Dolar 32,5329
%0.14
Euro 34,9198
%-0.15
Altın 2.437,800
%0.06
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kilisede Erdoğan'ın mesajı okundu

Kilisede Erdoğan'ın mesajı okundu

Meryem Ana Kilisesi'nde 1915 Olayları'nda hayatını kaybedenler için ayin düzenlendi... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ermeni kilisesinde düzenlenen ayine mesaj geldi: Ermeni toplumunun geçmişte yaşadığı üzüntü verici hadiseleri bildiğimizi ve acınızı samimiyetle paylaştığımı bir kez daha ifade ediyorum.

  • Ege Postası
  • 24.04.2015 - 13:14
Türkiye tarihinde bir ilk... 1915 Olayları'nın 100'üncü yılında Ermeni Patrikhanesi'nin ev sahipliğinde Meryem Ana Kilisesi'nde Surp Badarak (Kutsal Sunu) ayini düzenlendi. 1916'dan bu yana ilk kez resmi olarak düzenlenen ayine AB Bakanı Volkan Bozkır da katıldı.

Kilisedeki ayinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu:
DHA'nın haberine göre, mesajda şöyle denildi:


“Sayın Aram Ateşyan,  Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili,
Ermeni vatandaşlarımız için özel bir anlam taşıyan bu günde, Birinci Dünya Savaşı şartlarında hayatını kaybeden tüm Osmanlı Ermenilerini bir kez daha saygıyla anıyor, çocuklarına ve torunlarına taziyelerimi sunuyorum.  Osmanlı İmparatorluğu'na ve Cumhuriyetimize yaptıkları ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi katkıları daima takdirle hatırladığımız Ermeni toplumunun, coğrafyamızın her köşesindeki hatıralarını güzel duygularla yâd ediyorum.  Bu vesileyle, rahatsızlığı sebebiyle tedavi gören Patrik Sayın Mesrob Mutafyan'a da şifa temenni ediyorum." 
 "ACINIZI SAMİMİYETLE PAYLAŞIYORUM"
"Değerli Ermeni vatandaşlarım, 
İnsanlığın en büyük felaketlerinden olan Birinci Dünya Savaşı'nda,  Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde de her milletten milyonlarca insan ebediyete intikal etti. Bu savaş sırasında, etnik ve dini kimliği ne olursa olsun, benzer şartlar altında hayatlarını yitiren Osmanlı vatandaşlarının tamamını da rahmetle ve hürmetle anıyorum.  Türkiye Cumhuriyeti devletini, bu acıları unutmadan ama bunlarla baş etmesini de bilerek kurmayı başardık. Bugün de, huzur, barış ve kardeşlik temelinde daha güzel günlere ulaşmak için, etnik ve dini kimliğine bakmaksızın, tüm vatandaşlarımızla, dostlarımızla birlikte çalışıyor, mücadele ediyoruz. Yüz yıl önce, ortak vatanımızı işgal için dünyanın dört bir yanından gelenlerin torunlarını, bugün, savaşı lanetlemek, barışı ve dostluğu yüceltmek için Çanakkale'de coşkuyla ağırlayabilen bir kültüre sahibiz.  Ermeni toplumunun geçmişte yaşadığı üzüntü verici hadiseleri bildiğimizi ve acınızı samimiyetle paylaştığımı bir kez daha ifade ediyorum. Osmanlı Ermenilerinin dünyanın her yerindeki torunlarına gönül kapılarımızın sonuna kadar açık olduğunu da bilmenizi istiyorum.  Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyor, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum."


Patrikhane temsilcilerince karşılanan Bakan Bozkır, kilise girişinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ermeni Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan'ın yöneteceği ayine katılmaktan büyük bir onur duyduğunu belirterek, "1916 yılından beri ilk defa resmi olarak yapılan bir ayin. Türk hükümetinin bir temsilcisi ilk defa böyle bir ayine katılacak" dedi.



Bozkır, 1915 Olayları yerine 1870'ten 1920'ye kadar I. Cihan Savaşı'nın kanlı, birçok insanın ölümüne sebep olan yılların incelenmesi arzusunda olduklarını belirterek, "Bu şekilde hem ortak bir tarihe bakmamız mümkün olacaktır. Ortak bir hafıza ama adil bir hafıza ortaya çıkacaktır" diye konuştu. 


Meryem Ana Kilisesi'ndeki ayini Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan yönetti.

RUM PATRİĞİ VE ABD KONSOLOSU DA KATILDI

Ayine Fener Rum Patriği Fener Rum Patriği Bartholomeos ile ABD'nin İstanbulBaşkonsolosu Charles Hunter da katıldı.


Ayine Fener Rum Patriği Bartholomeos da katıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.