Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Japon bakanın Nazi örneği tepki çekti

Japon bakanın Nazi örneği tepki çekti

Japonya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Taro Aso'nun anayasa değişikliğine ilişkin tartışmalarda Nazileri örnek göstermesi tepki çekti. Eleştiriler üzerine Aso, ifadelerinin yanlış anlaşıldığını savundu. Gaflarıyla ünlü bir...

  • Ege Postası
  • 01.08.2013 - 09:22
Japonya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Taro Aso'nun anayasa değişikliğine ilişkin tartışmalarda Nazileri örnek göstermesi tepki çekti. Eleştiriler üzerine Aso, ifadelerinin yanlış anlaşıldığını savundu.

Gaflarıyla ünlü bir isim olan Aso'nun son çıkışı eleştiri oklarını çekti. Aso, geçtiğimiz pazartesi günü bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yürürlükte olan ve pasifist olarak bilinen anayasayı değiştirmede Nazilerin uyguladığı taktiklerin kullanılabileceğini öne sürmüştü. Aso, "Japonya'nın anayasasını değiştirme fikrine önce basın tepki gösterdi. Ardından Çin ve Güney Kore. Almanya'nın Weimar anayasası, kimsenin dikkatini çekmeden Naziler tarafından değiştirildi. Nazilerin taktiklerine neden bakmayalım ki'" diye konuşmuştu.

Japon bakanın bu açıklaması Güney Kore ve Yahudi örgütlerin tepkisini çekti. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cho Tai-young, Taro Aso'nun bu ifadesinin Nazi Almanyası'nın mağdur ettiği insanları yaraladığını söyledi. Amerika merkezli Simon Wiesenthal Merkezi adlı Yahudi örgütü de Aso'nun ifadelerine tepki gösterdi. Aso'nun açıklamalarını netleştirmesi gerektiğini belirten örgüt, "Nazi Almanyası'ndan alınacak tek ders, iktidardakilerin gücü nasıl kullanmamaları gerektiğidir." dedi.

Japonya Başbakan Yardımcısı Aso tepkiler üzerine Nazi ifadesinin yanlış anlaşıldığını savundu. Aso yazılı açıklamasında, "Nazi yönetimine ilişkin ifadelerimin yanlış anlaşılması üzüntü verici. Açıklamanın geneline bakılırsa Nazilere karşı nasıl olumsuz ifadelerim olduğu görülecek. Yine de Nazilerle ilgili ifademi geri çekiyorum." dedi. Hükümet sözcüsü Yoshihide Suga da Şinzo Abe yönetiminin Nazilere hiçbir şekilde olumlu bakmadığını vurguladı.

Japonya'da iktidarda bulunan Liberal Demokratlar, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yazılan anayasayı değiştirmek istiyor. Başbakan Şinzo Abe'nin hedefleri arasında anayasa değişikliği için meclisin iki kanadının üçte iki çoğunlukla evet demesi gerekiyor. Bunun ardından da halk oylamasında yüzde 50'nın üzerinde 'evet' çıkması gerekiyor. Ancak bu değişiklik girişimine ülke içindeki pasifist kesimlere kadar Çin ve Güney Kore de tepki gösteriyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.