Dolar 32,5509
%0.01
Euro 34,8696
%0.01
Altın 2.430,770
%0.03
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'e 8 TOMA daha

İzmir'e 8 TOMA daha

​Son dönemlerde İzmir'de gerçekleşen birçok eylem ve kitlesel yürüyüşte caddelerin ve yolların baş aktörü olan TOMA'lara yenileri eklendi. Özellikle Gezi olaylarından sonra sokakları savaş alanına çeviren manzaralarla akıllarda kalan ve halkın da büyük tepkisini toplayan TOMA araçlarına 8 takviye daha yapan İzmir Emniyet Müdürlüğü, piyasa değeri yaklaşık 2,5 milyon TL'yi bulan alımlar sonrasında toplam araç sayısını da 4'ten 12'ye yükseltti.

  • Ege Postası
  • 01.10.2014 - 11:35
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son dönemlerde artan kitlesel gösteriler ve toplumsal olaylar sonrasında araç filosunu genişletme kararı alan İzmir Emniyet Müdürlüğü, Gezi olaylarının ardından toplam 8 adet yeni TOMA'yı daha hizmete aldı. Gezi Parkı, Soma Maden faciası, 1 Mayıs İşçi Bayramı, Madımak olaylarını anma etkinliği gibi birçok toplumsal gösteride orantısız güç kullanımı ile dikkat çeken ve İzmir halkından büyük tepki toplayan polisin müdahale araçlarının sayısı da 12'ye çıkarken, yeni TOMA'lar sessiz sedasız sokaklarda yerini aldı.
 
 
EMNİYETİN YENİ ARAÇLARI SOKAKLARDA YERİNİ ALDI
Sıkılan tazyikli su nedeniyle aralarında İzmir milletvekilleri, sendika başkanları, parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının liderleri olmak üzere, sayısız kişinin yaralanmasına ve vatandaşların zarar görmesine yol açan TOMA araçlarına yenileri eklendi. İzmir'de kullanılmak üzere 8 yeni TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) daha satın alan İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün bu kararı yine tartışmalara yol açtı.
 
TOMA SAYISI 12'YE ÇIKTI
İzmir'in yeni TOMA'ları İzmir Valiliği önü, Basmane Meydanı ve Çevik Kuvvet Birimi’nin İzmir’deki ana üssü olan Bozyaka Şube'de boy göstermeye başlarken, ilk kez geçtiğimiz haftaki eylemlerde sokaklardaki yerini aldı. Toplumsal olayların artmasıyla birlikte Çevik Kuvvet personelinde de arttıran İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün gelen son araçlarla birlikte 4 olan müdahale aracı sayısı da 12'ye yükseldi. Geçtiğimiz yıl Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen araç alımı kapsamında araç başına 332 bin TL bedeli olan TOMA'ların alımı ile birlikte İzmir için yaklaşık 2 milyon 656 bin TL'lik yatırım yapılmış oldu.
 
VİDANJÖRLER DE POLİSE VERİLMİŞTİ
Öte yandan, yine benzer şekilde Çevik Kuvvet Birimi’nin İzmir’deki ana üssü olan Bozyaka’da bekleyen İl Özel İdaresi'nin sarı renkteki eski vidanjörleri, geçtiğimiz aylarda baştan sonra değiştirilerek mavi beyaz renge boyanmış ve polis aracı haline getirilmişti. Büyükşehir Belediyesi’ndeki itfaiye istasyonlarının TOMA’lara muslukları kapatmasıyla birlikte su ihtiyacını karşılamakta güçlük çeken Çevik Kuvvet güçlerinin gerekli su ihtiyacını karşılayan ve geçtiğimiz aylarda Basmane Meydanı’ndaki TOMA araçlarına su taşırken görüntülenen Eski İl Özel İdaresi'nin eski vidanjörleri, bu gelişme sonrasında emniyetin kullanımına bırakılmıştı.
 
ÜRETİMİ İZMİR'DE
Öte yandan geçtiğimiz yıl içerisinde İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, 9 milyon 960 bin TL bedelle açtığı “Toplumsal olaylara müdahale aracı ve zırhlı müdahale aracı işi” ihalesini, 16 Mayıs 2013 tarihinde Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kazanmıştı. Çiğli’deki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren, inşaat sektöründe kullanılan araç ekipmanları, temizlik, çöp, itfaiye araçlarının yanı sıra, 6 bin litre kapasiteli TOMA üretimi de yapan şirketin yönetim kurulu başkanlığını AK Parti milletvekilliği de üstlenen İsmail Katmerci üstleniyor. Şirket geçtiğimiz yıl içerisinde Emniyet Genel Müdürlüğü'ne (EGM) 30 adet TOMA ve zırhlı araç üretmeye başlamıştı.
 
EMNİYETE VAR, KÖYE YOK
Öte yandan, Bütünşehir yasası kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetki ve sorumluluk alanı içerisine dahil edilen ve merkeze yüzlerce kilometre uzaklıktaki belde belediyesi, dağ köyü ve sayısı bini aşan mahalle, çeşitli imkansızlıklar nedeniyle halen hizmet odaklı sıkıntılar yaşamaya devam ediyor. Son olarak Valilik kararı ile ilçelere dağıtılan iş makinelerinden ihtiyacını karşılayamayan birçok çevre ilçe belediyesi, yaşanan paylaşım krizinin ardından milyonlarca lira harcayarak yeni hizmet aracı almaya karar vermişti. Bu gelişmelerin ardından emniyet güçlerine harcanan kamu kaynaklarının köylere ve kırsal kesimlere de ayrılmasını isteyen halk ise hükümete "Eşit hizmet" çağrısında bulunmuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.