Dolar 32,3651
%0.15
Euro 34,9645
%-0.29
Altın 2.325,480
%0.22
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu patladı: Ayıp, İnsaf, Hicap

Kocaoğlu patladı: Ayıp, İnsaf, Hicap

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı bütçesi 3 milyar 892 milyon TL olarak belirlendi. Meclis onayına sunulan bütçe programı muhalif AK Parti grubu ile CHP grubunu karşı karşıya getirirken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu eleştirilere sert yanıt verdi. AK Parti’nin “Dağ fare doğurdu” çıkışına sert karşılık veren Kocaoğlu, “Ayıp, gerçekten ayıp… İnsaf dinin yarısı kardeşim… Onu da kaybettiniz… Hicap duyuyorum, yakışmıyor” dedi.

  • Ege Postası
  • 26.11.2014 - 22:09
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'de 2015 yılında yatırım ve hizmetlere yönelik bütçe tekliflerini hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, konuyu İzmir Büyükşehir Beleye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşen oturumda meclis onayına sundu. Belediyenin 2015 Mali Yılı gider bütçesi 3 milyar 892 milyon TL, gelir bütçesi ise 3 milyar 214 milyon TL olarak belirlenen bütçe rakamları AK Parti’li meclis üyelerinin ret oylarına karşılık CHP’li ve MHP’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edildi. Mecliste görüşülen bitçe tasarısı AK Parti’li ve CHP’li meclis üyelerini karşı karşıya getirirken, meclis salonunda yer yer sert tartışmalar yaşandı.
 
 
2015’TE KATI ATIK TESİSİSİNİN YAPIMINA BAŞLANACAK
Mecliste görüşülen bütçe hakkında söz alarak belediyenin çalışmaları ve yatırım planları hakkında bilgiler veren CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel, bütçede esas önceliğin raylı sistem, kentsel dönüşüm, ulaşım, kamulaştırma gibi giderlere öncelik verileceğini dile getirdi. CHP’li Yücel, “İzmir Büyükşehir Belediyesi katılımcı yönetim anlayışı ile 2015 yılında da etkin, ekonomik, verimli bir şekilde hizmet üretmeye devam edecektir. Katı atık tesisisin yapımına bu yıl içerisinde başlanacaktır. Harmandalı’daki mevcut alan ise rehabilite edilecektir. İzmir’de kişi başına düşen yeşil alanın arttırılması isin 25 bin ağaç dikimi gerçekleştirecektir.  İzmir Büyükşehir Belediyesi kent dinamikleri ile uyumlu, yaşanılabilir bir kent yaratmak için çalışmalarına 2015 yılında da devam edecektir.
 
DOĞAN: HANGİ ESERİNİZLE ANILACAKSINIZ'
Bütçeyi eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Belediyenin topladığı harç ve vergileri eleştirerek kanunsuz para toplandığını savunarak, “Bundan bir an önce vazgeçilmelidir. Engelliler için, yaşılar engellileri için belediyenin bir hizmet bütçesi bulunmamaktadır. Şirinyer Pazaryeri projesi ne old? Buca Belediyesi’yle yaptığınızı protokolün başına bir şey mi geld? Bütçemizde Harmandalı’nın iyileştirilmesi için bütçe ayrılmış ama yeni projeyle ilgili yer tespiti yapılamadı. İzmir bu çöplükle ne zamana kadar yaşayacaktı? Bütçe İZSU ve ESHOT’la birlikte 8 milyar 868 milyon 630 bin 585 liradır. Bu rakam bazı küçük ülkelerin bütçelerinden daha büyüktür” dedi.
 
“BÜYÜK PROJELER BEKLİYORUZ”
“Biz sizden artık büyük projeler bekliyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Doğan, “Kentsel dönüşüm gibi mesela. Ya da İzmir’i bu çöp sıkıntısından kurtarın, İzmir’in Türkiye’nin 3. büyük kenti değil 2. olması için çaba sarf edilmelidir. 2015 bütçesinin İzmir’in gelişimi için kullanılamayacağına yönelik kaygımız var. Bu son dönemim dediniz. Emekliye ayrılmadan önce İzmir’e adınızla anılacak eser bırakmanızı istiyoruz. Hangi eserinizle anılacaksını? Geçmiş 11 yıllık görev sürenizce performansınıza baktığınızda bu bütçeyi yatırıma kullanabileceğiniz, İzmir’i marka şehir haline getirebileceğiniz konusunda kaygılarımız var” diye konuştu.
 
KALYONCU KAĞIT ÜSTÜNDE GERGİNLİK ÇIKARDI
Toplantıda söz alan AK Parti’li Nazmi Kalyoncu da Kocaoğlu’na yüklendi. Kalyoncu, elindeki yazılı metinde yazan ifadeleri okurken Kocaoğlu’na hitaben “Siz ortamı geriyorsunuz, başkanlık makamınızın gereği olarak sinirlenmenize gerek yok” dedi. Bunun üzerine Kocaoğlu, “Ortada kızan yok. Sakin sakin dinliyoruz. Sataşanları susturuyoruz. İşin yanlışı, siz yazılı metinden okuyorsunuz. Mecliste tartışma çıkmadan siz yazılı metinden bakıyorsunuz. Olmayan bir şeyi yazmış, kurgulamış oluyorsunuz. Bu nasıl mantıktır. Böyle şey olmaz” dedi.
 
“İZMİR HALKI SİZDEN İCRAAT BEKLİYOR”
AK Parti’li meclis üyesi Ali Kökoğuz da Büyükşehir Belediye , “Hükümet yardım etmiyor diyorsunuz. Sık sık iktidar elimizden tutmuyor diyorsunuz. Vali Bey bunu vermedi, iktidar bunu vermedi diyorsunuz. İzmir halkı sizden icraat bekliyor. Siz görevlerinizi, işlerinizi yapmak zorundasınız. İzmir otopark yokluğundan ötürü felç oldu. Bunun tek sorumlusu İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Otopark sorunu İzmir’de kangren olmuştur. Niye yapmıyorsunu? Kent merkezinde yeşil alan yapmıyorsunuz, kamulaştırmıyorsunuz, hatta ve hatta vatandaşın malına el atıyorsunuz. Vatandaşın arazisine tecavüz ettiniz, halkın cebinden çıkan parayla 80 trilyon tazminat ödediniz” şeklinde konuştu.
 
KOCAOĞLU: SUÇ İŞLİYORSAK YİNE ALIR GÖTÜRÜRLER
Muhalefetin eleştirilerine sert yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, Bilal Doğan’ın “Belediye kanunsuz para topluyor” söylemine Büyükşehir Davası üzerinden göndermede bulunarak, “Bu kadar suç işliyorsak ne işimiz var burada… Yine mahkemeye alır götürürler bizi. Bu ücretler tüm belediyelerde aynı şekilde alınmaktadır” dedi. Kocaoğlu sözlerinin devamında, “Ayıp, gerçekten ayıp… İnsaf dinin yarısı kardeşim… Onu da kaybettiniz. 22 milyon borç bütünşehir ile bağlanan ilçelerden devralınan borçlardır. Hicap duyuyorum, yakışmıyor. Ayıptır, meclis üyeliği meclis üyeliği yapıyoruz, bu kenti hep birlikte yönetiyoruz. İlçelerin yeni devralınan borçlarını borç alınmış gibi söylüyorsunuz” dedi.
 
“ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR”
11 senelik görevinde kamulaştırmada vatandaşlara maksimum değer verilmesinden yana olduğunu kaydeden ve belediyenin halkın haklarına öncelik verdiğinin altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Ziraat Bankası arsasının gösterilmesi bile abestir. Yol geçmiş kaç yıl olmuş... 42 milyon TL ödedik. Yolun geçtiğini hatırlayan var m? İstanbul’da aynı bankanın arazisinde Kasımpaşa Spor Kulübü otopark işletiyor. Adalet mülkün temeldir. Adaletsiz hiçbir bir yere varılamaz, adaletli davranacaksınız” dedi.
 
“GELEN VURUYOR GİDEN VURUYOR”
Çöp tesisi eleştirilerine de sinirlenerek karşılık veren Kocaoğlu şöyle devam etti: “Harmandalı çöplüğü konusunda herkes bıktı, ben de bıktım. Eğri oturup doğru konuşacağız. Ben bakanlıklara laf atmıyorum kardeşim. Ben 8 senedir evsel atıkların modern şekilde bertaraf edilmesi ve ekonomiye kazandırılması için 2 tesis yapacağım. Bütçem var, param var diyorum, bana bir yer gösterin diyorum. Orası olmaz, burası olmaz... Umarız 2015 seçimlerine de bulduğumuz bu iki yer kurban gitmez. Umarız iktidar partisinin meclis üyeleri de bu konuda çaba sarf eder. Öyle bir kötü mevsime girdik ki. Şu aday adayları bir belirlense de şu kent bir huzura kavuşsa… Yukarıya mesaj vermek için belediyeye vurup prim yapmaya çalışıyor. Gelen vuruyor giden vuruyor. Prim böyle yapılmaz. Yukarıda sultanlar beni duysun da listeye yazsın diye… Böyle siyaset mi yapılı? Yazıktır. Öyle yapılan siyaseti Allah bize nasip etmesin…”

DÖNÜŞÜM ÇIKIŞI: HANGİSİ DOĞRU, YAŞAYIP GÖRECEĞİZ
Kentsel dönüşüm konusunda da açıklama yapan Başkan Kocaoğlu, “hodri meydan” dedi ve Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere’deki projesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Karabağlar’daki dönüşüm çalışmalarını kıyaslayarak, “Biz 6306 sayılı o ceberut yasayı kullanmayacağız. Biz sosyal belediyecilikten yanayız, bizim dönüşüm çalışmalarımız vatandaşın rızasına dayanıyor, uzlaşmaya dayanıyor. Hangisi doğru, hangisi insani, hangisi İzmir’e insanlara saygılı, yaşayarak göreceğiz” dedi.
 
“BİZ YEŞİL ALANI ALTINA, TERMİK SANTRALE HEBA ETMİYORUZ”
Kamulaştırma ve yeşil alan eleştirilerine de sert çıkan Aziz Kocaoğlu, “Konuşacak hiçbir şey yok… bir yol açıyoruz 7,5 kilometre. 150 milyon TL kamulaştırması var. Uçanyolu Otogar’a uzatıyoruz. Belediye binası yapacağım, Milli Emlak’tan şakır şakır parasını ödeyerek gayrimenkul alıyoruz. Koşullar ne olursa olsun, biz bu kente hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu kentliye layık olmak için bunu yapıyoruz. İzmir’in kent içerisindeki en büyük yeşil alan, 1250 dönüm yeşil alan İnciraltı’nda yapılmıştır. 2005-2006 yılında yapılmıştır. Yeşil alanı, zeytinlikleri, ormanları, baraj ve su havzalarını altına, nikele, termik santrale heba etmiyoruz. Yeşil alanımız az olabilir, zamanla artacaktır. Ama 6 bin zeytin fidanına kıyamazsınız... İki milyon ağacı yok edemezsiniz. Yarımadanın tüm suyu altına feda edilmiştir” diye konuştu.
 
AKDEMİR PLAZA YANITI: BİZDE HATIR GÖNÜL İŞİ YOK
Akdemir Plaza’nın 6 aydır tadilatta olması ve gereksiz kira ödendiğine dair eleştirilere “Bizde hatır gönül işi yok. Ne bulduysak odur. Adamı tanımıyorum, sahibini dünyada görmedim bile. 4 kere yer bulalım diye ilana çıktık. Parayı sokağa atmadık” diye yanıt veren Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonunun kentin tanıtımına olumlu katkı sağladığını ve İzmir’i dünya çapında tanıttığını söyleyerek “Reklamın iyisi kötüsü olmaz” esprisi ile konuşmasına son verdi.
 
EN BÜYÜK YATIRIM RAYLI SİSTEM VE DENİZ ULAŞIMINA
Büyükşehir Belediyesi bütçesi içinde dikkat çeken en önemli yatırımların başında ulaşım geldi. Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nın ödenekleri arasında sinyalizasyon sisteminin geliştirilmesine 21 milyon 182 bin 500 TL, kent içi ve yakın çevre ulaşım ana planı revizyonuna 4 milyon TL, Homeros Bulvarı-Otogar bağlantı yolu için 1 milyon 926 bin TL ayrıldı. Banliyö ve Raylı Sistem Daire Başkanlığı ödeneklerinde ise İzmir Metrosu'nun Evka-3 ile Bornova Merkez arası hattının yapımı için 8 milyon TL, Narlıdere-İstihkam Okulu arası hattın yapımına 20 milyon TL, Üçyol - Üçkuyular hattının şaftın kapatılması ve alt yapı ikmal inşaatı için 10 milyon TL, Metro'nun yeni araçları için 52 milyonu dış kredi olmak üzere toplam 82 milyon TL, İZBAN Hattı yaya üst ve alt geçitleri için 2 milyon 950 bin TL, İzmir banliyösü ek hatlarına 25 milyon TL, Konak ve Karşıyaka tramvayları yapımı için 88 milyon 500 bini dış krediden olmak üzere toplam 89 milyon 500 bin TL ayrıldı. Ayrıca yapımı devam eden Gaziemir'deki Yeni Fuar alanı ile İZBAN ESBAŞ istasyon arası monoray sistemi yapımı için ise 5 milyon TL ödenek öngörüldü. İkisi Körfez'da taşımacığa başlanan toplam 15 yolcu ve iki arabalı vapur için ise 135 milyon 546 bin TL ödenek ayrıldı.
 
KAMULAŞTIRMA VE ASFALTLAMAYA DEV ÖDENEK
Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük harcama kalemleri arasında olan kamulaştırma 2015 yılında da yerini korudu. Emlak ve Yönetimi Dairesi Başkanlığı bütçesi içinde kamulaştırma çalışmaları için 117 milyon 236 bin TL ayrıldı. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bütçesinde Körfez çöp teknesi açılım için 2,5 milyon TL, haşere alanlarını kontrol ve ilaçlama için 20 milyon 780 bin TL ödenek bütçede yer aldı. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'na 2015 yılında başlaması hedeflenen Uzundere kentsel dönüşüm projesi işi 13 milyon 887 bin 150 TL, Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için ise 3 milyon 849 bin 500 TL ödenek ayrıldı. Bütçede sosyal güvenlik ve yardım hizmetleri için 83 milyon 708 bin TL yer aldı. Yaşlılık yardım hizmetleri, sosyal güvenliği bulunmayanlara sağlanan hizmetler, fakir ve muhtaçlara ayni ve nakdi yardım, ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım projesi, süt kuzusu projesi, evde bakım hizmeti, kurumlara ve engelli kişileri malzeme yardımı gibi projeler bu bütçeyle yürütülecek. Metropol alandaki ulaşım yollarını asfaltlanması bakım ve onarımı da bu yılda bütçede önemli bir yer kalem olarak yerini aldı. Asfaltlama için 220 milyon TL ödenek ayrıldı. Yeni imar yolları açılması için 11 milyon 500 TL'nin yer aldığı taslak bütçede karayolu üst ve alt geçitleri 65 milyon TL, Gıda Çarşısı- İnşaatçılar çarşısı ana bağlantı yolu ve köprü yapılması 1 milyon 500 bin TL, Narlıdere Güzelbahçe otoban altı imar yolu açılması 11 milyon 500 bin TL ödenek yer aldı. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı bütçesine kırsal kesimde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi için 3 milyon TL ayrıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.