Dolar 32,4279
%0.05
Euro 34,4611
%-0.1
Altın 2.488,520
%0.21
Bist-100 9.680,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kamulaştırma ve raylı sisteme dev bütçe!

Kamulaştırma ve raylı sisteme dev bütçe!

Seçimlerin tamamlanması ile birlikte birçok yeni yatırımı hayata geçirmek için düğmeye basan İzmir Büyükşehir Belediyesi, il somut adımını attı. 2014 yılı içerisinde hayata geçireceği yatırımlar, kamulaştırma işlemleri ve raylı sistem projeleri için yaklaşık 535 milyon TL tutarında borçlanma kararı alan Büyükşehir Belediyesi, kredi kullanımı için Başkan Aziz Kocaoğlu’na yetki veren düzenlemeyi belediye meclisinde oy çokluğu ile onayladı.

  • Ege Postası
  • 16.04.2014 - 19:40
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Başkan Kocaoğlu’nun katılmadığı Nisan ayı 2’inci meclis oturumu Başkanvekili Sırrı Aydoğan yönetiminde gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılı için yatırım ve kamulaştırma bedeli olarak belirlenen 200 milyon TL, raylı sistem yatırımları için de 335 milyon TL 338 bin TL olmak üzere toplamda 535 milyon TL’lik kredi kullanımına ilişkin karar meclis onayına sunuldu. Başkan Kocaoğlu’nun seçim süreci öncesinde yaptığı açıklamalarda sıkça dile getirdiği “Geri ödeyebileceğimiz kadar borç alacağız. Bu yıl içerisinde raylı sistemlerde yatırım yapmak için kullanmayı planlıyoruz” dediği kredi alımı ile ilgili hazırlanan gündem maddesi meclis oturumunda farklı tartışmaları da beraberinde getirdi. AK Parti grubunun “Belediye iflas mı etti'” diyerek eleştirdiği ve Başkan Aziz Kocaoğlu’na kredi kullanımı için yetki veren ilgili önerge mecliste oyçokluğu ile kabul edilirken, söz konusu kredi 2014 yılından itibaren hayata geçirilecek yatırımlarda kullanılacak.
 
 
DOĞAN: BELEDİYE İFLAS MI ETTİ'
Kredi alımına ilişkin gündem maddesine grup olarak muhalefet eden AK Parti adına söz alan Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Biz İzmir’in ve İzmirlilerin lehine olan her şeyin yanındayız. Ancak, 535 milyon TL tutarındaki bu borçlanma talebi neden seçimlerden önce gelmed? Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne uluslararası finans kuruluşlarınca aldığı kredi notlarını hasbelkader basından izliyoruz. Madem kredi notları bu kadar yüksek, neden bu derecede borçlanma gereği duyuyo? Belediye iflas etti de bizim mi haberimiz yo? Belediyenin ne kadar borcu, ne kadar alacağı va? Bunu bilmek istiyoruz. Nasıl oluyor da belediyenin gelir ve gideri denk deği? Ve neden böyle bir borçlanma talebi gündeme geliyo? Bunu İzmirliler adına sormak istiyoruz. Kamulaştırma ve yatırımdan kasıt nedi? Bunların kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz” diye konuştu.
 
“YANGINDAN MAL KAÇIRIRI GİBİ OLMASIN DİYE…”
AK Parti’li Doğan’ın sorularına yanıt veren Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, “Bundan önceki dönemde de önümüze birçok kredi onayları geldi. Buna da şimdi ihtiyaç duyduk. Söz konusu kredi alımı yatırım ve istimlak ile ilgilidir. Bizim bütçemiz denk ve uygulanabilir bir bütçedir. Kredinin ne kadarının kullanacağını ise başkanlık makamı bilir. Metro ve İZBAN ile birlikte raylı sistem ağı büyüyor, kredi burada kullanılacak. Biz on sene içerisinde kamulaştırmalara büyükşehir tarihinde görülmemiş bir para harcadık. Tüm bu kredileri devlet garantisi olmadan alıyoruz. Ne kadar borcumuz olduğu da belli. Bu yatırımların yapılması iyi niyetle bu meclise bırakıldı. Giderayak yangından mal kaçırmak gibi olmasın diye geçen dönem karar alınmadı ve bu dönemdeki meclise bırakıldı. Endişeniz olmasın. Bütçemiz sağlamdır” dedi.
 
“FAİZLE GERİ ÖDENEN BORÇ BÜTÇEDE ŞİŞMEYE YOL AÇIYOR”
Geçmiş dönemde Ulaşım Komisyonu üyesi olarak görev yapan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla ise, ulaşım yatırımları için kredinin gerekliliğine değinerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notu ile merkezi hükümetin kredi notu arasında 9 basamak fark olduğunu hatırlattı. AK Parti’li Meclis Üyesi Adnan Durmaz ise, “Bilinen gerçeklerle ilgili sıkıntı yok ama, bilinmeyen bir başka gerçek var. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hazine’ye ve İller Bankası’na borcu olmadığını, kendi öz kaynakları ile yatırım yaptığını ve borçlanmadığını söylüyor. Ama kredi alarak yatırım yapıyor. Biz bunun tartışmasını geçen dönemde da yaptık. Belediye yabancı para ile borçlanıyor. Yurt dışından kredi alıyor. Borç borçtur. Sonuçta bu paralar faiz olarak geriye ödeniyor ve bütçede şişmeye yol açıyor” ifadelerini kullanarak eleştirilerini dile getirdi.
 
“HÜKÜMETLE, PARAYLA, PULLA İŞİMİZ YOK”
Kullanılması öngörülen kredi ile ilgili detaylı açıklamada bulunan Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan, AK Parti’den gelen eleştiriler sonrasında söz alarak, “Belediye, en uygun koşullarda krediye bakıyor. Bizim hükümetle, parayla pulla işimiz yok. En iyi şartlarda, en iyi krediyi kim verirse ondan alıyoruz. Gönlünüz rahat olsun” diye konuştu.
 
OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Tartışmalar sonrasında yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Kredi notlarını veren bu kuruluşlar “Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez” mantığı ile hareket etmektedirler. Borç vereceği para geri gelecek gözü ile bakıyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin topladığı emlak vergisi ve merkezi hükümetten aldığı da bir kaynak var. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile merkezi hükümetin durumu farklıdır. Hükümet her yere bakıyor. Büyükşehir sadece bir kente bakıyor. Uluslararası piyasada verilen borç biraz daha gazlayalım, daha fazla borç alsınlar diyedir” şeklinde konuştu. AK Parti’li meclis üyelerinin eleştirileri sonrasında oylamaya sunulan gündem maddesi CHP’li meclis üyelerinin kabul oyları sonrasında oy çokluğu ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.