Dolar 32,5691
%0.29
Euro 34,6484
%-0.24
Altın 2.508,020
%0.95
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in göbeğinde yüzyıllık ayıp

İzmir'in göbeğinde yüzyıllık ayıp

Osmanlı döneminde bu yana sayısız tarihi gelişmeye tanıklık eden ve yaklaşık yüz yıldır ayakta kalan sayılı tarihi yapılardan İzmir’de Kızılay tarafından inşa edilen ilk bina kaderine terk edildi. Kent merkezi Konak’tan sadece birkaç dakika uzaklıkta bulunan Fevzipaşa Mahallesi’ndeki metruk yapının kapısına kilit vurulurken, geçmişte sayısız muhtaç vatandaşa yardım eden yapı adeta “Yardıma muhtaç” hale geldi. İzmir'in göbeğinde Kızılay'ın binası 'Kızılay'lık oldu

  • Ege Postası
  • 04.09.2015 - 15:52
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kızılay’ın İzmir’de  yer alan tarihi binası Kızılay’a muhtaç hale geldi. Rivayete göre açıldığı 1911 yılından bu yana sayısız badireler atlatan ve kentin en işlek noktası olan Konak’ta yıkıma karşı direnen bina, devletten yardım eli bekliyor.
 
YÜZ YILLIK BİNANIN KAPISINA KİLİT VURULDU
Uzun yıllar önce hizmete son verilerek kapatılan Konak’taki Kızılay’a ait hizmet binası tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı ve unutulmaya yüz tuttu. Sahipsiz kalan ve onarım bekleyen Kızılay binasının duvarları ciddi anlamda tahrip görürken, dış cephesine sprey boyalar ile yazılan yazılar ile adeta utanç manzarası haline geldi. Duvarlarındaki “Güle güle” şeklinde yazılarla objektiflere yansıyan Fevzipaşa Mahallesi 442 Sokak'ta yer alan metruk yapı tarihe saygı unsurunu da sorgulatır hale geldi.
 

YILLARDIR RESTORASYON BEKLİYOR
İlgisizlikten ve bakımsızlıktan çökme noktasına gelen ve sıvaları ile dış cephesi dökülmeye başlayan bina, adeta can çekişiyor. İzmir halkına sıcak çorba dağıtılan, savaş döneminde de yaralılara can suyu olan sağlık merkezi, uzun yıllar depo olarak kullanıldıktan sonra tamamen kapatıldı. Bahçesi bakımsızlıktan çürüyen ve geçtiğimiz yıllarda çatısı da çöken bina terk edilip sahipsiz bırakıldı. Restorasyon ve ilgi bekleyen yapıya dair sayısız hayırseverin girişimi ise uzun süredir sonuçsuz kaldı.  
 

İŞGALE DİRENDİ AMA ŞİMDİ SAHİPSİZLİKTEN ÇÜRÜYOR
Araştırmacı-yazar Abdülkadir Hazman, etrafı metruk binalarla çevrili ve mezbelelik hale gelen yapının kurtarılması için yetkililere çağrıda bulundu ve şöyle konuştu: “Kızılay’ın eşsiz hizmetler verdiği bu tarihi binanın geldiği hal içimizi acıtıyor. Bu binaya sahip çıkılmaması acı bir durumdur. Söz konusu tarihi yapı, Osmanlı döneminde, Marko Paşa, Doktor Abdullah Bey, Kırımlı Aziz Bey ve Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa tarafından Hilal-i Ahmer Cemiyeti olarak 11 Haziran 1868’de kurulan bugünkü Kızılay’ın İzmir’de 28 Kasım 2011 tarihinde inşa edilen ilk binasıdır. Osmanlı dönemi, Kurtuluş Savaşı, İzmir’in işgali, Cumhuriyet döneminde savaş, deprem, afet, yangın, göç gibi sayısız olayda, savaştan çıkan genç ülkede yaraların sarılmasında önemli bir dönüm noktası olan bir tarihi yapı bugün geldiği nokta ne yazık ki içimizi acıtmaktadır. Bu binanın Kızılay’a yakışacak şekilde onarılıp sağlık müzesi olarak İzmir’e kazandırılmasını istiyoruz.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.