Dolar 32,3646
%0.15
Euro 34,9515
%-0.32
Altın 2.325,130
%0.2
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir ulaşımının can damarı

İzmir ulaşımının can damarı

İzmir’de toplu ulaşımdaki yeni dönemin başlamasıyla birlikte, iş merkezlerinin tam odağındaki İZBAN’ın Alsancak ile İzmir Metro’nun Konak-Çankaya-Basmane istasyonları, yolcu sayılarını 100 bine çıkardı.

  • Ege Postası
  • 30.08.2014 - 10:53
İZMİR- İzmir’de raylı sistemi kullanan yolcu sayısı 4 yılda 40 milyondan 100 milyon barajının üzerine çıkarken, yapılan son düzenlemelerin ardından İZBAN’ın Alsancak, İzmir Metro’nun Konak-Çankaya-Basmane istasyonları kentin adeta can damarları haline geldi. İki raylı sistem, günde 500 binden fazla İzmirliye hizmet verirken, yolcuların her gün 100 bini bu dört istasyonu kullanmaya başladı. İstasyonların kentin iş merkezlerinin odağında yer alması ise stratejik önemin daha da artmasını sağladı.
Kent merkezinde en fazla yolcu Alsancak ile Konak istasyonlarında taşınıyor. Her iki istasyonu her gün 30’ar bin bin İzmirli kullanırken, Çankaya’dan 26 bin, Basmane’den 12 bin yolcu trenlere inip-biniyor.

İŞ MERKEZLERİ VE RESMİ DAİRELER
Alsancak İstasyonunu, özellikle İzmir Limanı, Gümrük, TCDD ile plaza çalışanları, öğrenciler ve Kordonboyu müdavimleri tercih ediyor.  Kentin tam merkezindeki Konak İstasyonu, İzmir Adliyesi’nin Bayraklı’ya taşınmasına rağmen kritik önemini koruyor ve her gün 30 bin kişiyi resmi daireler ve Kemeraltı çalışanlarını işlerine ulaştırıyor. Çankaya ve Basmane İstasyonları da kentin diğer iş merkezlerine yakınlığı sayesinde stratejik önemini her geçen gün artırıyor.

101 KM’Yİ BULAN RAYLI SİSTEM
İzmir’de toplu ulaşımda yeni dönemin 29 Haziran’da başlaması, İzmir Metro’nun Göztepe ve Fahrettin Altay istasyonlarının devreye girmesi sayesinde yolcu sayısının hızla yükseldiğini belirten yetkililer, “İzmir, ülkemizin en geniş raylı sistem ağlarından birine sahip. Şu anda 101 kilometreyi bulan raylı sistem uzunluğu, Torbalı hattının devreye girmesiyle 131 kilometreyi bulacak. O dönemde, bu dört istasyonun önemi daha da artacak” dediler.

HAT UZUYOR, TRENLER GELİYOR
İzmir Metrosu, hızla gelişen ihtiyaçlarına yanıt vermek amacıyla son 2 yılda Evka-3, Ege Üniversitesi, Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarını devreye alırken, İZBAN da set ve istasyon sayısını artırıyor. İşletmeye 31 istasyon ile başlayan, Hilal Aktarma İstasyonu sayesinde aktarmada yeni bir dönemi başlatan İZBAN, Torbalı hattının devreye girmesiyle istasyon sayısını 38’e çıkaracak. İZBAN’ın 43 olan tren seti sayısı ise testleri devam eden Körfez Yunusu’nun işletmeye alınmasıyla 83’e yükselecek. Yapılacak düzenlemeler sayesinde iki hat üzerindeki yolcu sayısı günde  1 milyon kişiye ulaşacak. Bu sayede Alsancak-Konak-Basmane ve Çankaya istasyonlarını kullanan yolcu sayısı da katlanacak.

NÜFUSUN YÜZDE 12,5’i TAŞINIYOR
İzmir’in raylı sistemlerinde şu anda her gün 500 bin kişi taşınıyor. Nüfusu 4,5 milyona yaklaşan İzmir’de bu rakam kişi sayısına oranlandığında taşıma oranı yüzde 12,5’lere ulaşıyor. İstanbul’da halkın sadece yüzde 8’i raylı sistemi tercih ederken, bu oran Ankara’da yüzde 5,6’lar düzeyinde kalıyor. İzmir’in bu denli çok tercih edilmesinin ardında ise bilet fiyatlarının diğer kentlere göre ucuzluğu, hattın kentin tüm merkezlerinden geçmesi, ulaşım sisteminin tam entegre olması ve havalimanına kadar uzanması gerçekleri yatıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.