Dolar 32,3181
%0.21
Euro 35,0783
%-0.12
Altın 2.307,390
%1.31
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kadifekale surları ışıl ışıl olacak

Kadifekale surları ışıl ışıl olacak

Büyük İskender’in isteğiyle yaptırılan tarihi Kadifekale surları, yaklaşık 24 asır sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. Şimdi sırada aydınlatma var. Büyük İskender yaptırdı, Büyükşehir yeniliyor

  • Ege Postası
  • 12.02.2016 - 10:09
Kadifekale surlarını restore ederek koruma altına alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, M.Ö. 334 yılında Makedonya kralı Büyük İskender tarafından Pagos Dağı’nda yaptırılan tarihi surların kentin gece siluetinde algılanabilmesi için aydınlatma projesini hayata geçiriyor. Bu amaçla 7 Mart 2016’da yapım ihalesi gerçekleştirmeye hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli tarihi ve turistik yerlerinden biri olan Kadifekale’yi ışıl ışıl bir görünüme kavuşturacak. 
 
Yapıldığı yıllarda Antik Smyrna’yı çevreleyen Kadifekale, kentin limana doğru genişlemesi sonucu zaman içerisinde savunma ve güvenlik anlamında önemini yitirdi ve doğal faktörlere bağlı olarak tahribata uğramıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, restorasyon çalışmalarını 2014 yılında tamamladığı bu tarihi yapıyı, aydınlatma çalışmaları sayesinde İzmir’in gece silüetinde de görünür hale getirecek. 


Tarihi ve kültürel özellikler taşıyan surlar için İzmir 1 No’lu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayını alan Büyükşehir Belediyesi, mimari aydınlatma projesini tamamladıktan sonra yapım aşamasına geldi. Proje kapsamında surlar amber, burçlar ise gün ışığı rengi ışıkla yıkanacak. Bu sayede gece silüetinde kaybolan tarihi mekân ortaya çıkacak, modern bir sistem ile aydınlatılacak ve alanın güvenliği artırılacak. Enerji verimliliği yüksek led armatürler aracılığıyla sağlanacak aydınlatma ile tarihi surların özellikleri estetik bir biçimde vurgulanacak, alan turizm açısından daha çekici bir mekan haline gelecek. 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.