Dolar 32,5598
%0.06
Euro 34,8742
%0.13
Altın 2.439,970
%0.69
Bist-100 9.723,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli müzisyenler isyanda!

İzmirli müzisyenler isyanda!

Düğünlerde son zamanlarda sahte dolarların artması İzmirli müzisyenlerin tepkisini çekti. Düğünlerde gelin, damat ve oynayan diğer kişilerin üzerine kuruyemiş ve para saçılması eski bir gelenek. Kimi zaman gösteriş, kimi zaman kişisel tatmin için gerçekleştirilen bu yöntem, son dönemde yerini sahteciliğe kaptırdı. İzmirli müzisyenlerin atılan sahte paralar nedeniyle geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten, İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çaparoğlu, “Düğünlerde para atılması bizim kendi milli kültürümüzdür” dedi. Sahte dolar alıp saçmak düğünlerin vazgeçilmezi

  • Ege Postası
  • 31.07.2015 - 09:22
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - İzmir’de geçimlerini kimi zaman sokakta, kimi zaman düğünlerde müzikle sağlayan İzmirli müzisyenler, kendilerine atılan ve her geçen gün artan sahte paralar nedeniyle ekonomik sıkıntı çekiyorlar.

Düğün alışverişlerinin vazgeçilmezi olan Kemeraltı ve düğünlerin yoğun olduğu Basmane semtinde sahte dolarlar adeta yok satıyor, deste deste satılan sahte dolarların paketi ortalama 5 TL den alıcı buluyor. Bir pakette yaklaşık 100 adet sahte 1 dolar var. Sahte paraların savrulması ise en çok düğünlerde bu paraları toplayan müzisyenler ve bahşiş bekleyen mahallenin çocuklarını mutsuz ediyor.

VARIN GERİSİNİ SİZ DÜŞÜNÜN
Geçimlerini düğünden düğüne kazandıkları paralarla sağladıklarına dikkat çeken İzmir Müzisyenler Derneği  Başkanı Oktay Çaparoğlu, "Son gelinen süreçte özellikle düğünlerde sahte dolarlar kişiler tarafından atılmaya başlandı. Dolar ve Euro şeklinde olan sahte paralar biz müzisyenlerin özellikle de aile geçindirme ile yükümlü olanlarımızı epey üzüyor. Düğünlerde para atılması bizim kendi milli kültürümüzdür. Biz zaten geçimimizi düğünden düğüne kazandığımız paralarla kazanıyoruz. Atılan bu paralarda sahte olunca varın gerisini siz düşünün" dedi.

"DURUMA ACİLEN MÜDAHALE EDİLMESİ GEREKİYOR"
Düğünlerde atılan sahte paraların müzisyenlerde büyük gelir kaybına sebep olduğunu belirten Çaparoğlu, "Atılan sahte paralar yüzünden İzmir Valiliği ile görüşmelerimiz oldu. Ancak Valilik konuyla ilgili bize herhangi bir yardımda bulunmadı. Bunu da atılan paraların sahte Türk Lirası olmamasına bağladı. Atılan sahte paralarla ilgili kanunda bir boşluk var. Buna acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Karşımızda bir muhatap bulamayınca biz de çözümü düğün salonlarının sahipleri ile anlaşmada gördük. Yasal yollardan da her türlü kapıyı zorlamaya hazırız" şeklinde konuştu.

SAHTE PARA YAKACAKLAR
Konuyla ilgili dernek olarak yasal sürecin hazırlığında olduklarının altını çizen Çaparoğlu, "Dernek avukatlarımız ile birlikte dava süreci hazırlığı içerisindeyiz. Ancak şu anda karşımıza alacağımız muhatap yok gibi. Sahte para konusunu müzisyen arkadaşlarımız ile birlikte konak meydanında davul, zurna eşliğinde sahte para yakmayı planlıyoruz. Bunun dışında imza kampanyası hazırlamayı düşünüyoruz. Bu da daha dün dernek olarak aldığımız bir karar" ifadelerini kullandı.

ÇUVAL ÇUVAL PARA AMA…
Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunların insanları bu duruma getirdiğini ifade eden Çaparoğlu, "İnsanlar ekonomik sıkıntılarla boğuşuyorlar. Bugün bir altının fiyatına baktığınızda dudak uçuklatan düzeyde. Sahte altınlar da çoğaldı. Artık toplumda bir kolaya kaçış mantığı gelişti. Bu da tamamen ekonomik krizden kaynaklanıyor. Sahte paraları atan kişilerin öncelikli olarak kendilerine ben ne yapıyoru? Diye sormaları lazım. Hırsızlık yapmışsınız ya da müzisyenin hakkını gasp etmişler aynı durum. Madem sahte para atacaksınız atmayın. En azından bizi de ümitlendirmeyin. Gecenin sonunda atılan paralar çuval çuval oluyor fakat 4'de 3'ü sahte yada hepsi sahte” dedi.

YÜKTAŞIYAN: HEM ORKESTRA HEM ÇOCUKLAR
İzmir Müzisyenler ve Sahne Sanatçıları Derneği Genel Başkanı Yardımcısı Cemal Yüktaşıyan ise “Son beş yıldır sanatımıza saygı ve değer kalmadı. Bu sahte dolarların kalkması için başta Belediye Başkanımız, ilçe emniyet müdürümüz, il emniyet müdürümüz olmak üzere göreve davet ediyorum. Sahte dolarları gerçek gibi düğünlerde saçan davetlilerin bu ayıbı, hem bahşiş almayı uman çocuklarda hem de orkestra görevlilerinde hayal kırıklığı oluşturuyor. Yetkililerin bu konuya acilen el atması gerekiyor. Binlerce müzisyen arkadaşımız bu konudan mustarip” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.