Dolar 32,5342
%-0.02
Euro 34,9602
%0.38
Altın 2.429,440
%0.26
Bist-100 9.708,00
%-0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in 1 Mayıs programı belli oldu

İzmir'in 1 Mayıs programı belli oldu

İstanbul Taksim’de yasakların etkisiyle gerginliğin şimdiden kendini gösterdiği 1 Mayıs İşçi Bayramı için İzmir’deki kutlama programı da belli oldu. Özellikle Gezi Parkı olayları sonrasında devam eden gerginliklerin kendisini gösterdiği 1 Mayıs programı kapsamında, işçinin gözü kulağı da İstanbul’da olacak. Yaklaşık 200 bin emekçinin Gündoğdu Meydanı’nda buluşacağı işçi bayramı kutlamalarında DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB, TTB’ye siyasi parti temsilcileri ve yerel yöneticiler de destek verecek.Bu yıl programda konser yer almadı. Taksim'in seyrine göre İzmir programı sonlanacak.

  • Ege Postası
  • 23.04.2014 - 14:27
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İstanbul’da 1 Mayıs kutlamaları için Taksim’in işçiler açılıp açılmayacağı yönündeki tartışmalar tüm hızıyla devam ederken, İzmir’de yapılacak kutlamalar için ise program büyük ölçüde kesinleşti. Geçen senelerde olduğu gibi kutlamaların ana adresi yine Gündoğdu Meydanı olacak ve İşçi Bayramı yaklaşık 200 bin emekçinin katılımı ile coşku içerisinde gerçekleşecek. DİSK başta olmak üzere, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB, TTB, birçok emek örgütü, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimlerin temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve on binlerce işçinin katılacağı 1 Mayıs kutlamalarında emniyet güçlerinin ekstra güvenlik önlemleri alması beklenirken, son dönemlerde ortaya çıkan Gezi Parkı olayları ve benzeri süreçlerin etkisi de etkinliklerde kendisini gösterecek. İstanbul’dan ve Taksim’den gelecek haberler doğrultusunda kutlamalara yön vermesi beklenen sendika yöneticileri ve emek örgütlerinin temsilcileri ise yaşanan gergin ortam sebebiyle bu seneki kutlamalara konser düzenlenmeyeceğini duyurdu.
 
ANA TEMA TAŞERONLAŞMA VE İŞÇİ SINIFINA YÖNELİK BASKILAR
İzmir’de 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları bu sene de tüm emek örgütlerinin geniş katılımı ve coşkusu ile gerçekleşecek. İki ayrı güzergah üzerinden Alsancak Gündoğdu Meydanı’na giriş yapacak olan emekçiler, kutlamalar için Basmane Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı’ndan kortejler halinde yürüyecek. 1 Mayıs programı için tertip komitesi kuran ve toplantılarını sürdüren emek örgütleri, kesin programlarını ise önümüzdeki günlerde açıklayacak. Bu seneki 1 Mayıs kutlamalarında ana tema ise, taşeronlaşma, güvencesiz çalışma koşulları, özelleştirme ve sendikal örgütlenmenin önündeki barajlar olacak. İzmir’de kutlamaların ana meydanı olan Gündoğdu Meydanı’na giriş yapacak olan yüzlerce sendika temsilcisi, sendika yöneticileri, emek örgütleri ve işçi sınıfının programı ise saat 13:00’da başlayacak. Resmi tatil olarak ilan edilen 1 Mayıs’ta, özellikle kamu sektöründe ve yerel belediyelerde çalışan on binlerce emekçi meydanlarda tam kadro boy gösterecek.
 
200 BİN İŞÇİNİN KATILMASI BEKLENİYOR
Geçen sene 100 bin kişinin üzerinde katılımla gerçekleşen İşçi Bayramı’nın bu sene ise yaklaşık 200 bin işçiyle gerçekleşmesi bekleniyor. Diğer yandan, resmi kutlamalar için İzmir Valiliği ve diğer makamlar Gündoğdu Meydanı’na yeşil ışık yakarken, bu sene geçmiş yıllara daha geniş güvenlik önlemleri alınması bekleniyor. Sendikaların ortak talebi ise, miting alanına girişlerde yaşanan izdiham ve gerginliklerin en aza indirilmesi için Cumhuriyet Meydanı girişlerinde kurulacak olan arama noktalarının arttırılması olacak.
 
DİSK’TEN TAKSİM UYARISI
1 Mayıs’a çok güçlü ve kuvvetli biçimde hazırlandıklarını dile getiren ve DİSK adına açıklamada bulunan Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Son dönelmelerde hepimizin bildiği üzere, taşeron işçiler üzerinde oyunlar ve baskılar arttı. Bu yüzden ana temamız ve asıl mücadelemiz taşeronlaşmaya ve taşeron düzene karşı tepki olacak. Sendikal örgütlenmenin önüne geçen sayısal baraj düzenine karşı da tepkimizi dile getirerek işçi sınıfı olarak anti demokratik yasalara karşı sesimizi duyuracağız. DİSK’in ana sloganı “Gezi’den 30 Mart’a, 30 Mart’tan 1 Mayıs’a umudumuzu koruyoruz”. Aynı gün eğer Taksim işçiye açılmazsa ve orada bir çatışma ortamı yaratılırsa, burada da farklı bir program yaşayabiliriz. Bu yüzden bu seneki etkinliklere ünlü sanatçılar katılmayacak. Gözümüz kulağımız İstanbul’da olacak ve eğer orada farklı bir gelişme olursa, burada da aynı tepkiyi göstereceğiz. Bu sene 1 Mayıs’a çok iyi hazırl

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.