Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak Meydanı'nda Palyatif Günü etkinliği

Konak Meydanı'nda Palyatif Günü etkinliği

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya Palyatif Bakım Günü etkinlikleri kapsamında, İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu Konak Meydanı'nda, kentte görev yapan palyatif bakım ekipleriyle basın açıklaması düzenledi.

  • Ege Postası
  • 07.10.2016 - 14:05

Amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Dr. İzzettinoğlu, palyatif bakım için geçen yıl kurulan koordinasyon merkezine bin 626 hasta başvurduğunu bunlardan uygun koşulları taşıyan 914 hastaya hizmet verildiğini belirtti.

Konak Meydanı'ndaki etkinliğe, İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, il müdür yardımcıları ve palyatif bakım ekipleri katıldı. İzmir'deki palyatif bakım çalışmaları hakkında bilgiler veren Dr. İzzettinoğlu, "Palyatif bakım, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, yaşamı tehdit eden kronik hastalıklara bağlı ortaya çıkan problemlerle karşılaşılan hasta ve ailede; ağrı ve diğer problemlerin, erken tanınması ve giderilmesi ile fiziksel, psikolojik, sosyal ve manevi gereksinimlerin karşılanması yoluyla ağrının önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşım olarak tanımlanmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü olarak, 2013 yılından bu yana aralarında üniversiteler, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterlikleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Müftülük gibi bir çok kamu kurumunun da bulunduğu 11 kurumla bir proje yürütüyoruz. Sadece sağlık bakımından değil aileye de destek söz konusu. Hasta yakınları, hastayla nasıl ilgileneceklerini öğrenilirse kendilerini daha az baskı altında hissedecekler ve hastalarına daha iyi bakım sağlayacaktır. Biz bu kapsamda, 2 modül oluşturduk. Birincisi sağlık personeline yönelik bakım eğitim programları, ikincisi de akrabalara yönelik eğitim programları. Kişilerin talep etmesi durumunda, evinde palyatif bakım hastası olanlara eğitimler verildi. Ayrıca bununla ilgili eğitim kitabı hazırladık. Çalışmalarımızın ardından şunu gördük, hastalar kendi ev ortamlarında hizmeti aldığında daha çok desteklendiğini hissediyor" dedi.

914 HASTA TESPİT EDİLDİ

Hastalara ev ortamında nasıl bakılacağı ile ilgili bir organizasyon oluşturduklarını ve geçen yıl geçen yıl Palyatİzmir adında, 112 komutası gibi bir koordinasyon merkezi kurduklarını belirten Dr. İzzettinoğlu, "Bu merkezimin numarası 441 0 246. Bugüne kadar yaklaşık bin 626 hasta koordinasyon merkezimize başvurmuş, bunun 914'ü palyatif hastası olarak tespit edildi. Çünkü bize başvuran her hastaya bir ölçek uyguluyoruz. Bizim sistemimizde aynı gün hastalara geri dönüş yapıyoruz. 914 hastadan 3'ü manevi destek istemiş, bu hastalarımıza Müftülük tarafından görevlendirilen yetkilileri yönlendirdik. 205 hasta yakınına yerinde eğitim verdik. 207 hastaya da ağır engelli olması nedeniyle maddi imkanı olmadığı için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bildirilerek maddi destek almaları sağlanmıştır. Amacımız insanların yaşamlarına gün katmak değil, daha kaliteli bir hayata sahip olmaları için günlerine yaşam katmak. Kanser ve kronik hastalarının azalmasını istiyoruz, bu yönde bakanlığımız da koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında bir çok çalışma yapıyor" diye konuştu.

EN ÇOK ÖLÜM KALPTEN

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılı verilerine göre İzmir'in yaşlılık bakamından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken İzzettinoğlu, "Türkiye ortalamasına göre İzmir biraz daha yaşlı bir kent. Türkiye ortalaması yüzde 8.2 iken İzmir ortalaması yüzde 10 olarak belirlenmiş. Ve yaşlılıkta kronik hastalıklarla kanserlerin arttığını görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en çok öldüren hastalıkların başında kalp damar hastalıkları, ikinci sırada da kanser hastalıkları geliyor. İzmir'de de aynı tablo mevcut. Bu bakımdan da palyatif bakım önemli bir proje" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.