Dolar 32,3840
%0.21
Euro 35,0556
%-0.03
Altın 2.326,900
%0.28
Bist-100 9,13
%0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak'ta kadro umutları başka bahara

Konak'ta kadro umutları başka bahara

7 Haziran seçimlerinin ardından ortaya çıkan tablo ve yaşanan siyasi belirsizlik Konak Belediyesi’ne de büyük darbe vurdu. Geçtiğimiz aylarda meclis kararı ile hizmet alım ihaleleri için alt sınırı 3 yıla çeken ilçe belediyesi, yaşanan durum ve ekonomideki olası kriz nedeniyle bu kararından vazgeçti. Diğer yandan, belediyede çalışan yaklaşık 500 kadar taşeron personelin kadro umutları da başka bahara kaldı. Siyasi belirsizlik belediyeyi de vurdu

  • Ege Postası
  • 31.08.2015 - 09:12
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Gerçekleşen son genel seçimlerin ardından ortaya çıkan belirsizlik ve siyasi tablo yeni  bir ekonomik krizin de habercisi olurken, söz konusu sıkıntılar İzmir’de çeşitli ilçe belediyelerini de olumsuz etkiledi.
 
 
MECLİS KARARINDAN VAZGEÇİLDİ
Geçtiğimiz aylarda alınan belediye meclis kararı ile hizmet alım ihalelerinde alt süreyi üç yıla çıkartan ve bünyesinde çalışan taşeron işçileri de belediye şirketi MERBEL A.Ş.’ye almak için hazırlıklara başlayan Konak Belediyesi’nin planları suya düştü. Son seçimlerin ardından hükümet kurulamaması, Ankara’da yaşanan siyasi belirsizlik ve gelen son erken seçim kararının ardından planlarında değişikliğe giden Konak Belediyesi, olası ekonomik kriz söylentileri karşında bir dizi tedbire gitti.
 
HİZMET ALIMLARI BU SENE DE BİR YIL ÜZERİNDEN
Önümüzdeki aylardan itibaren idarenin Fen İşleri, Destek Hizmetleri, yardımcı büro personeli ve İdari İşler gibi birimlerinde çalışan personel için hizmet alım ihalesine çıkacak olan Konak Belediyesi meclis kararına uymaktan vazgeçti. Buna göre, yaklaşık 650’si belediye şirketi MERBEL A.Ş.’de olmak üzere toplam 1150 personeli kapsayan hizmet alım ihalelerini bir yıl üzerinden gerçekleştirecek.
 
TAŞERONUN KADRO UMUDU BAŞKA BAHARA
Diğer yandan, yine belediyenin temel hizmetlerini yürüten Park ve Bahçeler ile Temizlik İşleri bünyesinde çalışan yaklaşık 500 kadar taşeron işçi için de hizmet alımı gerçekleştirecek olan belediye yönetimi yine aynı kararı uygulayacak. Olası kriz nedeniyle MERBEL A.Ş.’ye yönelik ekonomik tedbirlere giden belediye, 2016 yılını kapsayan hizmet alım ihaleleriyle ilgili daha önceden aldığı 3 yıl kararını ise önümüzdeki yıla ertelemek zorunda kaldı. Söz konusu gelişmeler kadro bekleyen ya da belediye şirketine geçmek isteyen taşeron işçiler arasında hayal kırıklığı yaratırken, şirketin mali yapısının güçlendirilmesi ve ihaleler için yeterli düzeye getirilmesine  yönelik planların ise gelecek sene uygulamaya konması bekleniyor.
 
“İŞÇİMİZİ SIKINTIYA SOKMAK İSTEMİYORUZ”
Gelişmelerle ilgili açıklama yapan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş şunları dile getirdi: “Mevzuatın ne olacağı belli değil. Türkiye’de halen bir hükümet yok. Bir belirsizlik hakim. Döviz yükseliyor, enflasyon aldı başını gidiyor. Elimizde öngörülebilir ekonomik veriler yok. Dolayısı ile, üç yıl ihaleye çıkıp kendimizi ve işçimizi de sıkıntıya sokmak istemiyoruz. Ekonomik ve siyasi  belirsizlik yaşandığından ötürü önümüzü de göremiyoruz. Önümüzdeki yıl ya da sonraki yıl hedeflerimizi daha rahat gerçekleştireceğiz. Her sene ihale ile uğraşmak istemiyoruz ama Türkiye’nin siyasi ve ekonomik durumu bizi karar alırken engelledi.”
 
PEKDAŞ: EKONOMİK OLARAK İYİ DURUMDAYIZ
Ekonomik olarak hiçbir sıkıntılarının olmadığının altını çizen Pekdaş, “Şirketimiz de belediyemiz de gayet iyi durumda. Gelir kaynaklarımız da artıyor. Taşeronların da kadroya geçmesini istiyoruz. Ama bu konuyla ilgili kanun çıkartılması şart. Bununla ilgili yeni kadrolar çıkması ve  yeni bütçeler ayarlanması lazım. Bu olmadığından ötürü hizmet alımı ile işlerimizi  yürütmek zorundayız. Aslında MERBEL çalışanlarının durumu da aynı şekilde. Mevcut durum itibarı ile taşeron işçileri MERBEL’e geçiremiyoruz. Şirketin de durumu belli, olanakları belli. İş bitirme ve bütçenin buna imkan vermesi lazım. MERBEL’in şimdilik bu kadar büyük bir bilançosu yok. Hukuki anlamda ve bütçe anlamında şimdilik taşeron çalışanlarımızı şirket bünyesine alamıyoruz. Biz MERBEL’i aynı şekilde istihdam etmeye devam etmek ve diğer çalışanlarımızın da iyi durumda olan bir taşeron firmada devam etmesini istiyoruz. Son yasa ile birlikte taşeronda sendikal örgütlenmenin de önü açıldı ve çalışanlarımızı sendikalı yaptık. Tüm personelimize iş hukukundan doğan haklarını veriyoruz” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.