Dolar 32,2029
%0
Euro 35,0355
%0.08
Altın 2.531,980
%1.25
Bist-100 10.726,00
%0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kenti kilitleyen ihale İZELMAN'da kaldı

Kenti kilitleyen ihale İZELMAN'da kaldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yaptığı 3 bin 317 kişiyi ilgilendiren ihalede karar açıklandı.Komisyon ihaleyi teklifi Etkin-İdeal Ortak Girişimin gerisinde kalsa da Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN’ın kazandığını açıkladı.

  • Ege Postası
  • 20.11.2012 - 18:00
SERCAN AVCI/HABER SERVİSi -İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yaptığı 3 bin 317 kişiyi ilgilendiren ihalede karar açıklandı.Komisyon ihaleyi teklifi Etkin-İdeal Ortak Girişimin gerisinde kalsada Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN’ın kazandığını açıkladı. 196 milyon TL muhammen bedel tespit edilen ihalede  Etkin-İdeal Ortak Girişimi 188 milyon TL'lik bir teklif verirken İZELMAN ise  198 milyon TL teklif vermişti. İhalede İZELMAN'ın geride kalması kent gündemine oturmuştu. Özellikle  Etkin-İdeal Ortak Girişim şirketinin ortaklarının ‘Deniz Feneri’ sanığı olması polemik konusu olmuştu. En büyük tepki  DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi ESHOT şoförlerinden gelmişti. Şoförler önce sivil kıyafet, kırmızı sendika şapkaları ve sakal bırakma ile eylem başlatmış ardından Basmane Meydanı'ndan Büyükşehir Belediyesi'nin önüne yürüyüş düzenlemişlerdi.


ESHOT GEnel Müdürlüğü'nden  yapılan yazılı açıklamada komisyon sonucu ile ilgili şu ifadeler yer aldı;

ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından 31/10/2012 tarihinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre yapılan “Sürücü, Teknik ve Destek Hizmetlerde Çalıştırılmak Üzere Personel Temini Hizmet Alımı” ihalesine teklif veren firmaların tekliflerini inceleyen İhale Komisyonu; isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı konularındaki inceleme ve değerlendirmesini tamamlamıştır.
İhale Komisyonu, ihaleye teklif veren Etkin Eğitim Org. Gemi İşletmeciliği ve Turizm Ltd Şti. ile İdeal Bilgi Yönetimi Sosyal Sağlık Hizmetleri Eğitim Tercüme Org. San. ve Tic. Ltd. Şti. iş ortaklığında, her iki ortağın ayrı ayrı ihale konusu alanda faaliyet gösterdiğine dair Ticaret Odası belgesi ve ihale konusu iş veya benzer işe uygun İş Bitirme Belgesi vermediğinden, bu firmanın teklifi değerlendirme dışı bırakılmıştır.
İhaleye teklif veren İzelman Genel Hizmet Otopark Özel Eğitim İtfaiye ve Sağlık Hizmetleri Tic. A.Ş’nin teklifi ise İhale Komisyonu’nca yeterli görülerek anılan ihalenin bu şirket üzerinde bırakılmasına karar vermiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri gereğince ihale süreci devam etmekte olup kamuoyunun bilgisine arz ederiz"

İHALE KİK’E GİDİYOR

Komisyonun ihaleyi İZELMAN’a vermesinin ardından en düşük teklifin sahibi Etkin-İdeal Ortak Girişimi’nden yazılı açıklama geldi. Şirketin İZELMAN’ın yaklaşık maliyetten daha yüksek bir teklif verdiğini bildirdiği yazılı açıklamasında “ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından 31.10. 2012 tarihinde açık ihale usulüyle yapılan ihaleye Etkin - İdeal Ortak Girişimi olarak en uygun teklifi verdik. İzelman A.Ş. yaklaşık maliyetten daha yüksek teklif vermiştir. Etkin -İdeal Ortak girişiminin ihale dosyası ESHOT İhale Komisyonu tarafından incelenmiştir. Herhangi bir eksiklik iddiası kamu ihale kurumunun hakemliği ile çözülecektir. Kamu kaynaklarının verimli kullanılması kanuni bir zorunluluktur. Etkin - İdeal Ortak Girişimi çatışmanın uzağında, çözümün merkezinde kalacaktır” denildi.

KARAR İLE İLGİLİ İLK YORUMLAR

EKİCİ: KOMİSYON GEREKENİ YAPTI
Kentte patlak veren ihale kaosunun ardından İzmir’e gelen ve şoförler ile birlikte eylem kararı alarak yürüyüşe katılan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, “Komisyon olması gerekeni yaptı ve başta ESHOT çalışanları olmak üzere onların ailelerinin memnun eden bir karar verdi. Büyükşehir Belediyesi yıllardır kendisine bağlı olan şirketleri ile birlikte kaliteli hizmet sunuyordu. Taşeronlaşmanın yaygın olduğu şu günlerde emeğin düşürülmesine yönelik atılan adımlar vardı. Ancak komisyonun kararı ile çalışan binlerce şoför kaygıdan uzak bir şekilde yağmur çamur demeden aynı kalitede hizmet vermeye devam edecek. Kent için hayırlısı olsun” dedi.

ÇELTEK: DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR EDERİZ
DİSK Ege Bölge Temsilcisi  Ali Çeltek ise, “ Bütün işçiler adına ihale komisyonuna teşekkür diyorum. Emek veren alın teri döken insanlar şaibeli firmaların eline geçmemeliydi. Karardan dolayı işçi kardeşlerim adına memnuniyetimi dile getiriyorum. İlk günden itibaren şoför arkadaşlarımıza destek verenlere teşekkür ediyorum” dedi.

ÇAKAR: BELEDİYE HUKUKÇULARINI GÖZDEN GEÇİRSİN
Büyükşehir Belediye
Meclis Toplantısı’nda ihale ile ilgili sürpriz bir çıkış yaparak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ‘ihaleyi iptal et’ çağrısı yapan Büyükşehir AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar, “Sonuç itibari ile belediye şirketinde çalışanların iş güvencesi ile ilgili bir sıkıntı doğmayacağından memnunum. Ancak kentte ihalenin kaos yaratmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi temel sorumlu olarak önümüzde duruyor. 5216 sayılı yasanın 26. Maddesi iyi incelenseydi toplu ulaşım hizmetlerini belediye yüzde 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketlerine 2886 nolu ihale yasasına tabii olmadan ihaleyi verebiliyordu. Eğer Büyükşehir Belediyesi’nin hukukçuları iyice inceleme yapsaydı İzmir bu ihalede böyle bir kaos yaşamayacaktı. Büyükşehir Belediyesi’nin hukukçularını gözden geçirmesi gerekiyor. Ayrıca bu kaosun bir daha yaşanmaması için eşit işe eşit ücret ücret verilmesi gereğinden İZELMAn'daki şoförlerin bir an evvel İZULAŞ'a geçirilmesi ve İZULAŞ şoförleri ile eşit ücret ödenmesi gerekmektedir” dedi.

AYDOĞAN: ORTADA BİR KAOS YOKTU
CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, "Ortada bir kaos yoktu. İhale kanununa göre yapılan bir ihaleydi...İhale komisyonu incelemesini yapmış ve böyle bir karar vermiş. İzmir'e hayırlısı olsun" dedi.

ÖZER: 26. MADDEYE GÖRE VERİLMEDİ
CHP Büyükşehir Beleidyesi Meclis Üyesi Avukat Rıfat Özer, " Komisyon değerlendirmesini yaparak bir karar almış ve belediye şirketini tercih etmiş.Bu tercih 5216 sayılı yasanın 26. maddesine göre verilmedi. Belediye yüzde 50'sinden fazlasına ortak olduğu şirkete ihaleyi veremez hizmeti devredebilir" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.