Dolar 32,5083
%-0.1
Euro 34,9353
%0.31
Altın 2.431,970
%0.36
Bist-100 9.808,00
%0.88

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu İzmir Ticaret Borsası'na konuk oldu

Kılıçdaroğlu İzmir Ticaret Borsası'na konuk oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Ticaret Borsası’nın Kaya Termal Otel’de düzenlediği “Borsa Söyleşileri” toplantısına katıldı. Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde açıkladığı ses getiren ‘Merkez Türkiye Projesi’ni İzmir'e anlattı. Projenin sadece İzmir’e değil 81 ile katkı vereceğini belirten Kılıçdaroğlu, “İzmir’i bir ağır sanayi kent yapmak aklımın ucundan geçmez. İzmir entelektüel bir kent olmalı. Fuarlar kenti olmalı. İzmir’in cazibesini bütün alanlarda yaratmak ve dünyaya tanıtmak zorundayız” dedi. Kılıçdaroğlu İzmir Ticaret Borsası'na konuk oldu

  • Ege Postası
  • 28.05.2015 - 22:29
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın mitinginin ardından İzmir Ticaret Borsası’nın Kaya Termal Otel’de düzenlediği “Borsa Söyleşileri” toplantısına katıldı.

KESTELLİ: İZMİR NEYİN MERKEZİ'
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı “Merkez Türkiye Projesi”ne değinerek, şunları söyledi;
“Biz İzmir’i temsil edenler uzun zamandır tartışıyoruz. İzmir neyin merkezi.Ankara başkent ve idarenin merkezi, İstanbul finansın merkezi, Antalya turizmin merkezi. Onca potansiyele sahip İzmir neyin merkez? İzmir’in ihtisas serbest bölgeleri şehri olması ile ilgili olarak farklı platformlarda görüşlerimizi paylaşıyoruz ve ilk olarak kentin bir sağlık serbest bölgesi ile adım atılmasını, limanı olan serbest bölge çerçevesinde ekonomik olara dönüşmesini, bir çekim merkezi haline gelmesini savunuyor ve istiyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ve çok önemsediğim ‘Yüzyılın Projesi’ diye adlandırılan bu yeni hamlede İzmir’in payına düşen nedi? İzmir neyin merkezi olmal? İzmir’den milletvekili adayı olan Sayın Kılıçdaroğlu’ndan bunun cevabını almak bizleri mutlu edecektir. CHP’nin bu seçimlerde kullandığı sloganların başında ‘Yaşanacak Bir Türkiye’ yer alıyor. CHP sadece ekonomide değil insani gelişmişlikte de Türkiye’yi dünyanın ilk 20 ülkesi arasına sokmayı vaat ediyor. Bu çok önemli ve Türkiye açısından da çok ama çok gerekli bir hedef”


Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından önce ‘Merkez Türkiye Projesi’ tanıtım filmi izlettirildi.

KILIÇDAROĞLU MERKEZ TÜRKİYE PROJESİNİ ANLATTI
“İzmir’den milletvekili adayı olduğum için muyluyum.Çağdaş bir kentte bulunmaktan ve temsil etmek benim  için gurur kaynağı” diyerek konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, ‘Merkez Türkiye Projesi’ni anlattı.
Merkez Türkiye Projesi’nin geleceğe dönük proje olduğun altını çizen Kılıçdaroğlu, “Coğrafi konum ve genç nüfustan yola çıkarak hazırlandı proje… Projenin katma değer kattığı tarih 2017…Olgunlaştığı tarih 2035…Hedefimiz 2035 yılında Türkiye’yi insani gelişmişlikte 49 basamak yukarı taşımak.Bu proje birilerinin dediği gibi akşam yatıp sabah kalkıp oluşturulmadı. Rakamları verdik, büyüme hızını verdik, kişi başına düşen geliri verdik. Açık ve net söylüyorum. CHP dışında başka bir parti böyle rakamlarla donanmış bir proje üretmiş değil. İlk duyan herkes projeyi mükemmel olarak yorumladı. Proje ülkeye sıçrama yaptıracak… Lojistik proje olduğunu söylüyorlar. Tek başına lojistik proje değil. Mega kent var. Bilim üreten bir kent. İstihdam yaratacak bir kent. Bu kentin özelliği var. 81 ilden ayrı bir kent. Özel yasayla yönetilecek. Kendi kendini yenileyen bir kent olacak. Büyüyerek yoluna devam edecek. Dünyada buna benzer 3 büyük proje var. Kendi coğrafi üstünlüğümüzü ilk kez kullandığımız bir proje… Hiçbir iktisatçı yanlış bir proje demedi. Rakamlar yanlış demedi. Yeteri kadar düşünülmemiş bir proje demedi” dedi.

YERİ BELİRLESEYDİK PROJEYE GÖLGE DÜŞERDİ
“Yeri neden belli değil” sorusunun sorulduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi;
“Bilinçli olarak belirlemedik Yeri belirleseydik projeye gölge düşürürdük. Yeri belirlemek mega kentte görev yapacak iş dünyası belirleyecek.  En iyi yer nerede olacak iş dünyası bürokratlar bir araya gelecek. Onlar şurası diyecek biz yasasını çıkaracağız.”


SADECE İZMİR’E DEĞİL 81 İLE KATKI VERECEK
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli’nin “Proje İzmir’e ne verecek. İzmir neyin merkezi'” sorusuna yanıt veren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi;
“Sadece İzmir’e değil, 81 ile katkı verecek. İzmir’in avantajları var. Denize kıyısı var. Büyük bir istihdam yaratacak. İzmir’i bir ağır sanayi kent yapmak aklımın ucundan geçmez. Ağır sanayi Anadolu’da olmalı. İzmir entelektüel bir kent olmalı. Fuarlar kenti olmalı. İzmir’in geniş bir hinterlandı var. İzmir bulunduğu konum gereği sağlık kenti de olabilir. Cep telefonlarının üretildiği bir kent olabilir. Turizm merkezi olabilir. İzmir’in cazibesini bütün alanlarda yaratmak ve dünyaya tanıtmak zorundayız. Sadece İzmir’i düşünüyoruz dersek haksızlık yaparız. Tüm illeri Türkiye’yi düşünüyoruz. Hepsi cazibe merkezi olmak zorunda.”


EĞİTİME KATKIYA DİKKAT ÇEKTŞ
Kılıçdaroğlu, projenin önemli bir ayağının eğitim olduğunu belirtti, “Her OSB’de yatılı meslek lisesi olacak. İş garantili eğitim olacak. Üniversitelerin bilgi üretmesi lazım. Her yıl 15 bin üniversite mezununu yurt dışına doktoraya göndereceğiz” dedi.

PROJE BÖLGEYE BARIŞ GETİRİYOR
“Projenin hayata geçmesi için önce inanacaksınız” diyen Kılıçdaroğlu,  şöyle devam etti;
“Hayali bir proje değil. Elle tutulur bir proje…Hazırlanırken bize fikir veren bir şey daha var. Bu proje savaş kabul etmeyen bir proje… Ülkeleri birbirine bağlayan bir proje. 4,5 saate 58 ülkeyi kapsayan bir proje. Dahil olan ülkeler çatışma istemez. Bu proje kendi bölgesine barışı getiren bir proje olacak.Herhangi bir yerde çatışma çıkarsa o ülke en büyük kayba uğrayacak”
 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.