Dolar 32,3413
%0.28
Euro 35,0987
%-0.07
Altın 2.310,120
%1.43
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir merkezli 13 ilde operasyon

İzmir merkezli 13 ilde operasyon

İzmir merkezli 13 ilde yasa dışı dinleme iddiasıyla operasyon başlatıldı. Aralarında birinci sınıf emniyet müdürünün de bulunduğu 26 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. İfadeler alınmaya başladı.

  • Ege Postası
  • 27.01.2015 - 10:08
İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nde görev yaptıkları dönemde, aralarında kamu görevlileri, işadamları gazeteci, askerlerin de bulunduğu birçok kişiyi, sahte isimlerle dinledikleri öne sürülen 26 şüpheli için gözaltı kararı verildi. 13 ilde eş zamanlı yapılan operasyonu, 'Twitter fenomeni' Fuat Avni yine saatler önce duyurdu. 

Yasa dışı dinleme yaptıkları gerekçesiyle, 26 emniyet görevlisi hakkında gözaltı kararı çıktı. 13 ilde sabaha karşı eş zamanlı yapılan operasyonda, 15 kişi gözaltına alındı. Ancak Birinci sınıf Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı ile emniyet müdürleri Taner Aydın, İbrahim Şimşek'in de aralarında bulunduğu 11 kişi ise, adreslerinde bulunamadı. Gözaltına alınan kişiler, Konak Çankaya'daki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Diğer kişilerin de halen arandıkları açıklandı. 

Şüphelilerin yasadışı örgüt kurmak, örgüte üye olmak, örgüt adına görev yapmak, evrakta sahtecilik, özel hayatın gizliliği, kişisel verileri usulsüz olarak kaydetmek ve saklamak suçlamasıyla gözaltına alındıkları belirtildi.

'FUAT AVNİ' YİNE YAZDI
Daha önce birçok operasyonu yapılmadan önce isim isim yazan twitter fenomeni Fuat Avni gece yarısı bu operasyonu da haber verdi. Haberi, twitter adresinden, "Sabah İzmir'de operasyon olacak" diye yazdı. Bu arada 'Fuat Avni' yazmadan önce, operasyonu, gözaltı listesinde ismi bulunan kişilerin de öğrendiği ileri sürüldü. Bu kişilerin, teknik olarak takip edilemeyen ve internet üzerinden işletilen 'whatsApp' grubu kurdukları ve bu tür gelişmeleri aynı anda birbirlerine haber verdikleri öne sürüldü. 

HSYK MÜFETTİŞLERİ BİR YIL İNCELEDİ
Bu operasyon yapıldığı sırada HSYK'nın görevlendirdiği müfettişlerin de, geçmişe yönelik dinleme kararları üzerindeki araştırmalarının devam ettiği öğrenildi. Yaklaşık bir yıl süren incelemelerini Aralık ayında tamamlayan müfettişler, kamu görevlilerinden, işadamlarına, gazetecilerden, askerlere kadar 100 kişinin, sahte isimlerle dinlendiğini saptadı.
Yeni bilgiler ilk soruşturmayı yürüten örgütlü suçlara bakan cumhuriyet savcısı Okan Bato'ya ulaştırıldı. Bu bilgiler ışığında da soruşturmasını genişleten Bato, yasadışı dinlendikleri saptanan kişilerin ifadelerini aldıktan sonra da ikinci dalga operasyon için talimat verdi.

AVUKAT AÇIKLAMA YAPTI
Gözaltına alınan polislerin avukatı İsmail Hakkı Küçük ise Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün önüne gelip basın mensuplarına açıklama yaptı. Avukat Küçük, şunları söyledi:

"Şehir dışında gözaltına alınıp buraya getirilenler var. Avukatları dosyaları inceletmeyecekler, gizlilik kararı var. Daha kapsamlı, derslerine bu kez daha iyi çalışmışlar. Müştekilerin ifadeleri de toparlanmış. Yine bir algı operasyonu malumunuz. Hükümetinin yine gözden kaçırmak istediği örtmek istediği yine pis işleri var. Bu kez göreceğiz ne gibi suçlamalar, uyduruk hikayeler var. Bunların hepsi memur, çağırsalar gelirlerdi. Maksat tantana olsun."

Aralarında 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu 26 şüpheliden 19'unun geçen operasyonda da gözaltına alınıp serbest bırakıldıkları, 7 ismin ise yeni belirlendiği ifade edildi. Geçmişe dönük dinleme kararları üzerinde bir yıldır araştırma yapan HSYK müfettişlerinin, usulsüzlükleri tespit ettikten sonra savcılığa bildirince operasyonun başladığı ortaya çıktı. 

İLK OPERASYONDA 32 İSİM VARDI
İzmir'de geçen yıl 19 Ağustos'ta, yasa dışı dinlemelerle ilgili yapılan operasyonda, 32 emniyet mensubu gözaltına alınmıştı. 

Haklarında dava açılıp yargılanmalarına başlanan 32 polisin, suç tarihinde İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nde görev yaptıkları, kamu kurumlarında görevli bazı memurları farklı isim ile meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile 2010-2011-2012 ve 2013 yılları arasında, yasaya aykırı olarak usulsüz dinlendikleri ileri sürülmüştü. 

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Bato'nun, 30 ile 961 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmalarını istediği sanıkların İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları sürüyor. Tutuksuz 32 sanık polis, 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, suç uydurmak, iftira, resmi görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla gerçeğe aykırı belgeler düzenleyip mahkemelerin dinleme kararları vermesini sağlayacak şekilde kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, elde edilen ilgili ilgisiz ya da özel yaşama ilişkin verileri suç örgütünün çıkar ve amaçlarına hizmet etme odaklı olarak arşivleme ve kullanma yoluyla hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek' ile suçlanıyor. 

VALİLİKTEN İLK AÇIKLAMA: 92 KİŞİ...
İzmir Valiliği, operasyonla ilgili yaptığı açıklamada
İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde Müfettişlerce yapılan denetimlerde, 2009-2013 yılları arasında gerçeğe aykırı belgeler düzenlenerek başka isim ve İMEİ numaraları üzerinden alınan mahkeme kararları ile çoğunluğu Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, Üniversite Rektörleri, Akademisyen, Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanı, üst düzey emniyet mensupları ve gazeteci (92) şahsın dinlendiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: 
 
"Usulsüz olduğu tespit edilen dinlemelere ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Yönetmek, Kurulan Örgüte Üye Olmak, Suç Örgütü Faaliyetleri Kapsamında Kamu Görevlilerinin Resmi Belgede Sahteciliği, İftira, Suç Uydurmak, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal, Kişisel Verilerin Hukuka Aykırı Olarak Kaydedilmesi, Verileri Hukuka Aykırı Olarak Ele Geçirmek” suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında olayın şüphelileri olduğu tespit edilen, dönemin İstihbarat Şube Müdürlüğü çalışanı (17) rütbeli ve (9) polis memuru olmak üzere toplam (26) şahıs hakkında yakalama müzekkeresi çıkartılmıştır.
 
27.01.2015 günü saat:06.00 sıralarında İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce İlimiz merkezli (13) ilde (Adıyaman, Ankara, Denizli, Erzurum, Hakkari, İstanbul, Kırklareli, Malatya, Muş, Trabzon, Şırnak, Yalova) eş zamanlı başlatılan operasyonda (6) şüpheli ilimizde, (10) şüpheli diğer illerde olmak üzere toplam (16) şüpheli yakalanmış, geri kalan (10) şüphelinin yakalanması için çalışmalar devam etmekte olup, tahkikat İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce yürütülmektedir." 



SIRTINDA TÜRK BAYRAĞIYLA TESLİM OLMAYA GELDİ

İzmir merkezli 13 ilde yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili düzenlenen operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkartıldığı belirtilen Komiser Ramazan Mert, teslim olmak üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne geldi. İzmir Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü El Kaide ve IŞİD masasında yaklaşık 3 yıl görev yaptığını belirten Komiser Ramazan Mert, şöyle dedi:

"İzmir'deki süreçten Türk Milleti'nin haberdar olmasını istiyorum. Türk milletine kurulan kumpas, bağımsız Türk mahkemesinde bozulmuştur. Yalnız Acem uşakları, emir erleri bu kumpasa devam etmeye çalışıyor. Buradan onlara şunu söylüyorum; hiç kimseye baskı ve tehdit yapmayın, bu baskı ve tehdidiniz elbette bir gün ortaya çıkacaktır. Kimseyi gizli tanık olmak için zorlamayın. Birinci kumpasınız gibi bu da ortaya çıkacaktır. Bizim alnımız ak, başımız dik. Bu operasyonları yapanlar cezaevlerine girerken arkalarında hiç kimse olmayacak ve cezaevinde ömür boyu sürünecekler. Plan ve tuzaklarını bozup kumpaslarını ortaya çıkarttığım için suçum ve günahım olmamasına rağmen bu operasyona konu ediliyorum. Türk Milleti alim değildir; ama ariftir. Arif insan da er geç gerçeği görür. Türk insanının gerçeği görüp bu insanlara hadlerini bildireceklerine inanıyorum. Sosyal medyada hakkımda gözaltı listesinde olduğum yönünde paylaşımlar görünce buraya hesap vermeye değil hesap sormaya geldim. 3 yıl İzmir İstihbarat Şube Müdürlüğü El Kaide ve İŞİD masasında çalıştım." 
Sırtına Türk bayrağı alan Mert, yağmur altında bekleyen kalabalığın tezahürat ve alkışları arasında hizmet binasına girip teslim oldu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.