Dolar 32,5691
%0.29
Euro 34,6484
%-0.24
Altın 2.508,020
%0.95
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Balçova Köy Enstitüleri Aydınlanma Ödülü Yılmaz Büyükerşen’e

Balçova Köy Enstitüleri Aydınlanma Ödülü Yılmaz Büyükerşen’e

Balçova Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri’nin 2015 Aydınlanma Ödülü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e verildi. Törene katılan Büyükerşen’e ödülünü CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, Ödül Beratı’nı ise Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve Engin Tonguç verdi. Balçova Belediyesi'nden Büyükerşen'e

  • Ege Postası
  • 18.04.2015 - 09:33
İZMİR - Dünya üzerinde birçok ülkede model olarak alınan ve Cumhuriyet’in en önemli eğitim projesi olan Köy Enstitüleri’nin Kuruluş Yıldönümü onuruna 2003 yılından bu yana Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) ve Balçova Belediyesi tarafından verilen Aydınlanma Onur Ödülü bu yıl Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e verildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki etkinlik çerçevesinde düzenlenen ve  Moderatörlüğünü Prof.Dr.Kemal Kocabaş’ın yaptığı panele PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, ODTÜ Felsefe ABD Başkanı Prof.Dr.Ahmet İnam, Prof.Dr. Engin Tonguç ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay konuşmacı olarak katıldı.
 


Panelde hoş geldiniz konuşması yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya Cumhuriyet’in ayakta olmasının bir nedeni varsa oda Köy Enstitüleri öğretmenlerinin ve mezunlarının verdiği mücadeledir diyerek “Yeni Cumhuriyeti kuranlar bu büyük devrimi ayakta tutmak için önceliği eğitime verdi. Köy Enstitüleri tek tek köylere ulaşarak çocukları okuttu. Cumhuriyet’in karşısındaki güçler de önceliği eğitime verdi. Bizler Cumhuriyet değerlerini yeterince koruyamazken karşı devrim eğitim sistemi ile çok güçlendi. Bizler bölünerek, parçalanarak kendi değerlerimizi koruyamıyoruz. Bunun için bir olarak Cumhuriyet karşısındaki güçler ile mücadele etmek zorundayız. Küçük küçük ateşleri birleştirerek hedefe doğru gitmeliyiz” diye konuştu.
 
YKKED Başkanı Kemal Kocabaş, 2003 yılından bu yana Aydınlanma Onur Ödülü alan Vedat Günyol, Dr.Engin Tonguç, Server Tanilli, Halit Çelenk, İlhan Selçuk, Türkan Saylan, Cengiz Bektaş, Genco Erkal ve Yaşar Kemal ve Hıfzı Topuz, Doğan Hızlan ve Ataol Behramoğlu’na ilişkin bilgiler verdikten sonra Yılmaz Büyükerşen’in ödüle layık görülmesinin gerekçesini anlattı. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemlerinde eğitime, sanata ve sanatçıya verdiği önemden dolayı ödüle layık görülen Yılmaz Büyükerşen, Aydınlanma Onur Ödülünü CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter’den, Ödül Beratı’nı ise Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve Köy Enstitüleri Kurucusu Yücel Tonguç’un oğlu Prof.Dr.Engin Tonguç’tan aldı.



 
Köy Enstitüleri Aydınlanma Ödülü’nün eğitimle ilgili aldığı en önemli ödüllerden biri  “Çünkü yıllar önce herkes Eskişehir’den kaçarken ben orada kaldım. Eğitime ve kentimin güzelliğine nasıl katkı yaparım diye çalıştım. Özellikle eğitim konusunda yılmamak sürekli mücadele etmek gerekiyor. Bu mücadeleyi, iktidar olduğumuzda Çifteler Köy Enstitüsü’nün binasını müze yaparak taçlandıracağız” diye konuştu.


 
Panele konuşmacı olarak PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, ODTÜ Felsefe ABD Başkanı Prof.Dr.Ahmet İnam, Prof.Dr. Engin Tonguç ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise günümüz eğitim sisteminin çarpıklıklarına değinerek Cumhuriyet’in ilk yıllarında uygulanan Köy Enstitüsü modelinin Türkiye’de son bulduktan sonra Dünya üzerinde birçok ülke tarafından örnek alındığını ifade ettiler. Konuşmaların ardından panelistlere ve yıllar önce Köy Enstitülerinden mezun olan emekli öğretmenlere plaket ve çiçek verildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.