Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9699
%-0.27
Altın 2.325,650
%0.23
Bist-100 9,08
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in her köşesinden 30 Ağustos manzaraları

İzmir'in her köşesinden 30 Ağustos manzaraları

İzmir'de yasağa rağmen coşkulu bir 30 Ağustos kutlandı. CHP ilçe örgütleri ve Belediyeler Zafer Bayramı'nı bir birinden güzel programlarla kutladı.

  • Ege Postası
  • 11.09.2012 - 14:29

ALİAĞA BÖYLE COŞKU GÖRMEDİ

İZMİR-Ülke genelinde olduğu gibi, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 90'ıncı yıldönümü, Aliağa’da da büyük bir coşkuyla kutlandı. Akşam yapılan fener alayı ve zafer yürüyüşü görsel şölene dönüştü. Demokrasi Meydanı’nda yürüyüş ve fener alayı için toplanan yurttaşlar yürüyüş öncesi ve yürüyüş sonrasında ellerinde Türk bayraklarıile çalınan marşlara eşlik ederek Zafer coşkusunu doyasıya yaşadı.   

ALİAĞA’DA YER YERİNDEN OYNADI

Demokrasi Meydanı’ndan başlayan yürüyüş Hükümet, Barbaros ve İstiklal Caddesi üzerinden devam ederek başladığı noktada Demokrasi Meydanı’nda son buldu. Ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle marşlar eşliğinde yürüyüşe katılan yurttaşlar alkışlar ve söyledikleri marşlarla Aliağa sokaklarını inletti. Demokrasi Meydanı’nda devam eden Zafer Bayramı coşkusunu doyasıya yaşayan yurttaşlar hep bir ağızdan 10. Yıl Marşı söyledi.

EFELER ZEYBEK OYNADI, HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ YAPILDI

Havai Fişek gösterisinin de yapıldığı gece de yürüyüş öncesi Demokrasi Meydanı’nda toplanan yurttaşlara Aliağa Belediyesi Helvacı Halk Oyunları Ekibi gösteri sundu. Zafer Yürüyüşü ve fener alayına Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, belediye başkan yardımcısı Uğur Eren, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin ilçe başkanları ve temsilcileri, sivil toplum örgütü başkanları ve temsilcileri,  Aliağa eski belediye başkanı ve CHP İzmir eski milletvekili Hakkı Ülkü ve çok sayıda yurttaş katıldı.

 

Güler, Zafer Bayramı’nı Zaferin Sahibi İle Kutladı!  

 

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda, “Çelenk Genelgesi” ile getirilen, engelleme ve keyfiliğe dayalı uygulamaya karşın, Büyük Zaferin sahibi halkla birlikte Bergama Cumhuriyet Meydanı’nda Ata’nın huzuruna çelenk bıraktı.
 

Güler, CHP Bergama İlçe Örgütü, Demokratik Kitle Örgütleri ve Bergamalı hemşerileriyle birlikte Bergama Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde resmi törenden iki saat sonra alternatif kutlama yaptı. Alternatif kutlama sonrası esnaf ve yurttaşlara karanfil dağıtan Güler, AKP’yi bayramlara getirdiği yeni düzenleme nedeniyle halka şikayet etti. Güler, “halkın bayramına, değişik adlar altında düzenlemelerle halkın kutlamasına sınırlamalar getirilmekte. Bu durumu hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz ve Bağımsızlığımızın ve bu uğurda verilen şanlı mücadelenin ruhunun unutturulmaması için bayramlarımızı halkımızla birlikte coşkuyla kutlayacağız” dedi.  

İktisadi İşgal Var

Alternatif kutlamada konuşma yapan Güler, günün anlam ve önemini şu sözlerle dile getirdi. “Değerli İlçe Başkanım, değerli Partililer, değerli Bergamalılar bugün burada 30 Ağustos 1922 zaferimizin kutlaması için bu alandayız. Biz 30 Ağustos 1922 kutlamasını 90. kere yapıyoruz ve hiç bu kadar buruk kutlamamıştık zaferimizi. 19 Mayıs, 29 Ekim, 30 Ağustos yani bütün ulusal bayramlarımız ne yazık ki memleket işgal edilmiş, işgal kuvvetleri tarafından yasaklanır olmuş. Memleketimizde çok şükür yabancı kuvvetlerin askeri işgali yok, ama öyle anlaşılıyor ki yabancı kuvvetlerin toprakları satın almalarıyla, limanları satın almalarıyla bize ait ne varsa onların başına geçmeleriyle iktisadi fiili işgal var. Bugünkü siyasi iktidar bize Ulusal Bayramları kutlamayı yasak ederek adeta bu işgalin destekçisi konumuna düşmüştür” dedi.

Türkiye’nin düşman işgalinden kendi kedine kurtulduğunu söyleyen Güler “Biz 1918 yılında işgal edildik, 1919 yılında gökten ayet geldiği için değil kendi kendimize, kendi geleceğimizi kurtarmaya karar verdik. 1919’dan 1922’nin 30 Ağustos’una kadar 3 yıl seferberlik halinde yaşadık. Bir yıllık açık işgali, üç yıllık amansız bir savaşla onurlandırdık, o günden bu tarafa biz bağımsız Türkiye’nin zaferini onurumuzla her 30 Ağustos’ta kutladık. Şimdi buruğuz, buruk olmamızın nedeni içeride tutuklu olan subaylarımızdır, içeride haksız yere tutulan gazetecilerimiz, aydınlarımız, hekimlerimiz, hocalarımızın varlığıdır” dedi.

30 Ağustos Zafer Bayramınız Kutlu Olsun

Sözlerini 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın ve bağımsızlığın karakterinin önemine değinerek bitiren Güler “ Biz bu 30 Ağustos’u ülkemizin aynı Irak ve Suriye gibi parçalamak için harekete geçmiş güçlere karşı sakın denemeyin diyerek kutluyoruz. Bu alana gelen her yurttaş, bayrak asmış olan her ev, bayrak asmış olan her dükkan, bayrağıyla çocuğunu sokakta gezdiren her anne ve baba biliyorum birer Kuvayı Milliye’cidir. Mustafa Kemal Atatürk’e hayatımızı borçluyuz, silah arkadaşlarına onurlu bir ülkede yaşamanın onurunu borçluyuz, onları her zaman başımızın üstünde taşıyacağız, bize vasiyetleri var, geçler görevlerini biliyor, kadınlar görevlerin biliyor, bizler bağımsız Türkiye’yi yeniden inşa edeceğiz.   30 Ağustos Zafer Bayramınız kutlu olsun” dedi.   

Bayraklıda 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkuyla Kutlandı  

 

Bayraklı Belediyesi 30 Ağustos Zafer bayramı coşkusuna Bayraklı CHP ilçe başkanı Levent Ölçer, Bayraklı Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü başkanı Fahrettin Orandı, Gençlik ve Spor Kulübünün 3 binin üzerindeki sporcusu aileleriyle birlikte Şehit Ümit Boz tesislerinde bir araya geldi.
 

Atatürk Anıtı'na karanfil bıraktılar

Ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk resimleriyle bir arada olan sporcular 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından binlerce vatandaş düzenlenen kortej yürüyüşüne katıldı. Ümit Boz tesislerinden ayrılan kortej Bayraklı Sevgi Yolu girişinde bulunan Atatürk Anıtı'na kadar "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Genciz, güçlüyüz Atatürkçüyüz " , "Atatürkçü düşünce engellenemez" tezahüratları eşliğinde yürüdüler. Vatandaşlar evlerinin balkonlarından alkış ve ıslıklarla destek verdi. Genç sporcular ellerindeki karanfilleri Atatürk Anıtı'na bıraktı. Anıtta İstiklal Marşı okuyan sporcular daha sonra sevgi yolunda açılan dev Türk bayrağı altında 10. Yıl Marşını söyleyerek sahil yüzme havuzuna kadar yürüdüler.    

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve 10. Yıl Marşı hep bir ağızdan seslendirildi

Bayraklı Belediyesi'nin 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri Havuz düğün salonunda devam etti. Havuz düğün salonunda toplanan genç sporcular ve çok sayıda vatandaş Atatürk’ün Genliğe hitabesini, 10. Yıl Marşını hep bir ağızdan seslendirmesinin ardından etkinlik sona erdi.   

 

Dünya Kültürleri Balçova’da buluştu

Balçova Belediyesi tarafından yedincisi düzenlenen Uluslararası Halk Dansları Festivali bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. 30 Ağustos coşkusu ile birleşen festivalde binlerce Balçovalı, Ata Caddesi’nde bağımsızlık marşları söyleyerek yürüdü. 

Muhteşem Coşku

Balçova Belediyesi EFEM Halk Dansları Topluluğu tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası Halk Dansları Festivali 30 Ağustos Zafer Bayramı ile birleşince Balçovalılar muhteşem bir gece yaşadı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan, Endonezya, Polonya, Romanya, İspanya, Karadağ, Makedonya halk oyunları ekipleri katıldığı festivalin Gala Gecesi dün akşam İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Festivalin geçit töreni için Ata Caddesi’nde toplanan katılımcı ülke ekipleri ve vatandaşlar, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve protokol üyeleri ile birlikte marşlar ve şarkılar söyleyerek yürüyüşe başladı. Kortejin coşkusuna 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın coşkusu da eklenince Balçova muhteşem bir gece yaşadı. Görkemli yürüyüş kortejine Balçovalılar balkonlarından alkış yağmuru ile destek olurken İzmir Motosiklet Kulübü Üyeleri de motosikletleri ile korteje katıldı.

Çalkaya ’30 Ağustos’u unutturamazlar’

Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, toplumları ayakta tutan en temel değerlerin başında tarihinin ve kültürünün geldiğini ifade eden Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya “Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı, üç gündür bağımsızlığımızı kazandığımız haftanın anısına çelenk koymak için mücadele ediyoruz. Biz bağımsızlığımız doyasıya yaşamak için çelenk koymak istiyoruz ama bize koyamazsınız diyorlar. Amaç bize tarihimizi unutturmak. Ama ne ben ne de benim gibi düşünenler bağımsızlığımızı nasıl kazandığımızı unutmadık ve unutturmayacağız. Biz Balçova’da çocuklarımıza sporun, sanatın yanı sıra kültürümüzü ve halk oyunlarımızı da öğretiyoruz. Çünkü bizim yüzyıllardır saz çaldığımız, türkü söylediğimiz, halk oyunları oynadığımız bu topraklarda 30 yıldır popüler bir kültür yaratarak bizi kendimize yabancılaştırmaya çalışıyorlar. Amacımız geçmişimizin unutulmaması ve bizim gibi kültürlerine değer veren ülke gençleri ile bizim gençlerimizin bir araya gelmeleridir” diye konuştu. Konuşmanın ardından CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Endonezya İzmir Fahri Başkonsolosu Nalan Rimer ve Başkan Çalkaya katılımcı ülke ekiplerine plaket verdi.

İzleyenler Büyülendi

Üç bin kişinin izlediği ve yaklaşık üç saat süren Gala Gecesi’nde katılımcı ülke ekipleri birbirilerinden güzel halk oyunları ile Balçovalılara muhteşem bir gece yaşattı. Balçova’ya gelen misafir halk oyunları ekipleri İzmir’in çeşitli ilçelerinde ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nda düzenleyecekleri gösterilerin ardından ülkelerine dönecekler.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.