Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak Belediyesi'nde maaş krizi

Konak Belediyesi'nde maaş krizi

İşveren Konak Belediyesi ile işçileri temsil eden Genel-İş Sendikası arasında Haziran ayında imzalanan toplu sözleşmeden doğan maaş farklarının geriye dönük ödemelerinde meydana gelen gecikme sonucunda belediyeye bağlı MERBEL A.Ş. firmasında çalışan emekçiler iş bıraktı. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan tarafından, toplu sözleşme farklarının kendilerine en son 8 Ekim 2013 tarihinde ödeneceği yönünde söz alan işçiler, mesai saatinin bitimi ile birlikte ödemelerin yapılmamasından ötürü işi bırakarak eyleme başladı.

  • Ege Postası
  • 08.10.2013 - 18:05
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Belediyesi’ne ait MERBEL A.Ş. firmasında çalışan ve belediyenin Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde görevli işçiler, kendilerine söz verilen maaş farklarının ödenmemesi gerekçesi ile iş bıraktı. İşveren konumundaki belediye ile işçileri temsil eden sendika arasında Haziran ayında imzalanan anlaşma gereği, 1 Ekim 2012’den itibaren bir yıllık süreci kapsayan döneme ait maaş farklarını alamayan belediye çalışanları iş bırakarak belediyeyi protesto etti. 15:00-23:00 vardiyasında çalışan temizlik işleri personeli, mesai bitimi olan 17:00 itibarı ile belediye tarafından söz verilen tarihte ücret farkları hesaplarına yatırılmadığından ötürü iş bıraktı, çöp toplama araçlarını da Gürçeşme’de bulunan garajlara çekerek kontak kapattı. Diğer yandan, çalışanlar kendilerinin talepleri dikkate alınmadığı ve belediye tarafından kendine verilen sözler yerine getirilmediği takdirde, eylemlerine devam edeceklerini duyurdu. Ayrıca, MERBEL A.Ş. bünyesinde görevli olan ve belediyenin temizlik hizmetlerini yürüten personele belediyenin diğer birimlerinin de iş bırakarak destek verme hazırlığı içerisinde olduğu öğrenilirken, işçilerin talepleri yerine gelmediği takdirde grev yapmaya hazırlandıkları da belirtildi.

“BAŞKAN TARTAN SÖZÜNÜ TUTMADI”
Gelişmeler hakkında bilgi veren Genel-İş 5 No’lu Şube Sekreteri Savaş Aras, iş bırakma eyleminin işçilerin kendi aldığı bir karar olduğunun altını çizerek, “Toplu sözleşmelerin getirdiği maaş farkları neredeyse bir yıllık bir süreci kapsıyor. Ancak işçilerimiz bu geriye dönük maaş farklarını bir türlü alamadı. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ile bu konuyu görüştük. Kendisi önce Ağustos sonunda, daha sonra ise en geç 8 Ekim tarihinde ücret farkların ödeneceği yönünde bizlere söz verdi ve biz de bu kararı işçilere aynen ilettik. Ancak işçilerimiz, kendilerine daha önceden de söz verildiğini fakat maaş farklarının zamanında ödenmediğini, belirterek yaklaşan bayram öncesi zor durumda kaldıklarını belirterek bugün mesai bitimi ile birlikte iş bırakmış bulunmaktadır. Belediyede çalışan arkadaşlarımız, iş kanunundan doğan alacaklarının yatmaması gerekçesiyle iş bırakma haklarını kullandı. Biz yasaları iyi biliyoruz, haklarımızın farkındayız. Sendika olarak da işçilerimizin bu tavrını destekliyoruz ve arkalarındayız” dedi.

“SAĞDUYULU DAVRANDIK, SABRETTİK”
5 No’lu Şube Sekreteri Aras son olarak sağduyulu bir yaklaşım izlediklerini fakat belediyeden aynı karşılığı göremediklerini belirterek, “Biz işçilerimize bu ücretlerin ödeneceğine dair belediye tarafından verilen sözleri aynen ilettik. Ancak sözler tutulmadı. Şimdiye kadar hep sağduyulu davrandık. Sendika olarak kendimize yakışanı yaptık, ama arada kalan da biz olduk. Biz kimsenin yalancısı değiliz. Belediyeye bu konuda uyarılarımızı defalarca ilettik. Verilen sözlerin arkasında durulmadı. Bu paralar şimdiye kadar çoktan ödenmeliydi. Bizim iyi niyetimizin karşılığı bu olmamalıydı” dedi.

KONAK İLÇESİNDE ÇÖP TOPLANMAYACAK
İş kanununda da yer alan “Alacakların ödenmemesi durumunda iş bırakma” haklarını kullanan MERBEL A.Ş. çalışanları, belediyenin temizlik ve çöp toplama hizmetlerini yürütüyor. Eylemin başında akşam vardiyasındaki emekçiler iş bırakırken, devam eden saatlerde gece ve gündüz vardiyasında yer alan personel de çalışmayacak. İş bırakma eylemi süresince Konak ilçesinin mahalle ve sokaklarında çöp toplanmayacak, temizlik işleri yapılmayacak. Sürece belediyenin diğer birimlerinde çalışan personel de dahil olduğu takdirde, belediye hizmetlerinin büyük kısmında aksama veya duraklamalar yaşaması beklenirken, olası grev durumunda ise Konak’ta hayatın tamamen durması söz konusu olacak. Diğer yandan, belediye yönetiminin acil toplantı için bir araya gelerek toplantı hazırlığında olduğu öğrenilirken, sendika yönetimi de Gürçeşme’de bulunan temizlik işleri şantiyesine çıkarma yaparak görüşmelere başladı. Olasılıkları değerlendirdiği sendika grev kararı aldığı takdirde, işçiler önümüzdeki günlerde tamamen iş bırakarak hizmetleri durduracak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.