Dolar 32,5437
%0.01
Euro 34,9217
%0.27
Altın 2.427,060
%0.16
Bist-100 9.675,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kurtuluş Savaşı'ndan kalma top mermisi bulundu

Kurtuluş Savaşı'ndan kalma top mermisi bulundu

AYDIN'ın Nazilli İlçesi'ne bağlı Yaylapınar Mahallesi'nde, evine giden içme suyu hattını tamir etmek için kazı yapan bir vatandaş, Kurtuluş Savaşı'ndan kalma olduğu sanılan patlamamış bir top mermisi buldu.

  • Ege Postası
  • 01.12.2015 - 14:23
Evine içme suyu taşıyan şebeke borusunun yüz metre mesafedeki mezarlık duvarının bulunduğu noktadan patladığını fark eden 24 yaşındaki Süleyman Tunç, dün (pazartesi) saat 19.00'da, tadilat için toprağı kazmaya başladı. Yaklaşık 50 santime sonra kazmanın ucu, metal bir cisme çarptı. Kazmayı bir kenara bırakan Tunç, toprağı eliyle eşeleyince eski bir top mermisi olduğunu fark etti. Mermiyi bulunduğu yerden 100 metre taşıyarak evinin bahçesine getiren Tunç durumu, mahalle Muhtarı Dündar Balcıoğlu'na anlattı. Muhtar Balcıoğlu da durumu jandarmaya bildirdi.

PATLAMAMIŞ OLDUĞU BELİRLENDİ
İhbar üzerine olay yerine gelen jandarmanın yaptığı incelemede; yaklaşık 15 kilo ağırlığında, 15x58 santimetre ebadında, menşei ve seri numarası tespit edilemeyen mühimmatın patlamamış bir top mermisi olduğu tespit edildi. Tunç'un bombaya yakın olan evi tahliye edildi. Top mermisinin etrafında güvenlik şeridiyle güvenlik önlemi alındı. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü'nden bomba imha uzmanı istenirken; itfaiye ve sağlık ekipleri de olay yerine çağrıldı. 

TOPU TAŞIYAN ARAÇ ÇAMURA SAPLANDI
Bomba imha uzmanları tarafından incelenen top mermisi, güvenli bir bölgede patlatılmak üzere bomba imha uzmanlarının ekip aracına konuldu. Mahalleden çıkarak yaklaşık üç kilometre dağlık arazide ilerleyen araç, yağışlardan dolayı yumuşayan zemine saplandı. Minibüs, mahalle sakinleri ve jandarmanın yaklaşık 30 dakika süren çabaları sonucu, çamura saplandığı yerden kurtarıldı.


İMHA EDİLDİ
Daha sonra mermi, bulunduğu noktadan 18 kilometre mesafedeki Haluk Alıcık Atış Poligonu'na getirildi. Jandarma ekipleri, atış poligonu yakınında bulunan vatandaşları ve araçları yaklaşık bir kilometre uzaklaştırdı. Kurtuluş Savaşı'ndan kalma olduğu tahmin edilen top mermisi, burada imha edildi. Mermiden kalanlar, incelenmek üzere İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldü.



"MERMİYİ KENARA KOYDUM^"
Patlayan su borusunu tamir etmek istediğini belirten Süleyman Tunç, "Boruyu onarmak için toprağı kazdığım sırada 40 santimetre uzunluğunda bir şey buldum. Ellerimle çıkardığımda bunun top mermisi olduğunu anladım. Yaklaşık 15 kilo ağırlığındaki mermiyi kenara koydum ve yetkililere bilgi verdim" diye konuştu.

5 YIL ÖNCE ARANMIŞ
Yaylapınar Mahallesi'nin Milli mücadele döneminde Nazilli'yi Ödemiş'e bağlayan Kuvayı Milliye yolu olduğunu hatırlatan Muhtar Dündar Balcıoğlu, mahalle sakinlerinden olan yaşlıların bir Efe'nin mezarlık içine bir top mermisi gömdüğünü anlatması üzerine, beş yıl önce konuyu jandarmaya bildirdiklerini söyledi. Ancak yapılan aramalara rağmen merminin bulunamadığını söyleyen Balcıoğlu, "Jandarma ekipleri mezarlık içerisinde günlerce kazı yapmış, ancak bulamamıştı. Bugün mezarlık duvarının dışında bulundu" dedi.



SOVYET YAPIMI OLDUĞU SANILIYOR
Bomba imha uzmanları tarafından kontrollü bir şekilde patlatılan top mermisinin Sovyet yapımı olduğu tahmin edilirken, bunca yıl toprak altında kalmasına rağmen büyük bir gürültüyle patlayan merminin hala etkisini kaybetmediği görüldü. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.