Dolar 32,4918
%0.14
Euro 34,8146
%0.27
Altın 2.472,930
%0.43
Bist-100 9.530,00
%-0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kıyı tasarımında ikinci büyük kriz

Kıyı tasarımında ikinci büyük kriz

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kıyı Tasarım Projesi kapsamında 1'inci Kordon ve Konak'ta yenilenen çimler 3 ay içerisinde kullanılamaz hale geldi. Kordon hattında toplam 53 bin metrekarelik alanda serimi yapılan kuraklığa, tuzlu suya dayanıklı rulo bermuda çimleri hastalıklı ve mantarlı çıkınca çürümeye yüz tuttu. Yaşanan olumsuzluklar sonrasında, projenin Pasaport etabında olduğu gibi yeni bir kamu zararı oluşurken, kıyı bölgesindeki yeşil dokunun da tamamen yenilenmesi gündeme geldi.

  • Ege Postası
  • 24.07.2014 - 12:15
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ-İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin milyonlarca lira harcayarak tepeden tırnağa yenilediği kıyı bölgesindeki yeşil doku tamamen kullanılamaz hale gelmeye yüz tuttu. İzmirli vatandaşların henüz sefasını süremeden çürümeye, yanmaya ve sararmaya başlayan Alsancak Limanı ile Konak arasındaki lüks rulo çimlerde üretim hatasından kaynaklı sıkıntılar bölgenin tamamına yayılmaya başlarken, milyonlarca liralık yatırım da çöpe gitme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 

"İZMİR'İN VİTRİNİ" KORDON'DA ÇİM KRİZİ
İzmir'in gözbebeği ve kentin vitrini konumunda bulunan Kordon'da (Atatürk Bulvarı) ikinci bir kriz yaşanıyor. Daha önceden Kıyı Tasarım Projesi'nin ilk etabındaki Pasaport bölgesinde yüklenici firmanın imalat hataları nedeniyle büyük eleştiri alan Büyükşehir Belediyesi'nin başı bu sefer de sahil şeridinde yer alan 53 bin metrekarelik serme çimler nedeniyle ağrımaya başladı. İzmirli vatandaşların yanı sıra, kente gelen binlerce yabancı ve yerli turistin de uğrak noktası olan Kordonboyu'nda yaşanan manzaralar görenleri hayrete düşürürken, harcanan onca para ve sarf edilen onca emek de boşa gitti.

SAHİLDEKİ YEŞİL ALANLARIN TAMAMI TEHLİKEDE
Kıyı Tasarım Projesi kapsamında Kordon hattında yer alan çimleri tepeden tırnağa yenileyen ve hem tuzlu suya hem de kuraklığa dayanıklı rulo bermuda çimi döşeyen Büyükşehir Belediyesi, yeniden ihale mağduru oldu. 53 bin metrekarelik alanda yenileme çalışmaları yapan yüklenici firmanın imalat hatası nedeniyle yeşil dokunun kullanılmaz hale geldiği Kordon'da yeni bir krizle karşı karşıya kalan belediye sıkıntıya karşı acil çözüm arayışına girdi. Geçtiğimiz haftalarda Kordon hattındaki çimlerde yer yer başlayan sararma, yanma ve çürümeye dair tespitler yapan belediye birimleri, yeşil alanlardan alınan kesitleri inceleme yapmak üzere Fırat Fidanlığı'nda bulunan Toprak Analiz Laboratuarı'na analize gönderdi. Çim döşeme işini üstlenen yüklenici firmanın tohumla ürettiği serme çimlerde mantar ve hastalıklı toprak bulgusuna rastlayan Büyükşehir Belediyesi, yaşanan durumun yeşil alanların tamamına yayılması ve çimlerin tamamen kullanılamaz hale gelmeye başlama tehlikesi ile karşı karşıya kalınca ikinci defa şoka uğradı.

YİNE YÜKLENİCİ FİRMA HATASI
Alınan sonuçlar neticesinde henüz üç aylık yeni çimlerin tamamında yenileme çalışması yapmak zorunda kalacağını öğrenen Büyükşehir Belediyesi, Kordon'daki yeşil dokuyu normale döndürebilmek için ya yeniden ihaleye çıkacak ve söz konusu alanlardaki çimleri yenileyecek, ya da idare kendisine bağlı Park ve Bahçeler birimleri tarafından üretilen çimleri Kordon'a döşeyecek. Yaşanan bu zarar Kıyı Tasarımı'nda tıpkı Pasaport'taki çalışmalarda olduğu gibi kamu zararı iddialarını da gündeme getirirken, yıllar önce Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na dikilen ithal palmiye ağaçlarının kurtlu çıkması ve çürümekten son anda kurtarılmasını akıllara getirdi.

BELEDİYENİN KENDİ İMALATLARI YILLARA MEYDAN OKUYOR
Öte yandan, kentin birçok noktasına ve yol refüjlerine kendi imkanları dahilinde ve bünyesindeki tesisleri içerisinde üretilen çimleri döşeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin milyonlarca liralık masraf ederek satın aldığı çimlerin çürük çıkması ve kullanılmaz hale gelmesi İzmirliler tarafından da şaşkınlıkla karşılandı. Geçmiş yıllarda Bayraklı sahilinde yaşanan onca su baskınına ve deniz taşmasına meydan okuyan Meles Deltası, zemini sıkıntılı olan İnciraltı ve gelişmiş sulama sistemi dahi bulunmayan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı gibi bölgelerde yer alan çimler yıllara meydan okurken, Alsancak Liman-Cumhuriyet Meydanı arasındaki yeşil örtüde yaşanan sıkıntı gün geçtikçe genişleyerek büyümeye devam ediyor.

ZARARI KİM KARŞILAYACAK'
Yaşanan tüm bu sıkıntıyla birlikte Kordon'daki çim serim işini üstlenen İzmirli yüklenici firmanın da Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından İçişleri Bakanlığı'na şikayet edildiği ve firmaya kamu ihalelerine katılmaktan men cezası verildiği öğrenildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hatanın giderilmesi konusunda izleyeceği yolun önümüzdeki günlerde netlik kazanması beklenirken, hatalı üretimden kaynaklı yeşil alanlar firma tarafından yenilenmediği takdirde, Büyükşehir Belediyesi Kordon'da yeniden düzenleme çalışmalarına başlayacak ya da aynı iş için bir kez daha yapım ihalesine çıkacak.

PEYZAJ MİMARLARINDAN TEPKİ VAR
Kıyı Tasarım Projesinin genel olarak eksikler içerdiğini ve apar topar hazırlanmış bir proje olduğunu belirten Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Özay Yerlikaya, “O bölgede kullanılan çim tercihi doğru, zaten alanda kullanılabilecek başka türde bir çim yoktu. Biraz daha beklenmesi ve yeterli altyapının da hazırlanması gerekirdi. Kullanım dolayısı ile de zarar meydana gelmiş olabilir. Büyükşehir Belediyesi, ne yazık ki bu projeyi hayata geçirirken bizimle hiçbir görüşme yapmadı, kıyı tasarımında bizden fikir istemedi. Belediye bu konuda kendi tercihlerini uygulamaya çalışıyor ve bizi es geçiyorlar. En büyük hata apar topar projeye girişerek alelacele kazıp dökerek iş yapılmasıdır. Hiçbir yerde gereken hassasiyeti göstermediler. Pasaport ve Güzelyalı İskelesi civarında da benzer durumlar yaşanmaya ve yeşil doku bozulmaya başladı. Bu sıkıntı özensiz ve acele hazırlanan imalatlardan kaynaklanıyor” diyerek yaşanan duruma dair eleştirilerini dile getirdi.

KOCAOĞLU PASAPORT İÇİN "DUVARA TOSLADIK" DEMİŞTİ
Geçtiğimiz aylarda ekonomi camiası ve iş dünyasının temsilcileri ile bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, yüklenici firmanın hatalı imalatları nedeniyle eleştirilerin odak noktası haline gelen Kıyı Tasarım Projesi'nin Pasaport etabıyla ilgili olarak, "Ortaya çıkan manzara bu kente yakışmıyor. İşçilik gerçekten çok kötü. Projeyi bu hali ile kabul etmeyeceğiz” demişti. Sonraki günlerde yeniden konuya dair bir açıklamada bulunan Başkan Kocaoğlu, tadilatların uzun süre devam ettiği ve yamalı bohçaya dönen projenin ilk etabını teşkil eden Cumhuriyet Meydanı-Konak arasındaki bölgeye dair, "Pasaport'ta duvara tosladık. Gereken tespitleri yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde söz konusu alanı yeniden düzenleyeceğiz ve arkadaşlarımız çalışmalara başlayacak" şeklinde konuşmuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.