Dolar 32,2308
%0.21
Euro 35,1263
%0.1
Altın 2.465,870
%-0.08
Bist-100 10.320,00
%1.59

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Koalisyon görüşmelerinde önemli gelişme

Koalisyon görüşmelerinde önemli gelişme

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinde dün ilk kez heyetler bir araya geldi. Tarafların ilk kez koalisyon şartlarını masaya koydukları istikşafi (keşif amaçlı) bu ilk görüşme 5 saate yakın sürdü.

  • Ege Postası
  • 25.07.2015 - 11:15
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 10’a yakın alt başlığın ele alındığı koalisyon sürecinin seyrini belirleyecek görüşmenin ardından, “4-5 toplantıya daha ihtiyacımız var” dedi. CHP, en geç 3 Ağustos’a kadar müzakere sürecinin olumlu ya da olumsuz tamamlanmasını istiyor.

AK PARTİ’DE İKİ KRİTİK DEĞİŞİKLİK


Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında 13 Temmuz Pazartesi günü yapılan görüşmeyle startı verilen koalisyon sürecinde heyetler arası ilk görüşme dün, cumhuriyet tarihinin bir çok önemli olayına tanıklık yapan tarihi Ankara Palas Devlet Konukevi’nde yapıldı.
CHP,  liderlerin görüşmesinde de yer alan isimlerle görüşmeye katılırken, AK Parti’de ise iki kritik değişiklik dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yanında heyete anayasa hukukçusu İstanbul Milletvekili Osman Can ile iktidara yakın düşünce kuruluşu SETA’nın kurucularından Malatya Milletvekili Taha Özhan katıldı. İlk heyette yer alan isimlerden İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden Ankara Milletvekili Ali İhsan (Mücahit) Arslan ise dün masaya oturan ekip arasında yer almadı. CHP heyetinde ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek yer aldı. Çelik, Görüşmelerin seyrine göre her iki tarafın da heyetlerine yeni isimleri dahil edecekleri bildirildi.



CHP- MSP KOALİSYONU ÖRNEĞİ
Edinilen bilgilere göre görüşmede CHP heyeti CHP ile AK Parti’nin siyasi kökleri arasında yer alan Necmettin Erbakan’ın Genel Başkanlığı’nı yaptığı Milli Selamet Partisi (MSP) ile yaptığı koalisyon hükümetini örnek gösterdi. Erbakan’ın Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptığı Bülent Ecevit Hükümeti hakkında “Bu koalisyon hükümeti, iki farklı siyasi geleneğin bir araya gelmeyi başararak, nitelikli icraatlara imza atabileceğini göstermesi açısından önemli bir örnektir” değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Medya özgürlüğünün sağlanması ve gazetecilerin üzerindeki baskıların kaldırılmasının olası bir koalisyon öncelikli görevleri arasında olması gerektiği vurgusunun yapıldığı toplantıda CHP’liler “Gazetecileri terörist olarak nitelendirmenizin, üzerlerinde baskı kurmanızın batı dünyasında karşılığı yok. Bunu anlatamıyorsunuz” eleştirisini yaptı. 

7 HAZİRAN ÖNCESİNE DÖNÜLEMEZ 
CHP’lilerin ortak söylemleri arasında “Hiç bir şey 7 Haziran öncesi gibi olamaz, 7 Haziran öncesine dönülemez artık. Seçmen yeni bir Türkiye çerçevesi çizmiştir. Niyetleriniz arasında olası bir erken seçim sayesinde tek başına iktidar kurmanıza neden olabilecek bir çoğunluğa erişmek olduğunu da görüyoruz. Ancak örneği 290 milletvekilliyle de TBMM’ye gelseniz artık bu halinizle ülkeyi yönetemezsiniz” eleştirisinin de olduğu öğrenildi.  CHP’nin “Eğitim ve Hukuk” alanında köklü değişikliklere gidilmesi gerektiği uyarısı yaptığı da belirtildi.  AK Parti tarafının ise sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından başlık sayısının az tutulması önerisinde bulunduğu kaydedildi.

KILIÇDAROĞLU’NA BİLGİ VERİLDİ
CHP heyeti Devlet Konukevi’ndeki Görüşmenin ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na bilgi verdi. Kılıçdaroğlu’nun “Türkiye’nin yararına olacak bir süreci tüm iyi niyetimizle sürdüreceğiz. Taşın altındaki elimizi çekmeyeceğiz” talimatıyla masaya oturan CHP heyetinin görüşmelerin ilk gününe ilişkin izleniminin “AK Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rolü nedeniyle yekpare bir görüntü veremiyor. Ancak biz her şeye rağmen masadan kalkan taraf olmayacağız” şeklinde olduğu öğrenildi. AK Parti’nin koalisyona ilişkin samimiyetinin sonraki görüşme turlarında netleşebileceğini belirten heyetin, “CHP’nin 14 koalisyon ilkesi arasında da yer alan bazı secim vaatlerinde sonuç alınabilir görünüyor. Biz AKP’nin tüm iktidar dönemine ilişkin öne çıkan eleştirilerimizi eksiksiz masaya koyduk” dediği öğrenildi.

 
ZAMAN ZAMAN GERGİN ANLAR YAŞANDI

Zaman zaman heyetin bazı üyeleri arasında gergin anların da yaşandığı kaydedilen görüşmeye ilişkin gazetecilere açıklama yapan CHP’li Koç “7 Haziran’a gelirken söylemler belli, 7 Haziran sonrasındaki tavırlar belli, ortak noktalarımıza bakıyoruz” derken, görüşülen konulara ilişkin de, “10’a yakın alt başlık var. Demokratikleşme, anayasa, dış politika gibi konular müzakere konusu olmaya devam edecek. Başlıkları reddetmek mümkün değil” dedi.

4-5 TOPLANTIYA İHTİYACIMIZ VAR

Bakan Çelik de “Genel anlamda konuşacaklarımızın üzerinden geçtik, maddeleri belirledik. Pazartesi ya da Salı günü heyetlerle oturacağız ve her bir konuya göre heyete katılım olabilecek. Gün aşırı bir araya gelerek 4-5 maddeyi bitirmeye çalışacağız. Bizi yorucu ve dinamik bir hafta bekliyor. Heyetimizde konulara göre yeni arkadaşlar olabilece? Açık bir iletişim ile yürüteceğiz. 4-5 toplantıya daha ihtiyacımız var. Sonrasında genel başkanlara sunum yapılacak. Genel başkanlarımız partinin yetkilileriyle birlikte buradan bir ortaklık sonucuna verilebilirse müzakerelere geçilebilir. Bir arayış içerisindeyiz” diye konuştu. (Hürriyet)


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.