Dolar 32,3682
%-0.35
Euro 34,7624
%-0.13
Altın 2.396,220
%-1.09
Bist-100 10.209,00
%1.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka Belediyesi'nden Türkiye'ye örnek olacak proje

Karşıyaka Belediyesi'nden Türkiye'ye örnek olacak proje

Karşıyaka Belediyesi "Cam Ambalaj Atıklarının Kaynağından Tamamen Ayrı Toplanması" projesi kapsamında ÇEVKO Vakfı ve Anadolu Cam Sanayi A.Ş ile protokol imzaladı. Protokolün ardından Belediye Meclis Kararı ile Türkiye'de bir ilk gerçekleştirerek, bölge sınırları içinde cam ambalaj atıklarının çöpe atılması yasaklanacak. Ayrıca Karşıyaka'da 150 olan cam kumbara sayısı, 100 tane daha eklenerek 250’ye çıkartılacak. Karşıyaka Belediyesi'nden Türkiye'ye örnek olacak proje

  • Ege Postası
  • 15.06.2015 - 11:08
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Gondol Kafe'de "Cam Ambalaj Atıklarının Kaynağından Tamamen Ayrı Toplanması" projesi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Protokol törenine Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Yaşar Atilla ile üyeleri, Anadolu Cam A.Ş. Kalite ve Çevre Direktörü Ercan Karaman ile firma yetkilileri ve basın temsilcileri katıldı. 

"İZMİR'DE SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYE KARDEŞLİĞİ" HABER İÇİN TIKLAYINIZ


CAM ATIKLARIN ÇÖPE ATILMASI YASAKLANACAK 
15 Haziran tarihinden itibaren geçerli olacak protokolle birlikte cam ambalaj atıkları tamamen ayrı toplanacak. Türkiye’de sürdürülebilir bir geri kazanım sistemi kurmayı hedefleyen Karşıyaka Belediyesi, protokolün ardından Temmuz ayında yapılacak Belediye Meclisi’nde önemli bir karar alacak. Kararla birlikte bölge sınırlarında cam ambalaj atıklarının çöpe atılması yasaklanacak. Ayrıca ilçede 150 olan cam kumbara sayısına 100 tane daha eklenecek. Böylece ilçede her 250 metrede bir cam kumbara olmuş olacak. Akıllı telefonlara yüklenecek uygulamayla birlikte cam toplama merkezleri görüntülenerek, doluluk oranları tespit edilecek. 

CEZAİ İŞLEME TABİ TUTULACAK 
Bölge halkına uygulamayı, "billboard"lar, el broşürleri, sosyal medya, gazete haberleri ve afişler aracılığı ile duyurup,yıl boyunca okullarda eğitim çalışmaları da yapacak olan Karşıyaka Belediyesi, bu karara aykırı davrananlara "Zabıta Yönetmeliği" kapsamında idari yaptırım uygulayacak. 

AKPINAR: CAM KUMBARALARI ÇOĞALTILACAK 
Proje hakkında bilgilendirmede bulunan Hüseyin Mutlu Akpınar, "Türkiye'de ilkleri yapan bir yönetim anlayışı içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Daha sağlıklı bir kent için çevreci bir anlayışla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye'de ilk defa meclis kararıyla bir çalışma yapıyor. Cam değerlidir. 100 de 100 dönüşüm sağlayabileceğiniz tek atıktır. Bu karara aykırı davrananlar cezai işleme tabi tutulacak. Camı hiçbir zaman çöp olarak görmeyeceğiz. Karşıyakalılar her 200 metrede bir cam kumbarası görecekler" dedi.  

AKPINAR: SENSÖR ÇALIŞMASI YAPILACAK
Kumbaraların doluluk oranının ileride yapılacak sensör çalışmasıyla belirlenip ona göre toplamanın gerçekleştirileceğine dikkat çeken Akpınar, "İleride hayata geçirilecek sensör çalışmasıyla haznelerin dolu olup olmadığına bakarak toplama yapacak. Tablet ve akıllı telefonlar uygulama ile en yakın hangi bölgede cam toplama merkezi var onu görecek. Cam çöp olmayacak, hayat olacak.  Her işi örnek olarak Karşıyaka'dan başlatıp Karşıyaka'da kalması değil, tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılmasıdır. Geri dönüşümü ekonomiye kazandırarak kaynakları doğru kullanma adına önemli olduğunu düşünüyorum. Karşıyaka halkının duyarlılığı tüm Türkiye'ye örnek olacaktır. Bu konuda katkısı olan herkese çok teşekkürler" diye konuştu. 

KARAMAN: PROJE DEVAM EDECEK 
Anadolu Cam A.Ş. Kalite ve Çevre Direktörü Ercan Karaman, “Başkanımıza teşekkür ediyorum. ÇEVKO da bize destek verdi. İnanıyorum bu bir başlangıç, amacımız yüz gün içinde ortaya çıkan sonucunda tekrar daha görkemli şekilde iletmek. O zaman daha iyi ses getirecek. Bu şekilde sadece söz olarak değil, uygulama olarak bir yere varıldığını görmek istiyoruz. Proje devam edecek, Karşıyaka Türkiye’yi yine 35 buçukluğunu gösterecek” şeklinde konuştu. 

ATİLLA: 554 BİN TON AMBALAJ ATIĞI
ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Yaşar Atilla, “Karşıyaka Belediyesi, en iyi çalıştığımız 3 belediyeden biri. Farklı görüşlerden 158 belediyeyle çalışıyoruz, hepsine bu projeden bahsettim. ‘Lütfen Karşıyaka Belediyesi uygulamalarını bize de aktarın, biz de o uygulamaları yapalım’ dediler. Biz geçen yıl 554 bin ton ambalaj atığı topladık. 100 bin tonu camdı. Ekonomiye katkısı 1 milyar TL üzerinde. Enerji ve su tasarrufuna çevirdiğimizde Karşıyaka’nın 125 günlük suyunu karşılayacak suyunu tasarruf ettik” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.