Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarım işçileri kaza yaptı; 15 ölü!

Tarım işçileri kaza yaptı; 15 ölü!

MANİSA'nın Gölmarmara İlçesi'nde kasasında tarım işçisi taşıyan kamyonet, süt tankeri ile çarpıştı. Kazada kamyonette bulunan 15 kişi öldü 2 kişi yaralandı. Meydana gelen trafik faciasıyla ilgili CHP Milletvekili Özgür Özel açıklama yaptı: 'Kilosu 1,5 TL'lik asma yaprağı için öldüler.' Manisa'da katliam gibi kaza: 15 tarım işçisi öldü

  • Ege Postası
  • 06.07.2015 - 08:46
Kaza bugün saat 05.30'da Gölmarmara'ya bağlı Hacıveliler Köyü yakınlarında meydana geldi. Bir süt tankeri ile bağa asma yaprağı toplamaya giden tarım işçilerini taşıdığı belirtilen kamyonet çarpıştı. Tankerin şerit ihlali yapması nedeniyle meydana geldiği ileri sürülen kazada, büyük bölümü kadın olan kamyonetin kasasında bulunan tarım işçisi 15 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı.



Tanker şoförünün ise kazadan sağ kurtulduğu öğrenildi. Kazanın haber alınmasının ardından olay yerine ambulans ve cenaze araçları sevkedildi. Jandarma kazayla ilgili soruşturma başlattı.



MANİSA'DA KİLOSU 1,5 TL'LİK ASMA YAPRAĞI İÇİN ÖLDÜLER 

CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Soma’da olduğu gibi; bir dayıbaşı var. Çekiyor kamyoneti köye. Kaç kadın binebilirse kamyonete 13- 14 kadın binmiş. Kilosu 1,5 TL’den asma yaprağı toplamaya gidiyorlar. Kadınlar 11’e kadar çalışacaklar 6 bilemediniz 7 kilo asma yaprağı toplayabilecek, 9 TL alacak. Bir ay boyunca çalışabilse ayda 300 TL’ye yakın para geçebilecek. Bir ortaçağ düzeni, bir ilkellik” diye konuştu.

O YOLLA İLGİLİ KONUŞMUŞTU
Kazanın ardından Manisa’ya doğru yola çıkan Özgür Özel, Salihli İlçesi’ne bağlı Çökelek köyünden çoğu kadın 15 tarım işçisinin hayatını kaybettiği kazanın yaşandığı yolla ilgili olarak TBMM Genel Kurulu’nun 13 Şubat 2013 tarihli oturumundaki konuşmasını da hatırlattı. Özel’in kazanın yaşandığı yolla ilgili iddiaları şöyleydi:

3 BÜYÜK İLÇEYİ BİRLEŞTİRİYOR
Manisa’nın en büyük 3 ilçesinden 2’si olan Akhisar ve Salihli ilçelerini birbirine bağlayan ve güzel ve şirin ilçemiz Gölmarmara’dan geçen, bu ilçemizin de her iki büyük ilçemize ulaşımını sağlayan 59 kilometre uzunluğundaki yol, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 1998’de ihale edilmiş ancak bugüne kadar sadece 17 kilometrelik kesimi tamamlanmıştır. İktidarın her dönem seçilen milletvekilleri bir yıl içinde bu yolun bitirileceği sözünü vermesine rağmen, Salihli-Akhisar bölünmüş yolu henüz bitirilmemiştir.

CHP HEYET GÖNDERİYOR
Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde, Salihli'ye bağlı Çökelek köyünden Gölmarmara ilçesine yaprak toplamak için kasasında tarım işçisi taşıyan kamyonet ile süt tankerinin çarpışması sonucu meydana gelen kazanın ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel olay yerinde incelemelerde bulunmak üzere yola çıktı.


ÖLENLERİN CESETLERİ MORGA KALDIRILDI

Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde süt tankeri ile tarım işçilerini taşıyan kamyonetin çarpıştığı kazada ölenlerden Seyide Aydın'ın cenazesi Gölmarmara Devlet Hastanesi, diğer 14 tarım işçisinin cenazeleri ise, Akhisar Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. İlk tespitlerde kazaya, Gölmarmara'dan Salihli yönüne giden ve şerit ihlali yapan 09 DZ 344 plakalı süt tankerinin neden olduğu belirlendi. Süt tankerinin çarptığı 45 SA 3779 plakalı kamyonette ölen tarım işçilerinin de Salihli'nin kırsal mahallelerinden Çökelek'te oturdukları ve yevmiye ile çalışmak üzere asma yaprağı toplamak için yola çıktıkları belirtildi.

BAŞKAN ÖZ: BÜYÜK ACI YAŞADIK

Gölmarmara Belediye Başkanı AK Parti'li Kamil Öz, kaza ile büyük acı yaşadıklarını, ağıtların yakıldığını söyledi. Öz, ölen işçilerin Salihli İlçesi'ne bağlı eski köylerden Çökelek Mahallesi'nden yaprak toplamak için sahurda yola çıktıklarını, günde 40-50 lira yevmiye ile çalıştıklarını belirtti. Başkan Kamil Öz, kazada ölenlerin yakınlarının olay yerine geldiğini ve onları teselli etmek için büyük çaba harcadıklarını, herkesin acı içerisinde, çığlık ve bağırışlar içerisinde sağ- sola koştuğunu, olay yerine Manisa ve diğer ilçelerin itfaiye ekipleri ile kaymakamların da geldiğini dile getirdi. Başkan Öz, bu tür işçi taşımacılığının artık yapılmaması gerektiğini de vurguladı. İlçeleri birbirine bağlayan karayolunun da çok dar olmasından yakınan Başkan Öz, "Bu yolun biran önce genişletilmesi gerekiyor. Yolun yapımı yılan hikayesine döndü. Bugüne kadar bu yolda onlarca insan öldü" dedi. Kendisinin 16 aylık başkanlığı döneminde, 20 kişinin bu yolda kazada öldüğünü söyledi. 



ÖLEN 15 İŞÇİNİN 13'Ü KADIN 

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, kaza ile ilgili bilgi verirken, saat 05.30 sıralarında işçi taşıyan kamyonet ile süt taşıyan tankerin çarpıştığını öğrendiklerini söyledi. Vali Bektaş, şöyle konuştu:

"Orası kazayı sebebiyet verecek sıkıntılı bir yol değil. Aldığımız bilgiye göre, tanker şoförünün karşı şeride geçerek asma yaprağı toplamak için giden ve içinde 15 işçi bulunan kamyonete çarpıyor. Kazada 13'ü kadın olmak üzere 15 işçi kaybımız var. Savcı olayla ilgili gerekli soruşturmayı başlattı. Vefat eden işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi. 



TANKER ŞOFÖRÜ GÖZALTINA ALINDI 

Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde, tarım işçilerini taşıyan kamyonetle çarpışan tankerin hafif yaralanan ve uyukladığı sanılan şoförü E.İ., tedavisinin ardından gözaltına alındı. Süt tankerinin Balıkesir'den süt toplamak için bölgeye geldiği ve Salihli yönüne gittiği ortaya çıktı. Kaza yerinde fren izinin olmadığı, tankerin şeridine geçtiği kamyoneti yaklaşık 50 metre sürükleyip, yol kenarına sıkıştırdığı anlaşıldı. 


ÖLENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde süt tankeri ile karşılıklı çarpışan kamyonetteki ölen tarım işçilerinin sürücü Seyde Aydın (52), eşi Ayşe Aydın (47), Nesrin Aydın (27), Kezban Uysal (67), Fadime Orhan (48), Zeynep Uysal (32), Ummuhan Uysal (30), Nurdane Kaya (40), Burak Kaya (15), Ümmü Demirkol (38), Zeynep Zengin (35), Azize Kars (52), Ayşe Yaşar (40), Zekiye Çetin (54) ve Yıldız Öztürk (41) olduğu öğrenildi. Ağır yaralanan Güldane Kılınç'ın ise Salihli Devlet Hastanesi'nde tedavisinin sürdüğü belirtildi.

BAYRAMA HARÇLIK, AİLEYE DESTEK İÇİN

Gölmarmara'da süt tankeri ile çarpışan kamyonetin kasasında ölen aynı köyden 15 kişinin cesetleri Akhisar Devlet Hastanesi morgundaki işlemlerin ardından Salihli Devlet Hastanesi'ne morguna gönderildi. Salihli'nin Çökelek Köyü'nde oturan tarım işçilerinin yakınları Akhisar'daki hastane bahçesinde gözyaşlarına boğuldu. Ölenlerden Azize Kars'ın kardeşi Fadime Uçar, köylerinde yaşayanların her yıl belli dönemlerde asma yaprağı toplamak için bağlara gittiğini bu yıl da bayram öncesi evlerine destek olmak amacıyla kendi bağlarındaki asma yapraklarını topladıktan sonra komşu köylerdeki bağlara gitmeye başladıklarını söyledi. İki haftadan bu yana aynı bölgeye giden tarım işçilerinin 1 kilogram asma yaprağını 1.5 TL'den alıcılara satıp günlük 40-50 TL kazanç sağladıklarını anlatan Uçar, tarım işçilerinin kazandıkları parayla ailelerine destek sağladıklarını hem de bayramda yeni kıyafet almak için hazırlık yaptıklarını söyledi.



GERİDE GÖZÜ YAŞLI EŞ, ANNE, BABA VE ÇOCUKLAR KALDI

Kazada ölenlerden 27 yaşındaki Nesrin Aydın'ın 8 ay önce evlendiği belirtildi. Yeni evli genç kadının kazada, annesi Azize Kars (52), kayınbabası kamyonet şoförü 2 çocuk babası Seydi Aydın (52) ve kayınvalidesi Ayşe Aydın (47) da can verdi. Kamyonet şoförü Seydi Aydın'ın kayınvalidesi 3 çocuk annesi Kezban Uysal da (67) aynı kazada öldü.

ANNE- OĞUL KAZADA ÖLDÜ

Ölen Durdane Kaya'nın (40) 2 çocuğu olduğu çocuklarından lise öğrencisinin Burak Kaya'nın (15) da aynı kazada can verdiği ve okulu için harçlık biriktirmek amacıyla annesiyle asma yaprağı toplamak üzere yola çıktığı bildirildi.

BİRÇOK EVE ATEŞ DÜŞTÜ

Ölen bir diğer tarım işçisi 32 yaşındaki Zeynep Uysal'ın ise. evli ve 4 çocuğu bulunduğu en küçüğünün henüz 1 yaşında olduğu kaydedildi. Kazada Zeynep Uysal'ın kardeşi evli ve 2 çocuk annesi Ümmühan Uysal (30) da öldü. Ölen diğer tarım işçilerinden Ümmühan Demirkol'un (38) evli ve 2 çocuk annesi, Ayşe Yaşar'ın (40) evli ve 2 çocuğu, Fadime Orhan'ın (48) evli ve 2 çocuğu, Zeynep Zengin'in (35) evli ve 2 çocuğu, Zekiye Çetin'in (54) evli ve 2 çocuğu, Yıldız Öztürk'ün (41) de evli ve 2 çocuğunun olduğu ifade edildi.

KAZA YOLU 'KESTİRME YOL'

Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde süt tankeri ile tarım işçilerini taşıyan kamyonetin çarpıştığı kazanın meydana geldiği D-555 Salihli- Gölmarmara- Akhisar Karayolu'nun 'Kestirme yol' olarak tercih edildiği belirtildi. İzmir'den başlayıp Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi'nde son bulan E-96 Karayolu'nu kullanarak Bursa ve İstanbul ile Uşak ve Denizli'ye gitmek isteyenler için alternatif bir yol olan D-555 Salihli- Akhisar Karayolu sayesinde 124 kilometrelik mesafenin 64 kilometrede tamamlandığı ve 60 kilometrelik tasarruf sağlandığı belirtildi. Ayrıca, Çanakkale'yi Antalya'ya bağlayan güzargah üzerinde olması nedeniyle yüksek tonajlı araçların tercih ettiği bir yol olduğu da vurgulandı. 

TAMAMEN ŞERİT İHLALİ VE YOLDA FREN İZİ YOK

Karayolu yetkilileri, D-555 Karayolu'nun yüksek standartlarda iki şeritli gidiş-gelişi olan bir yol olduğunu anlatırken şu bilgileri verdi:

"Yolun genişliği 12 metre. Görüş açısı çok yüksek ve net olan bir yol. Ankara-İzmir ve İstanbul-İzmir karayollarını, kestirmeden bağladığı için özellikle kamyonlar tercih ediyor ve çok işlek. Yaz aylarında bu trafiğe traktörler de ekleniyor. Yol üzerinde uyarıcı levhalar var. Bu yol üzerinde karayolunun herhangi bir çalışması yok. Meydana gelen kazada tanker tamamen şerit ihlali yaparak kamyoneti altına almıştır. Burada kısmen değil tamamen bir şerit ihlali vardır. Kazadaki yolda herhangi bir fren izine rastlanmamıştır."

15 KİLOMETRE AÇIK KASADA

Çökelek Köyü'nden kazanının olduğu yere kadar işçilerin açık kamyonet kasasında yaklaşık 15 kilometre gittiği ortaya çıktı. Sahurdan sonra işçileri taşıyan kamyonetin yola çıkması nedeniyle de hiçbir denetime takılmadan yol aldığı anlaşıldı. Şehirlerarası ana yollarda son yıllarda yapılan denetimlerde tarım işçilerinin açık araçlarla taşınmasının önüne geçilirken, ilçe içi taşımada kamyonet ve traktör kasalarının halen çok yoğun olarak kullanıldığını vurguladı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TWEET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da twetter'den payşaştığı mesajında, "Kimse ekmeğini kazanma uğruna canından olmamalı. Manisa'daki korkunç kazada yaşamını yitiren 15 işçimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

CHP'Lİ BİÇER, KAZA YERİNE GİTTİ 

CHP Manisa Milletvekili Dr. Yıldız Tur Biçer, 15 kişinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili açıklama yaptı. Biçer, kazayı duyduktan kısa süre sonra olay yerine gittiğini anlatırken, kazanın süt tankeri şoförünün dikkatsizliği sonucu şerit ihlalinden kaynaklandığını söyledi. Biçer, şöyle konuştu:

"Yaralıları çevreye savrulmuş olarak gördüm. Daha sonra vefat eden işçilerin götürüldüğü Akhisar Devlet Hastanesi'ne giderek, vefat eden işçilerin aileleri ile görüştüm. Vefat edenlerin ölüm nedenleri hakkında bilgi aldım. Edindiğim bilgiye göre vefat eden 15 işçiden 14'nün kafa travması, 1 kişinin ise iç organlarının zarar görmesi neticesinde hayatını kaybettiğini öğrendim. Kaza neticesinde açık kamyonet üzerinde oturan işçiler yola savrulmuş. Bunun neticesinde ağır kafa travması yaşanmış."

DENETİMLERİN ÖNEMİNİ HATIRLATTI

Salihli'yi Gölmarmara'ya bağlayan yolun denetimsiz olduğuna dikkat çeken CHP'li vekil Biçer, "Bu yol trafiği yoğun olan bir yol. Özellikle bu yol üzerinde sigortasız çalıştırılan tarım işçileri ya traktörlerin römork kasalarında, ya da kaza yapan kamyonet gibi arkalarda bilinçsiz bir şekilde taşınıyor. Bu yolda gerekli denetimler yapılıp, önlemler alınsaydı bu kaza yaşanmazdı. Tarım işçileri her gün çalıştıkları yere giderken hayatlarını ortaya koyuyor" dedi. 

SİGORTASIZ ÇALIŞIYORLARDI

Bu kazanın sigortasız tarım işçisi çalıştırma konusunu da gündeme getirdiğini dile getiren Biçer, "Kazada hayatını kaybeden tarım işçilerinin hiçbirinin sigortası yoktu. Yani sigortasız olarak tarım sektöründe işçi çalıştırılıyor. Şimdi bu kaza basit bir trafik kazası olarak gündemde yer alacak. Ama eğer bu işçilerin sigortaları olsaydı bir iş kazası niteliği kazanacak ve durum buna göre değerlendirilecekti. Ayrıca işçilerin sigortası olsaydı, hayatını kaybeden işçilerimiz İşçi Sağlığı yönetmeliğine göre taşınacak ve şuan yaşıyor olacaklardı. Bu konuda artık gerekli önlemlerin alınması gerekir. Sigortasız tarım işçisi çalıştırma konusunu en kısa sürede TBMM'ye taşıyacağım" diye konuştu.


KÖYDE YAS HAKİM

Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde, süt tankeri ile tarım işçilerini taşıyan kamyonetin çarpıştığı kazada ölen işçilerin yaşadığı Salihli'nin Çökelek Köyü'nde, yas hakim. Hangi köşeye ve hangi sokağa bakarsan gözyaşının aktığı mahallede, kimse kazaya inanamıyor. Sabah uğurladıkları yakınlarının acı haberlerini alanlar, büyük üzüntü yaşıyor. 

AYNI AİLEDEN 5 KİŞİ KREDİ BORCU İÇİN ÇALIŞIYORDU 

Ölenlerle ilgili ortaya çıkan ayrıntılar, yürek burktu. Yaşamını yitirenlerden Nesrin Aydın ile Mehmet Aydın'ın 8 ay önce dünya evine girdiği öğrenildi. Nesrin Aydın'ın 3 aylık hamile olduğu belirtildi. Kazada ölenlerden aynı aileden kamyonet sürücüsü Seydi Aydın, eşi Ayşe Aydın, gelini üç aylık hamile Nesrin Aydın, kayınvalidesi Kezban Uysal ve dürünü Azize Kars'ın, banka kredi borcunu ödemek için çalıştıkları öğrenildi.

Sürücü Seydi Aydın'ın, kazada kullandığı kamyoneti 1.5 yıl önce kayınvalidesi Kezban Uysal'ın bankadan çektiği kredi ile aldığı, ayrıca oğlunu evlendirirken de yine kredi çektiği belirtildi. 

VEDA EDER GİBİ İŞE GİTTİ

Ölenlerden evli ve iki çocuk annasi 41 yaşındaki Yıldız Öztürk'ün eşi Mustafa Öztürk, sabah eşiyle son konuşmasını anlattı. Mustafa Öztürk, "Akşam benimle başbaşa çay içmek istediğini söyledi. Biz de birlikte oturup çay içtik. Hatta bugün işi bittikten sonra bir yakınımızın evinde çay içmek, yemek yemek için buluşacaktık. Sabahleyin bana 'Ben gidiyorum Mustafa çocuklara iyi bak' dedi. Adeta veda eder gibi gitti" diye konuştu. 

BAYRAMLIK KIYAFET İSTEMİŞTİ

Kazada annesi Nurdane Kaya'yla yaşamını yitiren 15 yaşındaki Burak Kaya'nın ise sadece bir bayramlık kıyafet alabilmek için grupla birlikte çalışmaya gittiği öğrenildi. Burak Kaya'nın bayramda yeni kıyafetiyle dolaşmak için çıktığı yolculukta yaşamını yitirmesi üzüntü yarattı. 

HDP'Lİ KÜRKÇÜ'DEN TWİTTER'DAN TEPKİ

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'ndeki kazayla ilgili twitter'dan yaptığı açıklamada, işçilerin güvencesiz çalıştırılıp, canlı hayvan gibi taşındığını öne sürerek, şunları yazdı:

"15 işçinin iş katliamında hayatını kaybettiği Çökelek Köyü'nden cenazelerin otopsisinin yapıldığı Salihli'ye ailelerle görüşmeye gidiyoruz. Cinayetin arkadındaki saik her zamanki gibi kar hırsı. İşçilerin canlı hayvan naklinden vahim koşullarda taşınması. Güvencesiz çalışma." 


KÖYDE BÜYÜK ACI

Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde, süt tankeriyle tarım işçilerini taşıyan kamyonetin çarpıştığı kazada ölen işçilerin tamamının cenazesi, Salihli'nin Çökelek Köyü'ne getirildi. Köy Meydanı'na kurulan taziye çadırında başsağlığı dilekleri kabul edildi. Mezarlıkta ölenler için yan yana 15 mezar kazıldı. Köyün içinden peşpeşe geçirilen cenazeler, törenin yapılacağı mezarlığa götürüldü. Cenaze araçlarından tabutların indirilmesiyle sabah saatlerinden beri metanetlerini korulayan işçi yakınları, gözyaşına boğuldu. Tabutların önceden hazırlanan masaların üzerine konulması üzerine, mezarlıktan ağıtlar yükseldi.

MANİSA PROTOKOLÜ AİLELERİ YALNIZ BIRAKMADI

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Belçika'da olan MHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ü temsilen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ, Uğur Aydemir, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP'li diğer Manisa milletvekilleri Tur Yıldız Biçer ve Mazlum Nurlu, MHP Manisa Milletvekilleri Erkan Akçay, Zeynel Balkız cenazeye katılarak acılı aileleri yalnız bırakmadı.



CENAZELER SIRAYLA TOPRAĞA VERİLDİ

Ölen 15 tarım işçisi için ayrı ayrı cenaze namazı kıldırıldı. İlk üç kişinin cenaze namazlarını Manisa Müftüsü Nurullah Sadıç, diğerlerini başka din adamları kıldırdı. Erkeklerin yanı sıra kadınların da cenaze namazında saf tutup namaz kıldığı görüldü. Aileler namaz sonrası ölenlerin yan yana gömülmesini istediklerini söyleyip gözyaşı döktü. Namazın ardından herhangi bir karışıklık yaşanmaması için din görevlilerin gözetiminde sırayla cenazeler yakınlarınca taşındı. Ardından görevlilerin gözetiminde toprağa verildi. Bir cenazenin defin işlemi tamamlandıktan sonra bir diğeri defnedildi. 

MHP'Lİ AKÇAY'DAN 'ÖLÜM YOLU' VURGUSU

MHP Manisa milletvekili Erkan Akçay, Gölmarmara'da 15 kişinin öldüğü Salihli-Gölmarmara-Akhisar Karayolu ile ilgili yazııl açıklama yaptı. Kazanın yaşandığı yolun 'Ölüm Yolu' olarak tabir edildiğine dikkati çeken Akçay, şunları söyledi:

"Salihli-Gölmarmara-Akhisar Karayolu'nda son bir yıl içinde meydana gelen kazalarda 35'ten fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu yolun yapımına 1994 yılında başlanmıştır. Kalkınma Bakanlığı 2014 yılı Kamu Yatırımları Programına göre; proje değeri 105 milyon 538 bin lira olan 59 km'lik bu yol, 12.5 yıllık AKP iktidarları döneminde ise ödenek yetersizlikleri nedeniyle bitirilememiştir. Salihli-Gölmarmara- Akhisar yolundan her gün on binin üzerinde araç geçmektedir. Buradaki bölünmüş yol çalışması 1994 yılında başlamış olsa da 2013 yılında 2 milyon lira, 2014 yılında ise sadece 1 milyon lira kaynak aktarılmıştır. Projenin başlangıcından beri aktarılan kaynak ise 51 milyon liradır."

YEDİ SORU ÖNERGESİ VERDİ

Salihli-Gölmarmara-Akhisar yoluna ilişkin yedi soru önergesi verdiğini söyleyen MHP'li Akçay, "İlk önergemi 9 Ekim 2009'da dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a vermiştim. Binali Yıldırım önergeme verdiği cevabında 'Salihli-Gölmarmara-Akhisar yolunun 2012 yılında bitirileceğini' ifade etmişti. Son önergemi ise 9 Ocak 2015'te yine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın cevaplaması istemiyle vermiştim. Yine 18 Nisan 2012'de genel kurulda yaptığım bir konuşmada bu yolu gündeme getirmiştim. Maalesef AKP hükümeti uyarılarımıza ve önergelerimize kulak asmamıştır. Bugün yine söylüyorum: Salihli-Gölmarmara- Akhisar yolundaki kazaların en önemli nedeni yolların bozuk olması ve yol çalışmalarının 20 yıldır bitirilememiş olmasıdır. AKP ise projenin tamamlanış tarihini sürekli uzatmaktadır. Bu durum vatandaşlarımızın hayatlarını kaybetmesine neden olmaktadır. Hükümetin şu sorulara artık cevap vermesi gerekmektedir: Yapımına 1994 yılında başlanan ve 2002 yılında bitirilmesi öngörülen Salihli-Gölmarmara- Akhisar yolunun bitiş süresi neden sürekli uzatılmaktadı? 59 km'lik Salihli-Gölmarmara- Akhisar yolu 20 yıldır neden bitirilememişti? 20 yılda 51 milyon 951 lira kaynak aktarılan Salihli-Gölmarmara- Akhisar yolu için 2015-2017 yılları arasında 53 milyon 587 bin lira kaynak aktarılması mümkün müdür'"

TUTUKLANDI

Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde, tarım işçilerini taşıyan kamyonetle çarpışan tankerin hafif yaralanan ve kaza anında uyukladığı sanılan şoförü E.İ., sevk edildiği adliyede tutuklandı.


İŞ KAZASI OLARAK DEĞERLENDİRDİLER 

Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde 13'ü kadın 15 tarım işçisinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili olarak Manisa Emek Demokrasi ve Barış Platformu basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, kazayı bir iş kazası olarak değerlendirdi. 

Hacıveliler Mahallesi'ne yakın mevkide 15 tarım işçisinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili olarak Manisa Emek Demokrasi Barış Platformu Şehzadeler İlçesi Manolya Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Platform üyeleri "İş Kazası Değil, Bu Bir Cinayet" yazılı büyük pankart açarak ellerinde "301+',15+' Manisa", "Kaza Değil Katliam", "Katliam Bu Düzenin Adı Be Kardeş, Okuman Yazman Varsa Yaz Bu Vahşeti Kanlı Paraya" yazılı dövizleri bulundurdular. 

Platform adına açıklama yapan Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Hasan Semih Bilgin yaşanan acıya isyan ettiklerini dile getirerek, "Onların, yani ülkemizde sayıları 3 milyonu bulan Tarım işçilerinin güvencesiz, iş güvenliğinden yoksun adeta modern kölelik düzeninde çalıştırıldıklarını bilmek, görmek ve her yıl yüzlercesinin yaşamını bu şekilde kaybetmelerine tanıklık etmek acıyı daha da büyütmekte ve bütün bu olup bitenlere rağmen insanlık karşısında, hukuk karşısında sorumlulukların yerine getirilmeyişine isyanın sesidir sesimiz. Bu ölümlerin olağan olmadığınadır isyanımız. Hala kamyonet sırtında taşınmalarınadır isyanımız. Can güvenliğinin bu kadar hafife alındığınadır isyanımız. İnsana, emeğe saygısızlığınadır isyanımız" diye konuştu.

Katliam olarak değerlendirilen kazalara karşı artık gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkati çeken Bilgin, "Bizi, hepimizi ve tüm insanlığı vicdanlarımızla bir kez daha yüzleştiren bu katliam gibi kazaların bir daha yaşanmaması adına insandan yana emekten yana mücadele kararlılığımızı bir kez daha haykırırken, İnsanı merkeze koymayan, emek sömürüsüne devam eden, 30TL için hayatların riske atılmasına zemin hazırlayan, göz yumanlara karşı itirazımızı, isyanımızı haykırıyor, artık yeter, yeter artık bitsin bu kazalar, cinayetler, ölümler diyoruz" dedi.

"KAMU OTORİTERELERİ DE BU KATLİAMIN ZEMİNİ HAZIRLAMIŞLARDIR"

Basın açıklamasına katılan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, yaşanan kazanın bir trafik kazası değil bir iş kazası olduğunu belirterek, "Bu iş cinayetinde hayatını kaybeden 15 işçinin geride bıraktıkları acılı ailelerine sabır diliyorum. Bunun bir iş cinayeti olduğunu söylerken sadece bir suçlama amacıyla söylemiyoruz. Bu büyük kaybı açıp baktığımızda gördüğümüz şey, her türlü trafik, çalışma kurallarına, uluslar arası çalışma örgütü normlarına aykırı bir biçimde çalıştırılan, evlerinden çalıştıkları tarlalara gidebilmek için güvenli bir seyahat imkanından yoksun bırakılan insanların karşısına çıkan tıpkı kendileri gibi sömürülen çok kısa süreler içerisinde tonlarca çiftçilerden alıp fabrikaya yetiştirmek için her gün saatlerce çalışan bir süt taşıyıcı şoförün bu kamyonetle çarpışması sonucu ortaya çıkan şey bir kaza değil, göz göre gelen katliam ve felakettir. Ağır bir trafiğin olduğu yolda yolun genişletilmesine cevap vermeyen kamu otoriteleri de bu katliamın zemini hazırlamışlardır" dedi.

BELEDİYELERİ GÖREVE ÇAĞIRDI

bundan sonra bu tür kazaların yaşanmaması için Manisa Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerini göreve davet eden Kürkçü, "Ben açıkça söylüyorum. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Salihli Belediyesi ve diğer ilçe belediyeleri binlerce, on binlerce işçinin taşındığı bu yollarda kamu taşımacılığını harekete geçirmezlerse, eğer işçilerin işyerlerine ulaşımları için canlı hayvan naklinden daha vahim koşullarda taşımayı onlar için tek yol olarak bırakırlarsa bu katliama ortak olacaklardır. Belediyeler harekete geçmelidir. Bu işçilerin ulaşım ihtiyaçlarını kamusal yollarla giderilmesi için kollar sıvanmalıdır. Yoksa bu katliam sürüp gidecektir. Katliam kader değildir. Sömürü işçilerin hakkı değildir. Böyle yaşamak onların fıtratında yoktur. Bu kaderi değiştirmelerine yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız" dedi. 

"DENETİMLİ BİR ARAÇTA OLSALARDI, HAFİF YARALARLA KAZAYI ATLATABİLİRLERDİ"

Açıklamaya katılan CHP Manisa Milletvekili Yıldız Tur Biçer ise yaşanan kazanın bir denetimsizlikten kaynaklandığına dikkat çekerek, "Bu olayda başımız sağ olsun demek, biz bir şey yapamadık. Hiçbir önlem alamadık, gidenleri kurtaramadık, demektir. Bir şekilde çaresizliğin ifadesi anlamına geliyor. Olay yaşandıktan bir iki saat sonra Akhisar Devlet Hastanesi'nde cenazeleri bizzat teslim aldım. Gerçekten büyük bir acıydı. Daha sonra 15 kişinin yan yana dizildiğini, cenaze namazı kılındığına şahit oldum. Morgda acılı ailelerinin acılı ailelerinin durumu yaşanan olayın adi bir trafik kazası olmadığını net olarak gösteriyordu. Bütün ölümler araçtan fırlama sonucunda direk kafadan aldıkları darbe sonucunda beyin kanamasından gerçekleşmiştir. Yani bu kardeşlerimiz bir denetimli bir araç içinde, kemer takılı olarak kazaya maruz kalsalardı çok hafif yaralanmalar içinde atlatacakları kazayı, dakikalar içinde olay yerinde vefat ederek canlarıyla ödemiş oldular. Hepimizin tekrar başımız sağ olsun" dedi.  

Açıklamanın ardından Manisa Emek Demokrasi Barış Platformu üyeleri slogan atmadan Manolya Meydanı'ndan ayrıldı. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.