Dolar 32,6004
%0.39
Euro 34,7967
%0.19
Altın 2.496,940
%0.5
Bist-100 9.473,00
%-0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir için kara tablo

İzmir için kara tablo

​Türkiye’yi ayağa kaldıran ve TBMM’de kavga dövüş görüşülen İç Güvenlik Yasası’nın ülke çapında yarattığı kriz gittikçe artarken, İzmir’e olası etkileri de şimdiden tartışma konusu oldu. Kentteki sivil toplum örgütleri, sendikalar ve meslek örgütlerinin 28 Şubat Cumartesi 15:00’da “Darbeye hayır” diyerek dev bir miting ile karşı çıkmaya hazırlandığı yasa tasarısı yürürlüğe girmiş olsaydı İzmir’de adeta 12 Eylül dönemi yaşanmış olacaktı. İç Güvenlik Paketi daha önce yasalaşsaydı...

  • Ege Postası
  • 26.02.2015 - 15:48
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- TBMM’de büyük gerilime yol açan ve hem İzmir, hem de tüm Türkiye’de günlerdir büyük tepki toplayan “İç güvenlik paketi” olarak bilinen, Polis Vazife Ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kente huzur mu getirecek, yoksa yeni sorunlara mı yol açacak sorusunun cevabı merakla bekleniyor. Önümüzdeki hafta yasalaşması beklenen iç güvenlik paketi geçmiş süreçte İzmir’de yürürlükte olsaydı, adeta 12 Eylül sıkı yönetimini yaratmayan manzaralar da beraberinde gelecekti.
 
 
Madde madde iç güvenlik yasasının İzmir’e etkileri:
 
KOCAOĞLU HAPİS İSTEMİ İLE YARGILANACAKTI
Gezi olayları ve Mart ayında Berkin Elvan’ın ölümünden sonra İl Emniyet Müdürlüğü’ne rest çekerek “TOMA’lara su yok” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın verdiği karara uymadığından ve emniyet güçlerine yardım etmediği gerekçesi ile tutuklanmış olacaktı.


 
POLİSE YÜRÜYÜŞ BAŞLAMADAN MÜDAHALE FIRSATI
Soma’da meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği kaza sonrasında alanlara inerek işçi ölümlerini kınayan ve protesto gösterisi düzenleyen, aralarında sendika yöneticilerinin ve İzmir milletvekillerinin de yer aldığı kalabalığa polis tarafından dağılın uyarısı yapılmaksızın yürüyüşün başladığı ilk nokta olan Basmane Meydanı’nda ilaçlı su sıkılarak müdahalede bulunulabilecekti.  
 
GAZDAN KAÇANA 4 YIL HAPİS
Yine Mayıs ayındaki Soma kazasının ardından gerçekleşen protestolarda polisin sıktığı yoğun gazdan etkilenmemek için eylemde yüzlerini kapatan vatandaşlar ve aynı şekilde gazdan korunmak için gözlerini ve yüzlerini şal ve benzeri şekilde kapatan İzmirliler 4 yıl hapis cezası ile yargılanıyor olacaktı.
 
AK PARTİLİ GENÇLERE DE GÖZALTI OLACAKTI
9 Nisan 2014’te “eylemlere yasak bölge ilan edilen” Konak Meydanı’nda Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini ve Devlet Başkanı Mursi’yi tekbirlerle ve yaptıkları Rabia işaretleri ile protesto eden AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Bilal Kırkpınar ve parti üyesi gençler polis tarafından herhangi bir uyarı yapılmaksızın toplu olarak gözaltına alınacak ve emniyet mensupları alandaki tüm gençlere müdahale etmiş olacaktı.
 
1 MAYIS KUTLANMADAN YASAKLANACAKTI
Geçtiğimiz 1 Mayıs tarihinde özellikle Fevzipaşa Bulvarı ve Çankaya’da çıkan olaylarla gündeme gelen İşçi Bayramı kutlamaları yine Vali Toprak’ın kararı doğrultusunda tümden yasaklanabilecekti.
 
SENDİKACILARIN EVLERİNE GECE YARISI BASKINI
15-16 Haziran 2013 tarihinde bir günlük grev kapsamında Konak’a yürüyen binlerce işçiye liderlik eden ve trafiği kapattıkları gerekçesi ile haklarında soruşturma açılan çeşitli sendikaların başkanları gece yarısı evleri basılarak ifadeleri zorla alınabilecekti.
 
“BAYINDIR GEZİSİ”NE TOPLU GÖZALTI OLABİLİRDİ
Bayındır ilçesinde geçtiğimiz yılki Gezi olaylarında protesto gösterisi düzenleyen, açılan soruşturma sonucunda beraat eden ve aralarında Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, CHP ilçe başkanı ve sivil toplum örgütleri liderleri, lise öğrencileri, öğretmenler ve çoğunluğu emekli ile yaşlı vatandaşlardan oluşan ilçe halkı, ilçe kaymakamının polise verdiği sözlü talimat doğrultusunda gözaltına alınarak 48 saat emniyette tutulacaktı.
 
EĞİTİM BOYKOTU BAŞLAMADAN 58 GÖZALTI
13 Şubat’ta eğitim boykotu çağrısı yapan başta sendikacılar ve sivil toplum örgütü liderlerinin de aralarında yer aldığı ve eylemde gözaltına alınan 58 kişinin tamamı, gösteriden günler önce önleyici gözaltı kapsamında polis tarafından alıkoyulmuş ve haklarında soruşturma açılmış olacaktı.
 
KONAK’IN GÖBEĞİNDE POLİSTEN ÜST ARAMASI
Konak Meydanı’nda yürüyen genç üniversite öğrencileri veya yaşlı vatandaşlar ayrım gözetmeksizin, alanda görevli emniyet görevlileri tarafından şüpheli görüldükleri takdirde durdurularak üst baş aramasından geçirilebilir, vatandaşların iç çamaşırlarını dahi çıkartarak zorla aramaya tabi tutulabilirdi.
 
KOBANİ OLAYLARINDA ÖLÜ SAYISI İKİYE KATLANACAKTI
“Kobani olayları” sırasında sokaklarda olaylara karışan ve bazı işyerlerini Molotof kokteyli atmak sureti ile hasara uğratan eylemciler, tıpkı canlı bireylere saldırmış gibi muamele görecek ve polis tarafından gerçek mermi ile vurulmuş olacaktı, İzmir’deki olaylarda ölü sayısı artacaktı.
 
SAPANLA POMPALI TÜFEĞE AYNI CEZA
Üzerlerinde sapan ve bilye bulunan eylemciler yakalandıkları takdirde “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu” kapsamında, üzerinde pompalı tüfek ve herhangi bir ateşli silah taşıyan şahıslar ile aynı cezayı alacaktı.
 
PANKART TAŞIYAN BÜTÜN EYLEMCİLERE ÜÇ YIL HAPİS
15 Şubat’ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde “Öcalan’a Özgürlük Mitingi”nin iptal edilmesi nedeniyle HDP öncülüğünde eylem yapan vatandaşların tamamı taşıdıkları pankartlar nedeniyle üç yıl hapis cezası ile yargılanıyor olacaktı.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.