Dolar 32,3695
%0.16
Euro 34,9596
%-0.3
Altın 2.325,370
%0.21
Bist-100 9,13
%0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kordon esnafından telif bedellerine karşı dava

Kordon esnafından telif bedellerine karşı dava

Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı Yargıtay’ın cafe ve barlarda radyo ve televizyonlardan müzik yayınları hakkında verdiği ‘yapımcı ve sanatçının mali haklarının ihlali anlamına gelmez’ kararının ardından alacak davası açacaklarını söyledi. Şanlı, “Yargıtay’ın kararı bizim haklı olduğumuzu ortaya çıkarttı. Onlarca arkadaşımızın mekanına polisle baskın yapan sözde telif hakları koruyucuları yargı karşısında hesap verecek. Bu zamana kadar ödenen paraları geri almak için dava açacağız” dedi. Kordon esnafından telif bedellerine karşı dava:

  • Ege Postası
  • 30.08.2015 - 11:22
Yargıtay’ın telif hakları konusunda önemli kararının ardından İzmir’de bulunan eğlence sektörü harekete geçti.  Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı kafe ve barlarda dinlenen müzik eserinin radyodan veya televizyondan yayınlanmasının, yapımcı ve sanatçının mali haklarının ihlali anlamına gelmeyeceğine kararı üzerine hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi. Şanlı, kararın tüm müzik yayını yapan yerler için önemli bir sürecin başlangıcı olduğunu da belirtti.


Şanlı şöyle dedi:
“Yargıtay İstanbul’da konuyu yargıya taşıyan bir işletmeciyi haklı bularak Türkiye’de emsal olacak bir karara imza attı. Gerçekten bu alanda dönüm noktası olarak tabir edeceğimiz bir gelişme yaşandı. Ne yazık ki yıllarca Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) ,Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği, Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜZİKBİR), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) ve Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYA-BİR) kuruluşları adı altında yazılar aldık. Hepsi birleşerek esnaf arkadaşlarımızdan telif hakkı almak yerine ayrı ayrı çalışma yaptılar. Telif Kanunu’nun arkasına saklananlar ve bu durumu kötü niyetle kullananlar adeta ‘ne kopartırsak kar’ mantığı ile hareket ettiler. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tek çatı altında toplanma önerisine de karşı çıktılar. Adeta mantar gibi çoğalan bu yapılar 3-5 kişinin bir araya gelmesi ile kuruldu. Yaşadığımız sürecin sonunda onlarca arkadaşımız ceza öderken yüzlercesi de mahkeme koridorlarında savcılara ifade verdi. Savcılık talimatı ve polis eşliğinde mekanlara adeta baskın yaptılar. Şimdi ise gelinen noktada önemli bir karar çıktı. Yargıtay, canlı müzik dışında televizyon ve radyoda çalınan müziğin hak ihlali olmayacağını söyledi. Çünkü biz yayınlarımızı zaten müzik kanalları üzerinden yapıyoruz. Bunlara da ayrıca para ödüyoruz. Bunu mahkemelerde de ifade etmiştik ama derdimizi anlatamamıştık.

Kordon’da bulunan 100’e yakın işletme sahibi bu konudan mustariptir. Yangından mal kaçırır gibi bu yapılanmalar yine kanunun arkasına saklanarak Yargıtay kararını da hiçe sayarak tebligatları tekrar gönderdiler. Acil olarak yeni döneme ilişkin para talep ediyorlar. Meseleyi haraç toplama sistemi haline getirenlere karşı biz de hukuk mücadelesi başlatacağız. İşletme sahibi arkadaşlarımız ile görüşmelerimiz sürüyor. Avukatlarımız da çalışmaları başlattı. Esnaf olarak Yargıtay kararına dayanak şimdiye kadar ödediğimiz tüm ücretleri bu yapılanmalardan geri alacağız. Hukuka güveniyoruz. Elbette yasaların arkasından dolaşanların uydurduğu bu düzen adalet karşısında gereken cevabı alacaktır”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.