Dolar 32,4263
%-0.03
Euro 34,8204
%0.23
Altın 2.440,700
%0.08
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kıyı Ege Belediyeler Birliği'nden atık tesis zirvesi

Kıyı Ege Belediyeler Birliği'nden atık tesis zirvesi

Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Orta Avrupa gezisi kapsamında İzmirli belediye başkanları ve meclis üyeleri Avusturya’daki Wien Energie’nin Katı Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi ile Çek Cumhuriyeti’nden bulunan Prazske Sluzby Katı Atık Tesisinde incelemelerde bulunuldu. Kıyı Ege Belediyeler Birliği'nden

  • Ege Postası
  • 13.04.2015 - 13:21
İZMİR - Orta Avrupa İnceleme ve Araştırma Gezisini organize eden Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin Başkanı Narlıdere Belediye Başkanı Abdul Batur, yapılan inceleme gezinin ardından açıklamalarda bulundu. Batur şunları söyledi;
“Teknolojinin en üst seviyede olduğu tesisleri gezdik.  Geziye katılan belediye başkanlarımız ve meclis üyelerimiz Avrupa’da çöp konusunu çözmüş ülkelerin bu işi nasıl başardığını yerinden görme fırsatımız oldu. Burada yaptığımız incelemelerden sonra Avrupalıların evlerinden çıkan çöpü nasıl ülke ekonomisine kazandırdıklarını gördük. Yakma ile ayrıştırma sonucunda ortaya çıkan çöp yakılıyor ve yakmadan sonra ortaya üretilen enerji sıcak su ile enerji haline getiriliyor ve binlerce konut ısıtılıyor. Ziyaret ettiğimiz tesisler yıllar içinde defalarca değişime uğramış ve defalarca yenilenmiş tesisler, burada gördük ki, teknoloji çok daha ileri seviyeye çıkmış. Bu neden ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun İzmir'e getireceği teknoloji en son teknoloji olacak. İzmir için yakma enerjisinden elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor, çöp konusunda hazırlanan şartname o şekilde hazırlanmış durumda. Yaptığımız gezi çok faydalı bir gezi oldu. Bu geziye katılan Belediye başkanlarımız ve diğer kentlerden gelen bürokrat arkadaşlarımız bilgilendiler. Bu nedenle ben faydalı bir çalışma olduğuna inanıyorum”


 
20 Bin konut ısınıyor
Çek Cumhuriyeti’nden bulunan Prazske Sluzby katı atık ayrıştırma tesisi Prag’ın en büyük katı atık tesisi… Halk tarafından yerinde ayrışılmış biçimde atılan çöpler görevliler tarafından toplanarak tesise getirilip burada ayrıştırılıyor. Fabrika içinde dört ayrı hat ile çalışılıyor ve bu hatların her birinde saatte 15 bin ton çöp işlemden geçiyor. Bu yapılan işlemlerde yüzde 80 ısı enerjisi yüzde 20 elektrik enerjisi elde ediliyor. Çöplerinde yüksek fırınlarda yakılmasıyla 35 MW elektrik üretiliyor, ısıtılan suyla 20.000 konutun ısıtılmasını sağlanıyor. Bu vesile ile şirket he yıl ortalama yüzde 10 kar elde ediyor. Bu üretim sırasında tesis kendi enerji ihtiyacını da kendisi karşılıyor.


 
Kimler katıldı
Orta Avrupa İnceleme ve Araştırma Gezisine İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkileri, Buca, Tire, Bayındır,  Konak, Çiğli, Menemen, Karabağlar, Çeşme, Narlıdere, Urla, Menderes, Foça, Manisa Yunus emre, Bitlis Adilcevaz, Kuşadası, Çanakkale Ayvacık, Isparta Yalva, Kırklareli, Antalya Muratpaşa belediye başkanları ve  meclis üyeleri katıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.