Dolar 32,5475
%0.11
Euro 34,9059
%0.7
Altın 2.436,380
%0.15
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in Dikili Belediyesi'nde devir krizi: Borca karşılık arsa!

İzmir'in Dikili Belediyesi'nde devir krizi: Borca karşılık arsa!

Bütünşehir Yasası'nın ardından ekonomik anlamda zorlu günler geçiren ve maddi sıkıntılar ile boğuşan Dikili Belediyesi vergi borçlarına karşılık mülkiyeti kendisine ait taşınmazları elinden çıkartmak için harekete geçti. Önümüzdeki günlerde belediye meclisinin onayına sunulacak karar doğrultusunda Çandarlı'da bulunan araziler belediyenin borçlarına karşılık Maliye'ye devredilecek. Dikili Belediyesi'nde devir krizi:

  • Ege Postası
  • 27.07.2015 - 13:58
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren bütünşehir yasasıyla birlikte başlayan sancılı süreç ve ilçe belediyelerini vuran kriz bu kez de Dikili Belediyesi'ne sıçradı. Çeşitli ekonomik sıkıntılarla boğuşan ve yasayla birlikte kendisine bağlanan belde belediyelerini borçlarıyla devralan ilçe belediyesi, maliyeye olan borçlarına karşılık elindeki taşınmazları devredecek.
 
 BORCA KARŞILIK ARSA!
Ekonomik krizle karşı karşıya kalan ve son dönemde üst üste kredi çekerek sıkıntıyı aşmaya çalışan Dikili Belediyesi'nde yaşanan mali darboğaz yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Vadesi geçen vergi borçlarına çözüm arayan ilçe belediyesi, Çandarlı'da bulunan taşınmazları elinden çıkartma kararı aldı. Buna göre, genişleyen yetki sınırı dahilinde ilçeye hizmet götürmekte zorlanan ve maddi sıkıntılar ile boğuşan Dikili Belediyesi, Çandarlı'da bulunan toplam 20 bin 500 metrekarelik boş arsa vasfındaki arazileri birikmiş vergi borçlarına karşılık Maliye Hazinesi'ne devretmek amacıyla harekete geçti. Bir süredir borçların ödenmesi için kaynak arayışına giren belediye yaptığı değerlendirme neticesinde devir kararı alırken, işlem önümüzdeki günlerde meclis onayına sunulacak.


 
"VER KURTUL MANTIĞINA KARŞIYIZ"
Konuyla ilgili çalışma başlatan meclisin ilgili birimlerinin önümüzdeki hafta içerisinde vereceği kararla birlikte sürecin netlik kazanması beklenirken, arsa satışıyla ilgili başlayan tartışmalara ilk yorum da meclisteki muhalif AK Parti grubundan geldi. Geçmişte üç dönem ilçe başkanlığı yapan Meclis Üyesi Mehmet Önder Akşengür, belediyenin "Borca karşılık malları ver kurtul" mantığı içerisinde olduğunu ve bu duruma karşı çıktıklarını belirterek, "Ne yazık ki Dikili Belediyesi yeni yasa ile birlikte bu dönemde ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. Yeni bağlanan beldeler ve ilçenin birikmiş altyapı sorunları karşısında ilçe belediyesi çaresiz kalıyor. Daha önceden dış piyasadan krediler çekildi ancak bir türlü kriz aşılamıyor. Vergi borçlarına karşılık değerli arazilerin elden çıkartılması yerinde bir karar değil. Madem krizi aşmak istiyoruz, o zaman bu taşınmazları daha değerli kılalım ve daha yüksek bedellerle satalım. Burada uygulanacak parselizasyon gibi işlemlerin ardından arazinin satışından daha fazla gelir sağlayabiliriz. Bu yolla da borcumuz ödenebilir. Belediyenin bu noktada kolaya kaçtığını düşünüyorum" dedi.


 
İLÇEYE DEĞİL, MAKAM ARACINA YATIRIM  
AK Parti'li Mehmet Önder Akşengür, belediye yönetimine tasarruf çağrısı yaparak sözlerini şöyle noktaladı: "Mal satışından önce belediyenin daha köklü tasarruf tedbirlerini uygulamaya koyması gerekirdi. Ancak ne yazık ki, buna benzer bir uygulama da göremedik. Her seferinde mal satarak ya da kredi borçları ile ekonomik kriz aşılamaz. Altyapı ve hizmet yatırımları için ciddi anlamda kaynağa ihtiyacımız var, ancak bu sorunlara bir türlü sıra gelmiyor. Belediyemizin kendine ait bir hizmet binası yok ve mevcut yere yılda yaklaşık 500 milyara yakın bir kira bedeli ödüyoruz. Ama aynı belediye yönetimi, daha acilmiş gibi 135 milyara transporter VİP araç alımına çıkıyor. Belediyemiz için gereklilikse, misafirlerimiz geliyorsa, konuk ağırlayacaksak tamam. Peki kapatılan Çandarlı'dan gelen arazi taşıtımız aynı işi görmez miyd? Biz bunları mecliste söylediğimizde ise hakarete varan tepkilerle karşılaşıyoruz. CHP'li bazı meclis üyesi arkadaşlarımızın da bu durumdan rahatsız olduğunu biliyoruz, ancak onlar da zorunluluktan sessiz kalıyorlar."


 
ESKİ BAŞKAN ÖZGÜVEN: BEN HİÇBİR ŞEY SATMADIM
Dikili Eski Belediye Başkanı Osman Özgüven ise, çıkan bütünşehir düzenlemesi sonrasında belediyenin karşılaştığı zorlukların kaçınılmaz olduğunu aktardı ve "Başından beri bütünşehir yasasına karşı olduğumu ve bu düzenlemenin yerel yönetimlere vurulan bir darbe olacağını söylüyordum. İşte şimdi o sıkıntıları yaşayarak görüyoruz. Bu yüzden sadece Dikili değil, tüm belediyeler zorluk çekiyor, hepsi aynı sıkıntılar ile karşı karşıya. Dikili, eski Çandarlı Belediyesi'ni borçları ile birlikte devraldı. Belediyenin zorlukları aşmak için İller Bankası'ndan kredi çektiğini duymuştum. Belediyeyi borçlu olarak devretmedik. Biz de zorluklarla karşılaştık ancak, ben hiçbir şey satmadım. Sadece iki arsa sattık, zaten o yüzden de mahkemelik olmuştuk" şeklinde açıklama yaptı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.