Dolar 32,1845
%-0.05
Euro 35,0985
%0.26
Altın 2.518,150
%0.7
Bist-100 10.644,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karaburun'da RES isyanı: Kararı uygulayın

Karaburun'da RES isyanı: Kararı uygulayın

Karaburun'da bölge halkı, Çalık Holding’e ait Sarpıncık RES Projesi’nde Ocak ayı sonunda çıkan yargı kararına rağmen faaliyetlerine devam etmesine isyan etti. Karaburun'da 'RES' isyanı:

  • Ege Postası
  • 19.04.2016 - 16:11

EGE POSTASI- Yarımada’da RES'lere karşı sivil inisiyatifin hukuki mücadelesi sürerken, projeler de birer birer onay almaya devam ediyor. 

Çalık Holding’e ait Sarpıncık RES projesi yargıdan çıkan yürütmeyi durdurma kararına rağmen yeni bir ÇED süreci başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki İnceleme Değerlendirme Kurulu’nda yapılan toplantı sonrası Valilikten vize çıktı.

Mahkeme 2016 yılının Ocak ayı sonunda proje için bir yürütmeyi durdurma kararı daha verdi. Karar açıklamasında “Dava konusu işleme ilişkin Rüzgar Enerjisi Santrali proje sahası içinde inşaat faaliyetlerine başlanıldığına ilişkin olarak Dosyaya sunulan belgeler uyarınca, bu aşamada telafisi güç zararlar doğabileceği sonucuna varıldığından davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabının alınmasından ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresinin geçmesinden sonra, istem hakkında yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına” ifadelerine yer verildi.

Karaburun Kent Konseyi, Karaburun Kaymakamlığı ile İlçe Jandarma Komutanlığı nezdinde girişimde bulunarak, tahribatın vahim boyutlara ulaşmasının engellenebilmesi için yargı kararının ivedilikle uygulanarak inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını talep etti.

Ancak geçen sürede bu talep sonuç alamadı. Konsey ve Karaburun Yurttaş davacılarından detaylı bir açıklama geldi. Sivil inisiyatif faaliyetlerin bir önce son bulmasını istedi.



İŞTE O AÇIKLAMA
İzmir 1.İdare Mahkemesinin 24.02.2016 tarihinde oybirliğiyle verdiği kararla Haseki ve Sarpıncık bölgesinde Çalık Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan, Sarpıncık Rüzgar Enerji Santraline ait, 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları iptal edildi.

Bu kararla, proje sahasında halen devam eden inşaatların dayanağı olan imar planları hukuken geçersiz kılınmıştır. Yeni ve hukuken geçerli bir imar planı olmadan inşaatların devam etmesi hukuken imkansızdır ve aynı zamanda suç teşkil etmektedir.

İdari Yargılama Usulü Kanunu (İYUK)’un 28/1 maddesiyle idare, mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararları ile ilgili olarak gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur kılınmış ve bu sürenin  hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hükme bağlanmıştır.

Ancak, yargı kararının uygulanmasındaki gecikme nedeniyle, faaliyetlerine hızla devam eden yatırımcı firma sahada fiili durum yaratıyor, bölgeye telafi güç zararlar verilmeye devam ediliyor.  

Karaburun yurttaş davacıları, Mahkeme Kararının,  Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sisteminde (UYAP) yayınlanmasının ardından, 24.03.2016 tarihinde ve Kararın taraflara tebliğ edildiği 30.03.2016 tarihinde Karaburun Kaymakamlığına idari dilekçeyle başvurarak Sarpıncık RES proje sahasındaki faaliyetlerin durdurulmasını ve durdurma/şantiye mühürleme tutanağının bir suretinin yurttaş davacılarına verilmesini talep etti. Karaburun Kaymakamlığı bu dilekçeleri gereği için İzmir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne iletti.

Davayı gönüllü olarak yürüten ÇEHAV avukatları da, 31.03.2016 tarihinde T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderdikleri idari dilekçe ile İYUK 28/1 hükümlerine göre proje sahasındaki faaliyetlerin durdurulmasını talep etmiş ve yasal süresi içinde işlem tesis etmeyen sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacağını beyan etmiştir.

Geçen süre içerisinde, Sarpıncık RES şantiyesinde faaliyetlerin hızla devam etmesi ve hatta türbin noktalarına beton döküldüğünün görülmesi üzerine Kent Konseyi temsilcileri 18.04.2016 tarihinde Karaburun Kaymakamını ziyaret ederek durumu aktarmış ve dilekçeleriyle ilgili yapılan işlemler hakkında bilgi talep etmiştir. Kaymakamlık makamı, başvurularımızın İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne iletildiğini, yapılacak işlem hakkında Müdürlükten herhangi bir talimat gelmediğini belirtilmiştir. Aynı gün Karaburun Kaymakamlığı'na ve T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na mahkeme kararının uygulanarak,  Sarpıncık RES proje sahasındaki faaliyetlerin İVEDİLİKLE durdurulması yönünde üçüncü kez dilekçe verilmiştir.

Sarpıncık RES projesinin ÇED Olumlu Kararı da İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 22/10/2015 tarihinde verdiği kararla; neden olacağı olumsuz kümülatif çevre etkisiyle özgün bakir alanlar içeren ve oldukça zengin bir biyoçesitliliği barındıran Yarımada’da yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanı bırakmayacağı gerekçesiyle,  iptal edilmişti. T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kez yargıdan hızlı hareket etmiş ve 20.10.2015 tarihinde Sarpıncık RES’le ilgili yeniden İnceleme Değerlendirme toplantısı yapılacağını duyurmuş ve mahkemenin iptal kararının üzerinden 1 ay geçmeden, 2009/7 sayılı Genelgeye dayanarak, 20.11.2015’te  Sarpıncık RES Projesi için ikinci bir ÇED Olumlu Kararı vermiştir. Bu ÇED kararı da Karaburun yurttaş davacıları tarafından yargıya taşınmıştır.

ÇED kararlarını hızla alan T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, mahkemenin iptal da aynı hızla uygulanmasını sağlaması beklenmektedir.

Yüzölçümünün %71’i RES sahası olarak 6 firmaya tahsis edilen Karaburun, yaşam hakkı için yurttaş davalarıyla yürütülen hukuk mücadelesine devam etmeye kararlıdır.

KARABURUN KENT KONSEYİ- KARABURUN YURTTAŞ DAVACILARI

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.