Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kaçak otele bakanlık onayı

Kaçak otele bakanlık onayı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yine tartışmalı bir kararın altına imza atarak, Alsancak’ta yer alan Atatürk Voleybol Salonu’nu da içeren parselin tamamını ticari kullanıma açtı. Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan alt ölçekleri planları da bozan bakanlığın kararına meslek odalarından itiraz gelirken, Şehir Plancıları Odası 1 Ağustos’ta askıdan inecek olan yeni imar planlarına dair itirazları kabul görmediği takdirde yargıya gideceklerini duyurdu.

  • Ege Postası
  • 25.07.2014 - 12:51
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ-Mülkiyeti Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Altınordu Spor Kulübü’ne ait, içerisinde Alsancak Spor Salonu, eski Özel Altınordu Tıp Merkezi ve Voley Hotel’in yer aldığı alana ait Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planı değişikliği kriz yarattı. Konak Belediyesi’nin hazırladığı 1/1000’lik planlar ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000’lik imar düzenlemesini by-pass eden bakanlık, hazırladığı yeni plan notları ile içerisinde imara uygun olmayan özel otelin de yer aldığı alanın tamamını ticari kullanıma açan yeni imar planlarını askıya çıkardı.

BAKANLIK BELEDİYENİN HAZIRLADIĞI PLANI BOZDU
Son dönemde aldığı kararlar ve hayata geçirdiği imar düzenlemeleriyle İzmir’de büyük tartışmalara yol açan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kent merkezini ilgilendiren kritik bir düzenlemenin altına daha imza attı. Geçtiğimiz aylar içerisinde içinde Atatürk Voleybol Salonu’nun da yer aldığı bölgeyle ilgili olarak yerel idarenin hazırladığı planlarda değişikliğe giden bakanlık, söz konusu parselde ticari kullanımın da önünü açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin hazırladığı alt ölçekli planları bozan Ankara’nın kararı doğrultusunda, kapalı ve açık semt spor alanı olarak kayıtlı alanda yoğunluk artışına gidildi.

OTEL, HASTANE VE SPOR SALONU BİRARADA
Özel hastaneler yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle kapatılan ve mülkiyeti Altınordu Spor Kulübü’ne eski tıp merkezi binası, Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor salonu ve sporcu konaklamasına ayrılan özel otelin de yer aldığı alana dair 1/25000’lik imar planlarında sessiz sedasız değişikliğe giden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, üç ayrı tesisi bir arada ele alarak, bölgenin kullanım koşullarını da yeniden düzenledi. İmar planlarında sporcu konaklamasına ayrılan ancak ve turistik otel olarak işletilen Voley Hotel’in ticari kullanımına hazırladığı plan notu değişikliği kapsamında resmiyet kazandıran bakanlık, Alsancak Kültür Mahallesi’ndeki söz konusu parsele spor-sağlık-konaklama fonksiyonu katarak yeni bir krizin de önünü açtı.

YEREL YÖNETİME BY-PASS
Bakanlığın belediyelerin planını askıya alarak hazırladığı yeni düzenleme kapsamında otel, özel hastane ve spor salonu olarak kullanılması öngörülen söz konusu alan, yoğunluk ve planlama ilkelerine aykırı yapısıyla da bir ilk oldu. Yerel idare tarafından hazırlanan bir önceki planlara da itiraz eden şehir plancıları, bakanlık tarafından askıya çıkartılan plan notu değişikliğine karşı itiraz dilekçesini hazırlarken, hayata geçirilen planlamada kamu yararı gözetilmediğini belirterek, itirazları kabul görmediği takdirde dava açacaklarını da duyurdu.



“KAMU YARARINA AYKIRI” İTİRAZI
Hazırlanan mevcut imar planlarını da alt üst eden söz konusu değişikliğe karşı itiraz gerekçelerini askı süresi içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın değerlendirmesine sunan şehir Plancıları Odası, plan notu değişikliğinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve mevzuata aykırı olduğu, alanda bütüncül bir planlama anlayışı gözetilmediği, yerel yönetimlerinin yetkilerinin devre dışı bırakıldığı, yerel ihtiyaçların gözetilmediği, otopark ihtiyacına çözüm getirmediğinden ötürü içinden çıkılamaz trafik sorunlarına yol açacağı, artan nüfus karşısında bölgedeki altyapının yetersiz kalacağı, halka ait olan sosyal donatı alanlarını azalttığı ve kamu yararına aykırı işlem olduğu gerekçesi ile imar planı değişikliğine karşı çıktı. Ayrıca alanda oluşacak ambulans yoğunluğu, spor müsabakaları ile birlikte artacak nüfus ve ticari kullanıma da açılan otelin getireceği yoğunluk artışı karşısında bölgenin kapasitesinin yetersiz kalacağını da belirten meslek odası, bakanlığın planlama yetkisini kötüye kullandığını belirterek kararın iptalini isteyecek. 

MESLEK ODASINDAN VETO: KİŞİYE ÖZEL RANT DÜZENLEMESİ
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, yapılan değişikliğin mevzuata ve imar planı yönetmeliğine aykırı olduğunun altını çizerek, “Planda kişiye özel bir rant düzenlemesi var. Ayrıcalıklı imar hakkı diyebileceğimiz bir plan değişikliği. Buradaki uygulamanın hiçbir şekilde yasallığı söz konusu değil. Ayrıca buradaki otel de sporcu konaklama alanı olarak geçiyor ancak burası tamamen amacından ayrı, kendi başına işleyen bir turistik işletme ve ticari bir kullanım söz konusu. Kamunun kullanımında olması gereken bir alanın ticari kullanıma hizmet ettiği görülüyor. Spor alanı olan açık kentsel donatı alanında özel sağlık tesisi ile otelin birleştirilmesiyle hem ticaret kullanımı, hem de sporcu konaklama alanında dair plan değişikliği getirilmiş durumda. Dolayısıyla bu durum yoğunluk ve öngörülmeyen nüfus artışına neden olmakta. Bu artışa karşılık gerekli donatı ihtiyacı plan değişikliğinde bahsedilmemektedir” dedi.



KONAK BELEDİYESİ YARGIYA GİDECEK
Öte yandan, alanda ilk etapta planlama yapan Konak Belediyesi adına geçtiğimiz günlerde hayata geçen söz konusu değişiklik hakkında açıklamada bulunan Başkan Sema Pekdaş, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı benim yetki alanımdaki yerde kendi kafasına göre değişikliğe gidiyor ve bize hiçbir şekilde bilgi verilmiyor. Yapılan işlemi yargıya taşıyacağız ve plan notu değişikliğini yargıya taşıyacağız. Yapılan işlem kamu yararına aykırıdır, işlemin iptalini isteyeceğiz” diyerek hukuki mücadeleye başlayacaklarının da sinyalini vermişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.