Dolar 32,2247
%0.14
Euro 34,9384
%0.27
Altın 2.418,500
%0.36
Bist-100 10.677,00
%-1.07

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karaburun’a RES müjdesi: Nihayet durduruldu!

Karaburun’a RES müjdesi: Nihayet durduruldu!

Karaburun Sarpıncık RES projesine durdurma kararı çıkmasına rağmen inşaat faaliyetleri devam ediyordu. Bakanlık, mahkeme kararının uygulanması için Karaburun Kaymakamlığı’na talimat gönderdi. İnşaat faaliyetleri, idareye verilen sürenin bitimine sadece üç gün kala durduruldu. Karaburun’a RES müjdesi: Nihayet durduruldu!

  • Ege Postası
  • 27.04.2016 - 16:08

İzmir'in Karaburun İlçesi'nde, Çalık Grubu'na ait Sarpıncık RES Projesi'nin nazım imar planı ve uygulama imar planlarının iptali için kendilerine Karaburun Yurttaş Davacıları diyen gurubun İzmir 1. İdare Mahkemesi'ne açtığı davada, iptal kararı çıktı. Kararla, proje sahasında devam eden inşaatların dayanağı olan imar planlarının hukuken geçersiz kılındığı belirtildi.

RES'lere karşı sivil inisiyatifin hukuki mücadelesi sonunda karşılık buldu. Mahkeme 2016 yılının Ocak ayı sonunda proje için yürütmeyi durdurma kararı daha vermişti. Çalık Holding’e ait Sarpıncık RES projesi yargıdan çıkan yürütmeyi durdurma kararına rağmen firma inşaat faliyetlerini devam ettiriyordu. 

Karar açıklamasında “Dava konusu işleme ilişkin Rüzgar Enerjisi Santrali proje sahası içinde inşaat faaliyetlerine başlanıldığına ilişkin olarak dosyaya sunulan belgeler uyarınca, bu aşamada telafisi güç zararlar doğabileceği sonucuna varıldığından davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabının alınmasından ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresinin geçmesinden sonra, istem hakkında yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına” ifadelerine yer verildi.

Karaburun Kent Konseyi, Karaburun Kaymakamlığı ile İlçe Jandarma Komutanlığı nezdinde girişimde bulunarak, tahribatın vahim boyutlara ulaşmasının engellenebilmesi için yargı kararının ivedilikle uygulanarak inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını talep etti.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mahkeme kararının uygulanması için Karaburun Kaymakamlığı’na talimat gönderdi. İnşaat faaliyetleri, idareye verilen sürenin bitimine sadece üç gün kala durduruldu.

SARPINCIK RES’TE İNŞAAT FAALİYETLERİ NİHAYET DURDURULDU !

Karaburun Kent Konseyi ve Yurttaş Davacıları süreci şu açıklamayla anlattı:

Karaburun Yurttaş Davacılarının açtığı davada, İzmir 1. İdare mahkemesi 24.02.2016 tarihinde oybirliğiyle verdiği kararla Çalık Grubuna ait Sarpıncık RES Projesinin Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planlarını iptal etti. Bu kararla, proje sahasında devam eden inşaatların dayanağı olan imar planları hukuken geçersiz kılınmıştır. Yeni ve hukuken geçerli bir imar planı olmadan inşaatların devam etmesinin hukuken imkansızlığı ve aynı zamanda suç teşkil edeceği açıktı.

Geçen sürede, firma inşaat işlerine hızla devam etmiş, Karaburun Kaymakamlığı’na, 24.03.2016, 30.03.2016 ve 18.04.2016 tarihlerinde sunulan İdari Dilekçelerle, Sarpıncık RES proje sahasındaki faaliyetlerin durdurulması ve durdurma/şantiye mühürleme tutanağının bir suretinin Yurttaş Davacılarına verilmesi talep edilmişti. Davayı gönüllü olarak yürüten ÇEHAV avukatları da, 31.03.2016 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderdikleri idari dilekçeyle İYUK 28/1 hükümlerine göre proje sahasındaki faaliyetlerin durdurulmasını talep ve yasal süresi içinde işlem tesis etmeyen sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacağını beyan etmişlerdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mahkeme kararının uygulanması için 26/04/2016 günü Karaburun Kaymakamlığı’na talimat gönderdi. Bir başka deyişle, inşaat faaliyetleri, idareye verilen sürenin bitimine sadece üç gün kala durduruldu.
Mahkemenin iptal kararı tarihinden düne kadar geçen sürede firma çalışmalara devam etti, türbin noktalarına beton döktürme faaliyetini sürdürdü.

İnşaatın durdurulması için RES sahasına giden Karaburun Kaymakamlığı, Karaburun Belediyesi ve Jandarma Komutanlığı yetkilileri, çalışmaların sürdürüldüğü T2 No’lu türbin alanında tutanak tuttu. Karaburun Kent Konseyi temsilcileri de gözlemci olarak alandaydı.
Sarpıncık RES’in ÇED Olumlu Kararı da İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin  22/10/2015 tarihinde verdiği kararla iptal edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kez yargıdan hızlı hareket ederek,  Sarpıncık RES’le ilgili yeniden İnceleme Değerlendirme toplantısı yaptı. Mahkemenin iptal kararının üzerinden 1 ay bile geçmeden, 20.11.2015’te Sarpıncık RES Projesi için ikinci bir ÇED Olumlu Kararı verdi. Bu ÇED kararı da Karaburun Yurttaş Davacıları tarafından yargıya taşındı.

ÇED kararlarını bu denli hızla alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Mahkemenin iptal kararlarını aynı hızla uygulamaya koymaması, Sarpıncık RES Projesinin Sarpıncık, Hasseki ve Kızılcadağ’daki tahribatının boyutlarını giderek arttırıyor.

Yüzölçümünün %71’i RES sahası olarak 6 firmaya tahsis edilen Karaburun, yaşam hakkını ve yaşam alanlarını savunmak için yurttaş davalarıyla yürütülen hukuk mücadelesine devam etmeye kararlıdır.

KARABURUN YURTTAŞ DAVACILARI - KARABURUN KENT KONSEYİ

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.