Dolar 32,3217
%0.22
Euro 35,1296
%0.02
Altın 2.298,910
%0.94
Bist-100 9,06
%2.88

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu: 'O koltuktan ayrılsın, AKP'ye eş başkan olsun'

Kılıçdaroğlu: 'O koltuktan ayrılsın, AKP'ye eş başkan olsun'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan bir insan tarafsızlığı konusunda namusu ve şerefi üzerine ant içmişse gereğini yerini getirmesini isteriz. Tarafsız olmasını isteriz. Yoksa o koltuktan ayrılsın. Ayrılsın AKP'nin eş başkanı olarak görev yapsın" dedi.

  • Ege Postası
  • 31.01.2015 - 14:43
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  "Roman Buluşması"nın ardından açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Anayasamızda çok temel kural var. Cumhurbaşkanının tarafsızlığı. Bütün vatandaşlara ve siyasi partilere eşit mesafede olmak zorundadır. Eşit olacağının sözünü verdi. Nerede TBMM'de. Nasıl verd? Sözü 'namusun ve şerefim üzerine söz veririm' diyerek bitirdi. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan bir insan tarafsızlığı konusunda namusu ve şerefi üzerine ant içmişse gereğini yerini getirmesini isteriz. Tarafsız olmasını isteriz. Yoksa o koltuktan ayrılsın. Ayrılsın AKP'nin eş başkanı olarak görev yapsın" diye yanıt verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Geleceği Birlikte Kuruyoruz Romanlarla Buluşma" toplantısına katıldı.

Türkiye'deki Roman dernekleri ve temsilcileriyle kapalı bir toplantı gerçekleştiren CHP lideri, Romanların yaşadıkları sorunları dinledi.

Toplantıda Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu, Sezgin Tanrıkulu, Genel Sekreter Gürsel Tekin, TBMM CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Bakırköy Belediye Bakanı Bülent Kerimoğlu da yer aldı.

Ana teması eşitlik, dayanışma ve demokrasi olarak belirlenen toplantının bitiminde Kılıçdaroğlu açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu özetle şöyle dedi:

“Diyor ki Roman kardeşlerimiz, bizi dezavantajlı grup olarak adlandırıyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu ülkenin eşit yurttaşları olma istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları tümüyle eşit olmalıdır, diyorlar. Yürekten katılıyorum.

İkinci nokta, diyorlar ki; Avrupa Birliği'nin Romanlarla ilgili strateji planları var. Ama Türkiye’nin böyle bir strateji planı yok.

Sorunlarımız var diyorlar. Sorunların yoğunlaştığı alanları da şöyle sıraladılar; eğitim, barınma, güvenlik, istihdam, ayrımcılık.

Eğer bir strateji planı hazırlanacaksa bu sorunlardan yola çıkılarak bir strateji planı hazırlanmalı ve bu sorunlardan Romanlar da arındırılmalı, diyor.

Üçüncü konu; Romanların temsilcileri diyorlar ki; biz seçimden seçime anılmak istemiyoruz diyorlar. Seçimden seçime gelmek bizim sorunlarımızı ötelemek anlamına gelir.

Özellikle Romanların yoğun yaşadığı yerlerde kesinlikle bir kadın merkezi olmasını istiyorlar. İki; mutlaka kreş olmalı, bu bizim hakkımız diyorlar. Roman mahallerinde etüd merkezi olmalı, diyorlar.

Bir dördüncü konu bugün hala uygulanan kentsel dönüşümden memnun değiliz, diyorlar. Sulukule örneğini verdiler. Kentin dışına sürüldük, diyorlar.

Romanların rahatlıkla yaşayabilecekleri bir dönüşüm olması lazım. Dar apartmanlarda yaşayamıyoruz, diyorlar. Ayağımızın toprağa değmesi lazım, bahçemizin olması lazım diyorlar. Ağaç görmeliyiz diyorlar.

Bu da onların en doğal hakkı.

-“ONLARIN YAŞAMLARINA UYGUN MODERN MAHALLELER YAPMAK DA SİYASET KURUMUN GÖREVİDİR”-

Onların yaşamlarına uygun modern mahalleler yapmak da siyaset kurumun görevidir. Madem oy istiyoruz o zaman onların ihtiyaçlarına uygun yerleri yapalım.

Beşinci konu; Romanların belki genlerinden gelen özelliği var. Olağanüstü müzik yetenekleri var. Bizim çocuklarımızın müzik konusunda eğitilmesi lazım, yetenekli çocuklarımızın, diyorlar. Çocuklarımıza bu konuda özel bir ilgi gösterilsin, diyorlar.

Altıncı konu; bize yönelik nefret söylemleri var, bunu hazmedemiyoruz, diyorlar.

Ben de CHP’nin Genel Başkanı olarak Roman kardeşlerimizin yöneticilerine söz verdim ve veriyorum, bu taleplerin tamamının takipçisi olacağım, hayata geçmesi için de her türlü çabayı göstereceğiz.

Bir genel başkan yardımcımızı Roman derneklerinin sorunları aktarmasından doğrudan sorumlu kıldık.”

-“ALLAH KİMSEYE EVLAT ACISI VERMESİN, ACILARIN EN BÜYÜĞÜ”-

CHP Genel Başkanı, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Kılıçdaroğlu, “Bir çocuğun öldürülmesinin görüntülerinden insan olarak ne hissedilirse onların tamamını hissetim. Allah kimseye evlat acısı vermesin. Acıların en büyüğü.

İSTİFA EDİP AKP'YE EŞ BAŞKAN OLSUN

CHP lideri konuşmasının ardından soruları da yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde yaptığı açıklamalara ilişkin soruya CHP Genel Başkanı şöyle dedi:

“Anayasamızda çok temel bir kural var. Cumhurbaşkanı tarafsızdır. Bütün vatandaşlara, bütün siyasi partilere eşit mesafede olmak zorundadır cumhurbaşkanı. Eşit mesafede olacağının sözünü verdi, nerede verdi, TBMM’de, nasıl verdi sözü, 'namusum ve şerefim üzerine ant içerim' diye. Bir insan Cumhurbaşkanı koltuğunda oturan bir insan tarafsızlığı konusunda namusu ve şerefi üzerine ant içmişse biz gereğinin yerine getirilmesini isteriz. Altını çiziyorum, namusu ve şerefi üzerine ant içmişse gereğinin yerine getirilmesini isteriz, tarafsız olmasını isteriz. Yoksa o koltuktan ayrılsın. Ayrılsın. AKP’nin eş başkanı olarak görev yapabilir. Ayrılır AKP’nin eş başkanı olarak görev yapar.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.