Dolar 32,2650
%0.31
Euro 35,1391
%0.14
Altın 2.467,460
%-0.01
Bist-100 10.320,00
%1.59

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu'ndan Başbakan'a sürpriz öneri

Kocaoğlu'ndan Başbakan'a sürpriz öneri

Cumhuriyet tarihinin en önemli değerleri arasında yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün halen ayakta kalan sayılı miraslarından birisi olan Savarona yatının devlet tarafından satın alınarak müze haline dönüştürülmek istenmesi ile birlikte farklı öneriler ve tartışmalar da gündeme geldi. Geçtiğimiz yıllarda İzmir kamuoyunda geniş yankı bulan ve yatın İzmir’e getirilerek Pasaport’a demirlenmesine yönelik öneri yeniden dillenmeye başlarken, konuya dair bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yat ile ilgili daha önceden talebimiz olmuştu. Savarona için doğru adres Atatürk’ün kenti olan İzmir’dir. Başbakan ve Kültür Bakan’ımız yatın satın alınması ile ilgili işlemleri tamamladıkları takdirde, yatın İzmir’de kullanılması ile ilgili elimizden geleni yapmaya hazırız” şeklinde yorumda bulunarak, “Gerekirse mektup yazarak talebimizi yineleriz” diyerek çağrısını da yineledi.

  • Ege Postası
  • 12.09.2013 - 12:27
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Zaman zaman gündem gelen Atatürk’ün yatı Savarona atıl durumda kalmış ve fareler cirit atar hale gelmişti. Sonradan ünlü iş adamı Kahraman Sadıkoğlu tarafından kiralanan yat, yeniden hayat bulmuş ve kiralama yolu ile çeşitli defalar el değiştirmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son günlerde sürdürmekte olduğu girişimler sonucu yeniden gündeme taşınan tarihi yatın devlet tarafından satın alınıp müzeye dönüştürülmesi için hazırlıklar başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ömer Çelik yaptığı açıklamada, “Başbakanın talimatı ile Savarona ile ile ilgileniyoruz. Devlet büyüklerinin, misafirlerin ağırlanması ve ayrıca müzeye dönüştürülmesi için çalışma yürütüyoruz” demişti. Tüm bu gelişmeler geçtiğimiz yıllarda İzmir’in yürüttüğü bir girişimi de hatırlattı. Savarona yatının İzmir’e getirilmesi için yürütülen çalışmada, yatın satın alınması düşünülüyordu. Projeye göre kente getirilecek olan Savarona, Pasaport’a demirlenecek ve müzeye dönüştürülüp halkın ziyaretine açılacaktı. Son günlerde yeniden dillendirilen bu kampanya hakkında, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e çağrıda bulunarak “Yatı İzmir’e getirelim” dedi ve geçtiğimiz yıllardaki talebi yineledi.

“DOĞRU ADRES İZMİR’DİR”

İzmir’in bir dönem Savarona’ya talip olduğunu hatırlatan ve konunun tekrar gündem gelmesi ile birlikte son gelişmeleri yorumlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir 3 yıl kadar önce, yatın İzmir’e gelmesi, Pasaport’ta demirlenmesi ve ziyaretlere açılması ile ilgili talepte bulunmuştu. Yatın belli amaçlar ile devlet protokolünün de kullanıma açılması istenmişti. Şimdi Kültür Bakanı ve Sayın Başbakan konuyu ele almışlar. Onların alması, yapması ve devletin bunu çalıştırması çok daha doğru, daha yakışık alan bir hareket. Ancak, bizim de talebimiz şu, yatı ilk önce biz istemiştik. İzmir’de Sayın Başbakan ve Sayın Kültür Bakanı bu yatı aldıktan sonra konaklama olarak İzmir’e getirsin istiyoruz. Elbet zaman zaman İstanbul’a da gidecektir, Antalya’ya da gidecektir. Üst düzey konuklar, devlet protokolü geldiğinde de kullanılacaktır. Ama yatın İzmir’de bir müze ve ağırlama mekanı olarak kullanılmasından ötürü de çok mutlu kalırız ve minnettar oluruz” dedi.

“GEREKİRSE MEKTUP YAZARIZ”

Başkan Aziz Kocaoğlu, Savarona yatının İzmir’e getirilmesi için gereken girişimlerde bulunabileceklerini belirterek şöyle konuştu; “Biz harekete geçmedik, bununla ilgili bir girişimimiz henüz olmadı. Ama Sayın Başbakan ve Kültür Bakan’ımıza bir mektup yazarak bu talebimizi iletiriz. İzmir, Mustafa Kemal Atatürk’ün kentidir. Atatürk, İzmir’de evlenmiş. Annesi Zübeyde Hanım, İzmir’de Karşıyaka’da yaşadı ve orada vefat etti. Kabri de orada. Herkes Atatürk’ü seviyor ama, biz İzmirliler olarak Ata’mızı bir başka seviyoruz. Atatürk’ün yatının İzmir’e yakışacağına ve yaraşacağına inanıyoruz.”

“BİZ DE ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYARIZ”

Yatın İzmir’e getirilmesi ve işletilmesi ile ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de göreve hazır olduğunu özetleyen Kocaoğlu, bakanlık ve Başbakan Erdoğan’a çağrıda bulunarak, “İzmir bunu talep ediyor, biz de belediye olarak elimizden gelen katkıyı koyarız. Ama bunun işletilmesi, satın alınması tamamen Sayın Başbakan’ın ve Kültür Turizm Bakanlığı’nın konusu. Ama bize düşen bir görev varsa, biz de elimizi taşın altına koyarız” şeklinde konuştu.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.