Dolar 32,6001
%0.39
Euro 34,7172
%-0.04
Altın 2.517,810
%1.34
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kemeraltı için beklenen onay geldi

Kemeraltı için beklenen onay geldi

​Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı kurtaracak ve bölgeyi eski günlerine döndürecek onay nihayet geldi. İzmir 1 Numaralı Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alınan izin doğrultusunda bölgede öncelikle altyapıyı yenileyecek olan Büyükşehir Belediyesi, ardından üst yapı ve tarihi sokaklarda yenileme çalışması başlatacak.

  • Ege Postası
  • 10.12.2014 - 13:28
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kemeraltı Çarşısı’na yaşanan altyapı sorunlarını giderebilmek ve tarihi bölgeye yepyeni bir çehre katmak amacıyla çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, gereken kurul onayını da aldı. İzmir’in merkezinde tarihi ve sosyal açıdan büyük öneme sahip alanda daha önceden cephe yenileme ve sokak sağlıklaştırma projesi gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, uzun süredir beklenen altyapı çalışmaları için ilk kazmayı vurmaya hazırlanıyor.
 
ÖNCE ALTYAPI YENİLENECEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde İzmir 1 Numaralı Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan gelen onay sonrasında tarihi Kemeraltı bölgesinde bir süredir beklemekte olan altyapı çalışmaları için kolları sıvadı. Konak Meydanı girişinden Anafartalar Caddesi, Milli Kütüphane Caddesi’ni de içine alarak ilerleyen güzergahta İkiçeşmelik bölgesine kadar olan alanda önceliği bölgenin su ve kanal altyapısına verecek olan Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı’nın başlıca sorunlarından olan ihtiyaçları giderecek.

 

TARİHİ BÖLGE TEPEDEN TIRNAĞA YENİLENECEK
Gerekli izinlerin alınması ile ihale hazırlıklarına da başlayan Büyükşehir Belediyesi, altyapısal çalışmaların tamamlanması ile birlikte merakla beklenen bir diğer projenin de startını verecek. Buna göre, tarihi çarşıya can suyu katacak yeni düzenlemeler hayata geçecek. Bölgeyi tekrar İzmir’in cazibe merkezi haline getirecek proje doğrultusunda, sokak aydınlatmaları ve kaldırımlar tepeden tırnağa yenilenecek, çarşıya yeni kent mobilyaları yerleştirilecek, iş yerlerine ait panolar ve tabelalar SİT Alanları İçin İlan ve Reklam Yönetmeliği'ne uygun hale getirilerek tek tip uygulaması başlatılacak. Çarşıdaki tarihi dokuyu ortaya çıkartacak bu çalışmalar kapsamında ayrıca tentelere de standart getirilecek ve güneş ve yağmurdan korumak amacıyla yapıların önlerinde, belirlenen standartlarda, tarihi doku ve yapının rengine uygun körüklü tente uygulaması yapılacak. Tüm tentelerin birbiri ile uyumlu olacağı proje çerçevesinde ticari faaliyetlerini sürdüren iş yerlerine de verilen işgaliye hakkına da sınırlama getirilecek.
 


TARKEM’DEN KEMERALTI’NA CAN SUYU
Diğer yandan, Kemeraltı’nı kurtaracak bu çalışmalara ek olarak bölgeyi sadece bir alışveriş merkezi konumundan kültür ve sanatsal faaliyetlerin de merkezi haline getirecek girişimler devam ediyor. Gayrimenkul yatırım ortaklığı modeli ile kurulan Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş.’nin (TARKEM) uzun dönemde meyvelerini verecek projesi kapsamında, çarşıdaki tarihi hanlar, eski evler gibi yapılardan bakıma ihtiyaç olanlar şirket tarafından satın alınarak restore edilecek ve yeniden kente kazandırılacak.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.