Dolar 32,5691
%0.29
Euro 34,6484
%-0.24
Altın 2.508,020
%0.95
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak'ta 'tarihi' rezalet: Yıkılınca mı restore edilecek'

Konak'ta 'tarihi' rezalet: Yıkılınca mı restore edilecek'

Karataş'ta yaklaşık yüz elli yıllık tarihi geçmişe sahip Agia Paraskevi Kilisesi (Yanık Kilise) kötü kaderinden bir türlü kurtulamadı. Sahipsizlikten mezbelelik hale gelen ve şarapçı mekanına dönen tarihi tescilli yapının kapı ve camları alınan önlemler kapsamında Konak Belediyesi tarafından betonla kaplandı. Restorasyon projesi hazır olan kilise yıllardır verilen onca söze karşın bir türlü ayağa kaldırılamazken, kaynak engeline takıldığından ötürü de semtin utanç manzarası olmaya devam ediyor. Yıkılınca mı restore edilecek'

  • Ege Postası
  • 31.08.2015 - 09:19
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Rum Ortodoks cemaati tarafından uzunca yıllar kullanılan ancak rivayetlere göre büyük İzmir yangını sırasında hasar gören ve kullanılamaz hale gelen Karataş'taki Yanık Kilise adeta kan ağlıyor. Yığma taş, tuğla ve mermer kullanılarak inşa edilen tarihi tescilli yapı o günlerden bu yana bir türlü restore edilemezken, kiliseden geriye ise sadece orijinal kapı kemeri ve molozlarla sıvanan utanç tablosu kaldı.

"TARİHİ REZALET"
Karataş'ta Barbaros Mahallesi sınırları içerisinde Adile Naşit Parkı yanında bulunan İzmir'in en eski tarihi yapılarından Agia Paraskevi Kilisesi göz göre göre yok oluyor. Halk arasında "Yanık Kilise" olarak da bilinen tescilli yapı yaklaşık yüz yıldır restorasyon beklerken, binaya ne sahip çıkan, ne de yardım eli uzatan oldu. Onca resmi kurum 1850'li yıllarda inşa edilen tarihi kilisenin yok oluşuna seyirci kalmaya devam ederken, bina son darbeyi de Konak Belediyesi'nden yedi.
 
YÜZÜNE BAKAN YOK!
Bölgedeki vatandaşların şikayetleri üzerine tescilli yapıya müdahale eden Konak Belediyesi, tüm kurallara aykırı olmasına karşın önceki yıl yaptığı düzenlemeyle kilisenin camları ile kapılarını tuğla, moloz, kaldırım taşı ve betonla sıvayarak kapattı. Esaslı bir restorasyon çalışması ile ayağa kaldırılması ve turizme kazandırılması beklenen dini yapı bu gelişme sonrasında adeta gecekondulara benzerken, yaşanan tablo ise vatandaşlardan büyük tepki topladı.
 
SON DARBEYİ KONAK BELEDİYESİ'NDEN YEDİ
Tarihe gösterilen saygıyı sorgulatan acı tablo görenler tarafından hayretle karşılarken, tescilli yapılarda uygulanacak restorasyon çalışmalarıyla ilgili kararlara aykırı düzenlemeden ise halen geri adım atılmadı.Diğer yandan, verilen onca söze karşın, restorasyonuna bir türlü başlanamayan tarihi eserin duvarlarında ve yan cephesinde yer yer çökmeler meydana geldi ve binanın iç kısmı ise çöp yığınları ile doldu.



TARİHE SAYGI BU MU'
Tarihi yapının çilesi bununla da bitmezken, kilise alınan tüm önlemlere karşın duvarlarından atlayarak alanı kullanan tinercilerin ve şarapçıların uğrak mekanı olmaya devam etti. Vatandaşların gece saatlerinde yaklaşmaya korktuğu kiliseyle ilgili hazırlanan rölöve ve restorasyon projesi geçtiğimiz yıllarda Anıtlar Kurulu onayı alırken, Konak Belediyesi tarafından daha önceden bütçe ayrılan ancak bu dönem ödenek bulunmadığından ötürü yine ertelemeyle karşı karşıya kaldı. Uzun yıllardır mücadele veren semt sakinleri tarihi yapıya sahip çıkılması ve bölgenin en önemli değerlerinden bir tanesi olan kilisenin acilen restore edilmesini istedi. Diğer yandan, verilen sözlerin yerine getirilmesini isteyen Karataşlılar gerekli çalışmalar yapılmadığı takdirde bir tarihin yok olacağını dile getirdi.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.