarca incelemeye alındı. İlk tespitlere göre C 4 olduğu belirlenen bombanın A 4 tipi plastik patlayıcı da olabileceği araştırmanın sürdüğü öğrenildi. Uzmanlar bu miktardaki her iki patlayıcı türüyle gerçekleşecek saldırının çok büyük tahribata neden olacağını, operasyonla olası bir facianın önüne geçildiğini açıkladı.

10 GÖZALTI 

İzmir'de, 14 kilo patlayıcıyla yakalanan G.S.'nin ifadesinin alınmasına başlandığı öğrenildi. Bu arada G.S.'nin saklandığı eve yapılan operasyonda ise, 8 kişi daha gözaltına alındı. 2'si kadın toplam 10 kişinin ifade işlemlerinin de kısa süre sonra başlayacağı açıklandı. Gözaltına alınan 10 zanlıdan 2'sinin Suriye vatandaşı olduğu, diğer 8 kişinin ise yine Suriye doğumlu oldukları ancak sonradan Türk vatandaşlığına geçtikleri ortaya çıktı. Bu arada konuyla ilgili İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın da, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ile birlikte basın açıklaması yapacağı açıklandı.

FÜNYELERE SİGARA İZMARİTİ KAMUFLESİ 

İzmir'de, terör örgütü elemanı G.S.'nin, sırt çantasında 14 kilo plastik patlayıcıyla yakalamasının ardından Vali Mustafa Toprak, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ile birlikte Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde basın açıklaması yaptı. Terör ve istihbarat ekiplerini kutlayan Vali Toprak'ın açıklamasına göre, Özgür Kod isimli G.S.'nin, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin askeri kanadı YPG üyesi olarak savaştığı belirlendi. Mardin'den Türkiye'ye giriş yapan G.S.'nin, saldırı hazırlığına geçtiğinin tespitiyle de, operasyon yapıldığı öğrenildi. Suriye uyruklu A.S. ile birlikte yakalanan G.S.'nin, bombayı aldığı ormanlık alanda yapılan aramalarda toprağa gömülü olarak fünyeler ve bir kot pantolonda bulundu. Fünyelerin sigara izmaritinin içinde sakladığı kahverengi kemer takılı mavi kot pantolun neden fünyelerle birlikte gömüldüğünün ise anlaşılamadığı bildirildi. Vali Mustafa Toprak ayrıca, titizlikle çalışıldığını ve olumsuzlukların önlendiğini söyledi. 

DAHA ÖNCEKİ BOMBALARDA PARMAK İZİ ÇIKTI

İzmir'de sırt çantasında 14 kilo patlayıcıyla yakalanan G.S.'nin parmak izlerinin, daha önce Aydın'ın Söke İlçesi'nde ele geçirilen bombaların üzerinde de bulunduğu ortaya çıktı. Aydın'ın Söke İlçesi'nde Argeş kod adlı S.Ş., bir süre önce eylem hazırlığı içerisindeyken patlayıcılarla yakalandı. Ele geçirilen bombalar üzerinde, o zaman bulunan parmak izlerinin kime ait olduğu tespit edilemedi. Ancak dün G.S.'nin yakalanmasının ardından alınan parmak izleri daha önce herhangi bir olaya karışıp karışmadığının tespiti için tüm İl Emniyet Müdürlüklerine gönderildi. Bu parmak izlerine yönelik araştırmalar sonucunda, Aydın'ın Söke İlçesi'nde bomba üzerinde bulunanlarla eşleştiği saptandı. G.S.'nin ne zaman Aydın'a gittiğine yönelik araştırma başlatıldığı belirtildi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.