Dolar 32,5977
%0.38
Euro 34,8339
%0.29
Altın 2.496,930
%0.5
Bist-100 9.457,00
%-0.71

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak'ı karıştıran atama krizine: Bakanlık el koydu

Konak'ı karıştıran atama krizine: Bakanlık el koydu

Geçtiğimiz Aralık ayında Konak Belediyesi'nde Zabıta Müdürlüğü'nün başına Tayyar Fırat'ın getirilmesiyle başlayan krizine bakanlık el koydu. İşlemin mevzuata ve hukuka aykırı olduğu yönündeki şikayetleri inceleyen İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu konuyla ilgili soruşturma başlattı. Konak'ı karıştıran atama krizine

  • Ege Postası
  • 03.08.2015 - 09:05
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz hafta yaşanan rüşvet skandalı ile çalkalanan Konak Belediyesi'nin zabıta biriminde bu sefer de soruşturma şoku patlak verdi. Geçtiğimiz yılın sonunda zabıta teşkilatının başına eski polis memuru Tayyar Fırat'ın atamasıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nca inceleme başlatıldı. Diğer yandan dışarıdan atama sonrasında mağdur olan dört rütbeli personelden eski müdür Şakir Kumaş krizi yargıya taşıyarak, işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle İzmir İdare Mahkemesi'ne dava açtı.  

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

15 Aralık 2014 tarihinde belediyenin Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü çatısı altında memur olarak göreve başlayan ve aynı gün içerisinde Başkan Sema Pekdaş'ın imzası ile vekaleten Zabıta Müdürlüğü'nün başına getirilen eski polis memuru Teyyar Fırat'ın atamasıyla ilgili işlem hem mahkemelik oldu, hem de bakanlık tarafından konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Atamanın hukuka ve usule uygun olmadığı yönündeki şikayetleri değerlendiren İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, zabıta personel yönetmeliğine göre işlemin yeniden incelenmesine karar verdi. 25 Mayıs 2015 tarihinde sunulan şikayetlerin ardından geçtiğimiz günlerde belediyenin söz konusu işlemini mercek altına alan teftiş kurulunun vereceği karar doğrultusunda, Zabıta Müdürü Fırat'ın atamasıyla ilgili çıkmaz da netlik kazanacak.

ESKİ MÜDÜR ATAMANIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI

Öte yandan, bakanlıkça başlatılan soruşturmanın yanı sıra belediyede bir şok da mağdur personelin konuyu yargıya taşıması ile başladı. Müdürlük çatısı altında görev yapan dört rütbeli personelden 2014 yılında birimin başına getirilen ancak daha sonra görevden alınan Eski Müdür Şakir Kumaş zabıtada yaşanan söz konusu krizi mahkemeye taşıdı. Gerçekleşen atamanın yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açan Eski Müdür Kumaş, işlemin iptali ve yürütmenin durdurulmasını isteyerek avukatı aracılığı ile kadrosuna ve görevine iadesini talep etti.  Görev yeri değiştirilen ve halen Spor İşleri Müdürlüğü'ne bağlı çalışan Kumaş mahkeme tarafından haklı görüldüğü takdirde Fırat'ın yerine zabıtadaki görevine iade edilecek ve görev farkından doğan maaş tazminatı ödenecek.

"JET ATAMA" BELEDİYEDE KRİZE YOL AÇMIŞTI

2005 yılında emniyetteki görevinden ayrılan ve 10 yıldır aktif görevde bulunmayan 3’üncü dereceden polis memuru Teyyar Fırat, 15 Aralık tarihinde Konak Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nde açıktan atanarak memur olarak göreve başlamış, aynı gün içerisinde yine Başkan Sema Pekdaş'ın imzası ve oluru ile zabıtanın başına vekaleten müdür yapılmıştı. Zabıta teşkilatında dört rütbeli personelden vekaleten müdürlük yapan Engin Çetin, jet atamanın ardından kızağa çekilirken, gelişmeler diğer üst amirler ve personel arasında da huzursuzluğa yol açmıştı. Kararın ardından söz konusu atamanın yönetmeliğe uygun olmadığı, kamusal açıdan fayda içermediği ve hukuka aykırılıkları bulunduğu şeklinde tartışmalar başlamıştı. İçişleri Bakanlığı yönetmeliğine tabii olan Zabıta Müdürlüğü’nün başına dışarıdan atama yolu ile göreve başlayan Fırat'ın resmi kadrosu ve görevlendirmesi ise beş ay sonra gelmişti. Diğer yandan, Fırat'ın müdürlüğe getirilmesiyle birimde topyekün operasyon başlamış, yılın başından itibaren personelin üçte ikisinin görev yerleri değiştirilmişti. Zincirleme ilerleyen görevlendirme krizinin son perdesinde yasal unvan ve kadrosu komiser yardımcısı olan 10 personel, terfi için gerekli sınav olmaksızın imza ile zabıta komiseri yapılmıştı. Astları üst yapan bu atamalar sonrasında sürgün iddiaları gündeme gelmiş ve belediye hizmetlerinde de aksamalar yaşanmıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.