Dolar 32,5225
%-0.05
Euro 34,9729
%0.41
Altın 2.435,830
%0.52
Bist-100 9.775,00
%0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka Belediyesi'ne kütüphane teşekkürü

Karşıyaka Belediyesi'ne kütüphane teşekkürü

49. Kütüphane Haftası İzmir kutlamaları Karşıyaka Belediyesi ev sahipliğinde Ziya Gökalp Kültür Merkezi’nde yapıldı. Etkinliğe İzmir Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, Karşıyaka Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çalışkan, Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şube Başkanı Abdullah Murat Mete ile etkinliği ortak hazırlayan beş üniversite ile diğer kurumların kütüphane temsilcileri ve kitapseverler katıldı.

  • Ege Postası
  • 26.03.2013 - 10:57
İZMİR - Törende Karşıyaka Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çalışkan’a plaket veren TKD Dernek Başkanı Abdullah Murat Mete, “Karşıyaka Belediyesi 6 adet kütüphane açarak yerel yönetimler arasında örnek oldu. Bu anlayışın tüm belediyelere örnek olmasını diliyoruz” dedi. Törenin ardından düzenlenen söyleşinin konuğu yazar İnci Aral da ülkemizde kitap okuma alışkanlığının gelişmesi gerektiğini vurguladı. Kütüphanelerde en çok kitap okuyanlara çeşitli hediyelerin verildiği tören Karşıyaka Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileri ile sona erdi.

Yenileşim ve kütüphaneler
Bu yılki Kütüphaneler Haftası kutlamalarına tema olarak “Yenileşim ve Kütüphaneler” başlığının seçildiğini belirten Türkiye Kütüphaneciler Derneği İzmir Şube Başkanı Abdullah Murat Mete, yaşanan sıkıntıları, “Kitapların yasaklandığı ülke olmamalıyız. Mesleki formasyonu olmayanların kütüphanelere atanması ve çalışanların haklarının yeterince verilmemesi gibi sıkıntılar yaşanıyor. Değişen eğitim sisteminde okullardaki kütüphaneler kapatılıp sınıf oldu“ diye dile getirdi.
Yerel yönetim olarak kütüphanelere destek vermeyi sürdüreceklerini belirten Karşıyaka Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çalışkan ise konuşmasında, “Dönemimizde altı adet kütüphane hizmete açtık. Çok yakında yerel yönetimler içinde ilk kez görme engelliler için özel kütüphane açacağız. En büyük güç bilgidir, okumazsak bilgiye ulaşamayız” vurgusu yaptı.
Kütüphanelerin dünle bugünü, bugünle de yarını birleştirdiğini belirten Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu da, “İzmir’de kütüphanecilik anlamında üniversite, yerel yönetim ve kamu kurumları önemli adımlar atmıştır. Okuma alışkanlığı fazla gelişmeyen bir ülkeyiz. Anne babalar olarak bize önemli görevler düşmektedir. Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmalıyız” dedi.

“Kitabın çocuklara zarar verdiği fikri çağ dışı”
Söyleşi konuğu usta yazar İnci Aral ise, okuma alışkanlığının çocuklukta kazanıldığına dikkat çekerek, “Çocuklar çevrelerinde kitap da görmüyor, okuyan kişi de. Günümüz görsel sunum çağı oldu, her şey hazırdan sunuluyor. Düşünmeye ihtiyaç duyulmuyor. İhtiyaçlar hazır olarak karşılanıyor. Ülkemizde kütüphanelerimiz aslında çok zengin, ancak yalnız kalıyor. Kitap okumayanlar körü körüne inat eder hale gelir, düşünmeyi unuturlar. Kitap okudukça arkasındaki gerçeği görür, kendimize ait bakış açısı gelişir“ dedi.
Yurt dışında kütüphaneler ile birlikte aynı mekan içinde tiyatro salonlarının olduğunu, çeşitli etkinliklerin sürekli yapıldığını da belirten Aral, kütüphanelerin daha çok tanıtımının yapılması gerektiğini söyledi. Ülkemizde uzun yıllar kitapların yasaklandığını da hatırlatan İnci Aral, “Kitabın çocuklara zarar verdiği fikri çağ dışıdır. Yasakçı zihniyeti reddetmeliyiz. Ülke olarak kültürel gerileme içindeyiz. Ülkemizde bugün dindar ve kindar çocuklar yetiştirilmeye çalışılıyor. Üniversite bitirip kitap okumayan, sanatla ilgilenmeyen gençlikle nereye varılabilini? Dünyayı ve kendini yeterince tanımayan, kendine söylenenleri aynen kabul eder “ diye de ekledi.




Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.