Dolar 32,4935
%0.14
Euro 34,7675
%0.13
Altın 2.488,800
%1.08
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak'a rampalı yaya üst geçidi

Konak'a rampalı yaya üst geçidi

İZMİR Konak'ta yayaların geçişini kolaylaştıracak olan üst geçitte sona gelindi. İzmir 1. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, taslak projeyi onayladı. Kasım ayı başında toplanacak Kurul, detaylı projeyi de onaylarsa üst geçit, iki ayda tamamlanacak. 1 milyon 200 bin liraya mal olması planlanan yaya üst geçidini günde 35 bin kişinin kullanması bekleniyor. Günde 35 bin kişi kullanacak

  • Ege Postası
  • 19.10.2015 - 09:32
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen Mayıs ayında açılışını yaptığı Konak Tüneli'nden günde ortalama 2 bin 600 araç geçiyor. Araç trafiğinin yoğunluğu kentin kalbi durumundaki 'Konak'ta, üst geçidi zorunlu kıldı. Konak Meydanı'nda yayalar, sürekli akan trafikte araçların arasından karşıdan karşıya geçerken büyük tehlike atlatıyor. Yetkililer, yaya üst geçidi tamamlanınca kadar metro alt geçidinin kullanılmasını önerse de bu dikkate alınmıyor. Tünelle eş zamanlı olarak açılması gereken yaya üst geçidi bürokratik nedenlerle gecikti. Koruma Kurulu, meydanın kentsel, kültürel ve tarihsel önemine dikkat çekerek Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün 1.5 yılda hazırladığı üç projeyi uygun bulmadı. 


GÜNDE 35 BİN KİŞİ GEÇECEK

Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün en son hazırladığı taslak projesi, 7 Ekim'de İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir 1. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Kurul, projenin detaylandırılmasını istedi. Kasım ayı başında toplanacak Kurul'un proje detaylarının da onaylanmasıyla Konak'taki yaya üst geçidi Aralık ayı sonunda tamamlanmış olacak. Üst geçidin 1 milyon 200 bin liraya mal olması, günde ortalama 35 bin yayanın geçmesi öngörülüyor. 


ÜST GEÇİT RAMPALI VE ÇELİK OLACAK

Karayolları İzmir Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, son projeyi SİT Kurulu'nun üst geçit ayaklarının kamuya terkedilen alanda yapılması, metro hattına zarar vermemesi, yaya dolaşımı kapasitesine uygun olması, belediye otobüslerine engel teşkil etmemesi ve Konak Meydan Projesi'yle uyumlu olması talepleriyle revize edildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Yaya üst geçidi, Bahribaba Parkı ile Yeni Karamürsel arasında yaya geçişini sağlayacak. 

Üstgeçidin toplam açıklığı 58 metre, genişliği 6 metre olacak. Giriş ve çıkışında düşük eğimli rampalar yer alacak. Temelleri dışında taşıyıcı sistemi tamamıyla çelik olacak, yaya korkulukları estetik bir biçimde tasarlandı. Çelik modüllerin birbirine bağlantısı bulonlar ile sağlanacak, taşıyıcı sistem çevre ile uyumlu bir renge boyanacak. Üst geçit tamamladığında Bahribaba Parkı ile kentin en önemli sembol yapılarından tarihi Saat Kulesi ve sonrasında Cumhuriyet Meydanı arasındaki yaya akışı Cumhuriyet Bulvarı üzerinden kesintisiz olarak sağlanacak. Yaya üst geçidi şehrin ticaret merkezi olan Kemeraltı Çarşısı ile kentin güney ve batı ulaşımının merkez aksı konumundaki bölgeyi de birbirine bağlayacak."(Elif DEMİRCİ-DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.