Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu'ndan Vali Toprak'a yaylım ateşi

Kocaoğlu'ndan Vali Toprak'a yaylım ateşi

“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımlarından olan ve Türkiye'nin en büyük ileri biyolojik atık su arıtma tesisi özelliğine sahip Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin kapasitesini yüzde 36 oranında artıracak 4’üncü faz ünitelerinin temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak’a yüklenerek eleştirilere oldukça sert yanıt verdi. “İzmir’de vali olarak kimse sizi ciddiye almıyor” diyen Kocaoğlu, “Her gün basına çıkıp konuşuyor, ev sahibini, İzmirliyi bastırıyor. Denizli valisinin yaptığı gibi kendinizi merkeze atatmak

  • Ege Postası
  • 27.09.2014 - 12:53
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çiğli Atıksu Arıtma Tesisleri’nde gerçekleşen temel atma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan’ın yanı sıra, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye bürokratları, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
 
 “YAMANLAR’IN DA SEÇİME KURBAN GİTMESİNDEN KORKUYUORUM”
Karşıyaka’da kurulması planlanan ve ÇED süreci başlayan katı atık bertaraf tesisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Meslek odalarımız açısından da uygun görülen bir alanda evsel atık bertaraf tesisinin kurmak üzere yer arayışlarımızda uzun çaba gösterdik. Birçok yer seçim malzemesi oldu, seçime kurban oldu. bilime aykırı duruşlarından buranın da siyasete önümüzdeki genel seçimlere heba olmasından korkuyorum. Biz modern bir tesis yapacağız. Biz depolama yapmıyoruz. Bize eleştiride bulunan bazı sayın milletvekilleri de bunu biliyor” dedi.
 
“DUVARA DEĞİL, ADAMA DEĞİL…”
Sözlerinin devamında çöp konusunda eleştirilerini sıkça yenileyen AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli’ye isim vermeden tepki göstererek, “Siz Büyükşehir Belediyesi’ni eleştirerek genel merkez tarafından aday gösterileceğinize inanıyorsanız ona saygı göstermek lazım. Ama İzmir halkına sahip çıkarak ve sorunlara çözüm üreterek vazgeçilmez olursunuz. Duvara değil, adama değil, kendine ve halka dayanması gerekir. Bizim anladığımız siyaset budur. Böyle yapılması hem ülkemizi hem de siyaseti yüceltir. Bu tesis Yamanlar’da yapılacak. Peki Harmandalı ne olaca? Burada ağaçlandırma ve rehabilite çalışması yapılacak. 900 dönümlük alanın 3’te 1’ini rehabilitie edelim dedik. Burada güneş panellere elektrik üretelim dedik. Kalan kısımda dikilecek zeytinliklerde de bölgede yaşayan vatandaşlarım kooperatifleşme yolu ile tarım yapsın ve gelir elde etsin istiyoruz” diye konuştu.
 
“SU SIKINTISI ÇEKMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL”
DSİ’nin bakım yapmayı planladığı Gördes Barajı’ndaki çalışmalar sebebiyle İzmir’in susuz kalacağı ve kuraklık yaşanacağı yönündeki iddialara da açıklık getirerek kentlinin yüreğine su serpen Başkan Kocaoğlu, “Gördes Barajı’nın kapatılmasına karşı çıkmadık. Böyle bir hakkımız da yok. Belkahve’de temeliniz attığımız tesisin hizmete açılacağı zaman yüklenici firmanın test yapıp arıtmayı teslim etmesi için bize su lazım. Ama o suyu bize temin edin, deneme çalıştırma suyunu temin edin dedik, tek itirazımız buydu. İki üç sene üst üste kuraklık olmazsa İzmir’in suyu yeterlidir. Zaten şu ana kadar Gördes’ten aldığımız suyu kullanıyoruz. Sarıkız’daki kuyularımızı dinlendiriyoruz. Buradaki su rezervlerimiz duruyoruz. Bu barajdan dolayı su sıkıntısı çekmemiz söz konusu değil. Yapacakları çalışma için olumlu görüş bildiririz. Tabii ki yapılacaktır, tabii ki düzeltilecektir” dedi.  
 
'BAŞKAN KOCAOĞLU DÜNYA GÜNDEMİNDE' HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

“İZMİR’İN MALINA SAHİP ÇIKMAK BOYNUMUZUN BORCU”
“Özel idare malları ile ilgili mücadelemiz sürecek” diyerek 11 Ekim’de yapılması planlanan mitingi devam eden yargı süreci nedeniyle ertelediklerini hatırlatan Kocaoğlu şunları kaydetti: “11 Ekim’deki yürüyüş ve mitingi sorumluluk bilinciyle, acaba yargıyı menfi yönde etkiler miyiz diyerek vazgeçtik. Davamız İzmir’in davası. Özel İdarenin malı İzmir’in malıdır. Bu dava 4 milyon İzmirlinin davasıdır. Bu daya sahip çıkmak seçilmişler olarak boynumuzun borcudur. Bizim mücadelemiz atanmışların İzmir’e karşı uyguladığı tavırdan kaynaklanmaktadır. Direncimiz ve hak arayış mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir.”
 
TİRE TEPKİSİ: HÜKÜMETİN NELER SATTIĞINI DÜNYA ALEM BİLİYOR…”
Tire’de geçmişte köy tüzel kişiliğine ait olan ve ilçe belediyesine devredilen taşınmazların satışa çıkartılması ile son günlerde başlayan tartışmalara açıklık getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Birçok şey birbirine karıştırıldı. O arazideki ürünlerin değerlendirilmesi ihalesidir. Bunları belediye olarak mülkleri başıboş bırakamazsınız. Bunları cüzi bir bedelle gel bunları topla diyerek yapılan ihalelerdir. Hiçbir zaman belediye başkanımızın aklından köy mallarını satmak gibi bir düşünce geçmemiştir. Zaten bu malların kökünü de satsa elde edeceği bir para yoktur. Buradan gelecek para dişin kovuğuna yetmez. Buradaki mallar yıllardır Tire Belediyesi’nin olan mallardır. Meclis kararı genel alınmıştır. Her türlü istismara açıktır. Sayın Belediye Başkan’ımız sanıyorum ki o meclis kararını iptal edecek. Onun yerine malları satmak için tapu tapu yazarak karar alacak. Tire üç tane mal satacak diye ortalık ayağa kalktı. Aziz Kocaoğlu sözünden dönen adam oldu neredeyse. Merkezi hükümetten tutun AKP’li belediyelerin neler sattığını dünya alem biliyor. On senede bir kuruşluk mal satmayan bir adama vurarak rüştünü ispat etmeye çalışmak iyi niyet değildir” şeklinde konuştu.
 
“BAŞKALARI YİYEBİLİR AMA İZMİRLİ YEMEZ”
İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın Tire’de yaşanan satış kriziyle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde basın üzerinden dile getirdiği “Satılmasın, ham yapılacak denilen ve belediyelere verdiğimiz yerler bile satılabiliyor. Demek ki bunlar ham hum meselesi değil” sözlerine sert yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Vali bir ara sustu. Şimdi gazetelerde konuşmaya başladı. Ev sahibini bastırıyor. İzmirliyi bastırıyor. Olmaz... İzmirli kimin ne zihniyette, kimin kafasının arkasında hangi planlar var biliyoruz. Burası İzmir, burası en aydın insanların yaşadığı kent. Bunları yaparak, belli bir iki gazeteye beyanat vererek, siz İzmir’e yaptığınız, İzmir’in mallarına yaptığınız gaspı ortadan kaldıramazsınız. Bunu başkaları yiyebilir ama İzmirli yemez. Bunu böyle bil…” dedi.
 


“İZMİR’DEN ÖZÜR DİLEYECEKSİNİZ”
İzmir Valisi Mustafa Toprak’a “Bugün İzmir’de kimse ama hiç kimse vali olarak sizi ciddiye almamaktadır” diyerek seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu bileceksiniz… Denizli valisinin yaptığı gibi kendinizi merkeze atatmak için dilekçe vereceksiniz. İzmir sizden kurtulacak. Biz de sizden kurtulacağız. Böyle şey yok… Ev sahibini bastırmaya kalkmak yok. Ne yaptığınızı bileceksiniz. Nasıl bir siyasete alet olduğunuzu, nasıl bu kentin aleyhine taraf olduğunuzu İzmirli biliyor, sanayisinden iş adamına, işçisinden seçilmişine herkes sizin ne yaptığınızı biliyor. Zihniyetinizin ne olduğunu biliyor. Ham hum yapma meselesi değilmiş… Ham hum yapma meselesidir… Sizin tarafınıza ham yaptırmamak bizim görevimizdir. Bizim ham yaptırmamak diye, millettin malını, devletin malını korumak için özdeyiş haline getirdiğimiz bu kelimeyi lütfen kullanmayın. Çünkü kirlenebilir. Siz hala bize cevap vermekle meşgul olmayacaksınız. Siz oturacaksınız vicdanınızı ve beyninizi önünüze koyacaksınız “Ben bu memlekete ne yaptım da bu millet beni vali olarak kabul etmiyor” diye düşüneceksiniz ve geri döneceksiniz. Özür dileyeceksiniz. Bu kentin ve kentlinin yararına çalışacaksınız ki, belki bu millet çok az da olsa sizi affeder...”
 


BAKAN KILIÇ’A AÇIK ÇEK: ÇIK BASINA YANIT VER
İzmir’de tartışmalara neden olan şehir statları konusunda Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a bir kez daha çağrıda bulunan Kocaoğlu, “Randevu vermiyor saygı duyuyorum. Konu malum, basında çarşaf çarşaf çıkıyor. Bunlara basından cevap versin. Ya da yazılı olarak cevap versin. Burada Gürsel Aksel ve Karşıyaka Yalı stadı için ihaleye çıktı. Burada bir ihale bedeli var. Orada yapılmayıp, Uzundere ve Örnekköy’e yapılacak ilaveleri ile birlikte hepsinin İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Müdürlüğü’ne bağışlayarak yapmak istemektedir. Sadece dilekte temennide bulunmuyoruz. Gövdemizi de, beynimizi de taşın altına sokarak konuşuyoruz.

CEVAT DURAK'IN YAPTIĞI GİBİ...
Atatürk Stadı Türkiye Cumhuriyeti’nin olimpiyat stadı olarak yaptığı ilk stattır. Bu sayede Akdeniz oyunları ve Universiade bu kente gelmiştir. Bundan sonra da İzmir’e kimse bir daha atletizm stadı yapmaz. Bu stat iyileştirilerek korunur ve hayatı sürdürülürse, spor endüstrisi bu kente gelebilir. Spor müsabakaları düzenlenebilir. İşte Cevat Durak’ın yukarıda yaptığı gibi tesisler, aşağıda tesisler 80 dönüm spor alanı, bu tarafta tenis kortları, zaten orası bir spor vadisi. Bunu biye yapmayalım" dedi.
 
“İZMİR KÖRFEZİ ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK”
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ise,  “Hayata geçen yatırım, ülkemiz ve İzmir adına amacı çok büyük bir yatırımdır. Bu yatırım sayesinde İzmir Körfezi eski ihtişamına kavuşacaktır. Çevreyi koruyacağımız, güzelleştirebileceğimiz bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sayede doğaya karşı sorumluluğumuzu bir adım daha ileri taşıyoruz. Yıllardır “İşimiz İzmir, gücümüz İzmir” ve “İzmirliyiz yaparız” sloganları ile İzmir’e hizmet veren ve büyük destek gördüğümüz Sayın Büyükşehir Belediye Başkan’ımız Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederiz” diye konuştu.
 


ARITMA KAPASİTESİ YÜZDE 36 ARTACAK
Çiğli’deki atıksu arıtma tesisinin kapasitesini günde 216 bin metreküp artıracak 4’üncü faz sayesinde, yağışlı havalarda daha yüksek debilerde atık su arıtılabilmesi mümkün olacak. İnşaatı 600 günde tamamlanacak Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi 4’üncü faz ünitesinin yapım maliyetinin bir kısmı İZSU’nun Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu IFC’den aldığı krediden karşılanacak. İzmir Körfezi’nin hayata dönüşünü sağlayan Büyük Kanal Projesi kapsamında 2000 yılında hizmete giren Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde halen işletmedeki 3 faz arıtma ünitelerine ek olarak, saniyede 2.5 metreküp atık su arıtma kapasiteli 4’üncü faz inşa edilecek. Mevcut arıtma tesisine eklenecek bu yeni hatla, halen günde 604 bin 800 metreküp olan arıtma kapasitesi, günde 216 bin metreküp artarak 820 bin 800 metreküpe ulaşacak. Yeni hat 1 milyon 80 bin kişiye hizmet edecek. Böylece günde 24 saat kesintisiz olarak çalışan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde gerekli bakım ve yenilemelerin daha iyi yapılabilmesi ve yağışlı havalarda daha yüksek debilerde atık su arıtılabilmesi mümkün olacak. Mevcut arıtma tesisinde olduğu gibi, yeni inşa edilecek hatlarda da atık su tamamen biyolojik yöntemlerle arıtılacak ve hiçbir kimyasal madde kullanılmayacak.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.