Dolar 32,3649
%0.15
Euro 34,9599
%-0.3
Altın 2.325,450
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Eskişehir yapıyor, İzmir bakıyor: Bu ayıp bu kente yeter

Eskişehir yapıyor, İzmir bakıyor: Bu ayıp bu kente yeter

8 bin 500 yıllık tarihi geçmişe sahip İzmir üst üste yaşanan krizler nedeniyle yıllardır Ege Medeniyetleri Müzesi projesini bir türlü hayata geçiremezken, Eskişehir müzecilik anlayışında örnek kent oldu. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kentin 16'ıncı müzesi olacak Çağdaş Sanatlar Müzesi için düğmeye bastı. Eskişehir'in dört katı büyüklüğündeki İzmir'de toplam 18 müze bulunurken, ziyaretçi sayıları ise gün geçtikçe düşmeye devam ediyor. Eskişehir yapıyor, İzmir bakıyor

  • Ege Postası
  • 03.08.2015 - 09:10
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Türkiye'nin belediyecilik anlamında örnek kenti konumundaki Eskişehir, kültür sanat alanında İzmir'i bir kez daha solladı. Yaklaşık 800 bin nüfusa sahip kentte müze hamlesini sürdüren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çağdaş Sanatlar Müzesi'nin yapımına başlamaya hazırlanırken, 4 milyonu aşkın nüfusa sahip İzmir ise yerinde saymaya devam ediyor.

MİLLET GİTTİ AYA, İZMİR KALDI YAYA

Tesis fakiri İzmir bürokratik nedenler ve ilgisizlik nedeniyle kültür anlamında bir türlü beklenen atılımı gerçekleştiremezken, İzmir'in onda biri bütçeye sahip Eskişehir ise hızla kalkınmaya ve kültür sanat başkenti olmaya doğru emin adımlarla ilerliyor. CHP'li Yılmaz Büyükerşen'in başkanlık görevini yürüttüğü Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, kente hayat katacak 16'ıncı müze projesi için kolları sıvadı. İzmir'e karşın daha kısıtlı bütçe ve imkanlar ile harikalar yaratan Eskişehir, Çağdaş Sanatlar Müzesi projesi için farklı bir çözüm üretti. Projeyi kaynak harcamaksızın özel sektöre yaptıracak olan Büyükşehir Belediyesi, karşılığında tesisin irtifak ve işletme hakkını da 30 yıllığına yatırımcı firmaya vererek halka hizmet götürecek. Tesise ek olarak kentin ihtiyacı olan otel için de halkın taleplerine kulak veren Büyükşehir, benzer yöntemle mülkiyeti yine kendisine ait alanlar üzerinde turizm tesisi yaptıracak ve kente ek gelir sağlayacak.



İZMİR'E MÜZE YAPACAK YİĞİT ARANIYOR

Kültür turizminde kan ağlayan İzmir ise elindeki altın potansiyele karşın, her geçen yıl daha fazla gelir kaybı yaşamaya ve tesis yokluğu çekmeye devam ediyor. Toplam 18 müzenin bulunduğu İzmir'de tesislerin ziyaretçi sayısı aydan aya azalırken, halka bir türlü cazip ve yeni seçenekler sunulamadığı için müzelere olan ilgi de gittikçe azalıyor. Turistlerin yoluna bile uğramadığı müzeleri yılın ilk altı ayında sadece 1 milyon 200 bin kişi ziyaret ederken, geçtiğimiz yıl aynı dönemin rakamları ise mumla aranıyor.



VALİLİK MEDENİYETLER MÜZESİNİ VETO ETMİŞTİ

Diğer yandan, İzmir'in en büyük kültür sanat projelerinden olan Ege Medeniyetleri Müzesi, geçtiğimiz yıl yaşanan tahsis krizine kurban giderken, projenin akıbeti ise henüz bilinmiyor. Hatırlanacağı üzere, mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait eski Sümerbank arazisinde bulunan taşınmazların müze projesinde kullanılmak üzere İl Genel Meclisi kararı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmiş, söz konusu tahsis girişimi İzmir Valiliği tarafından defalarca reddedilmişti. Satılıp otel ya da AVM yapılacağı yönünde söylentilerle defalarca gündeme gelen Sümerbank arazisi İl Özel İdaresi'nin kapatılmasının ardından ise, İzmir Valiliği kararı ile Hazine'ye devredilmişti. Tartışmalara yol açan bu gelişmelerle birlikte yerel idarenin müze planları da suya düşmüş, yıllardır devam eden söz konusu girişimler de havada kalmıştı. Diğer yandan geçtiğimiz genel seçimler öncesinde hükümetin 35 proje arasında yer verdiği İzmir'in hayali olan müze projesiyle ilgili çivi dahi çakılmazken, Ege Medeniyetler Müzesi için bakanlıktan bugüne dek hiçbir kaynak ayrılmadı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.