Dolar 32,2595
%0.06
Euro 34,7965
%0.07
Altın 2.399,310
%-0.41
Bist-100 10.319,00
%0.51

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'den Macaristan'a ihracatı arttırma hedefi

İzmir'den Macaristan'a ihracatı arttırma hedefi

İzmir'den Macaristan’a 2017 yılında yapılan ihracatın sadece 29 milyon dolar olduğunu ifade eden İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Oğuz Özkardeş, Türkiye’nin ikinci büyük ekonomisi olarak bu rakamları kabul etmediklerini belirterek İzmir ile Macaristan arasındaki ilişkileri arttırmak istediklerini söyledi.

  • Ege Postası
  • 05.09.2018 - 17:03

İZTO Macaristan Fırsatlar Ülkesi Tanıtım Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. İZTO'da gerçekleşen toplantıya, Macaristan İhracatı Geliştirmeden Sorumlu Bakan Yardımcısı Istvssn Joó, Macar Eximbank Türkiye Direktörü Arda Tugay, ALX (MNKH Macar Milli Ticaret Evi Temsilcisi) Genel Müdürü Fikret Nas ve Macar Kalkınma Ajansı yetkilileri katıldı. Toplantıda iki ülke arasındaki ticari ilişkiler masaya yatırılırken, Macaristan’ın yatırımcılara sunduğu devlet destekleri, düşük vergiler ve gelişmiş altyapıları hakkında bilgi verildi. Toplantının açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, Türkiye ve Macaristan arasındaki ikili ticaret hacminin hızla arttığını belirterek, "Ticaret verilerine baktığımızda ülkelerimiz arasındaki dış ticaret dengesinin ülkemiz aleyhine olduğunu görüyoruz. Macaristan dış ticaretinin yaklaşık yüzde 80’i AB ülkeleri ile gerçekleştiriliyor. Ancak Macar firmaları, tüm ihtiyaçlarını AB’den çok daha uygun koşullarda ülkemizden temin edebilirler. 2016 yılında Macaristan’a ihracatımız 832 milyon dolar, ithalatımız 1.3 milyar dolar. 2017 yılında ihracatımız 1 milyar dolara, ithalatımız ise 1.5 milyar dolara yükselmiş. Genel olarak bakıldığında, Macaristan’a yönelik ihracatımızın yüzde 97.5’ini sanayi ürünleri, yüzde 2.5’ini ise tarım ürünleri oluşturuyor. İhracatımızda olduğu gibi, Macaristan’dan yapılan ithalatta da sanayi ürünlerinin payı yüksek. Biz Macaristan ile ticari ilişkilerimizi yeterli düzeyde bulmuyoruz ve daha da artmasını istiyoruz. Zira Macaristan büyüme potansiyeli ve yabancı yatırım açısından Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında ayrıcalıklı ve özel bir pazar. Diğer yandan Macaristan ile aramızda geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan çok güçlü ilişkilerimiz, ortak bir tarihimiz ve kültürel yakınlıklarımız var" dedi.

29 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Macaristan’ın AB’ye açılmak isteyenler için çok iyi bir yatırım noktası olduğunu gösteren önemli özellikleri olduğunu ifade eden Özkardeş, "Ticaret Bakanlığı kayıtlarına göre, 2017 yılı Aralık ayı itibariyle Türkiye’de 79 Macaristan sermayeli firma var. Macaristan sermayeli firmalar ticaret, turizm, enerji, kimyasal ürünler, cam ve cam ürünleri ve gıda alanlarında faaliyet gösteriyorlar. Bunlardan 2 tanesi İzmir’de faaliyet gösteriyor. İzmir’den Macaristan’a ihracatımız sadece 29 milyon dolar. Dünyanın 2’nci en hızlı büyüyen kenti ve Türkiye’nin 2'nci büyük ekonomisi olarak bu rakamları kabul etmiyoruz. İzmir ile Macaristan arasındaki ilişkileri arttırmak istiyoruz" dedi.

'AB'NİN DOĞUYA AÇILAN KAPISIYIZ'

Macaristan'ın yatırımcılara sunduğu devlet destekleri, düşük vergileri, stratejik konumları ve gelişmiş altyapıları hakkında bilgi veren Macaristan İhracatı Geliştirmeden Sorumlu Bakan Yardımcısı Istvssn Joó, ülkelerinin 10 milyonluk nüfusu ile AB üyesi olduğunu anlattı. Piyasaya tam erişimleri olduğunu ve yüksek kalitede teknolojik çözümler sunduklarını dile getiren Istvssn Joó, şöyle konuştu:

"Macaristan'da mükemmel imkanlar var. AB'nin doğuya açılan kapısıyız. Balkanlara giriş kapısıyız. Macaristan'da güçlü ekonomi ile yatırım için çok uygun bir iş ortamı geliştirildi. Güçlü bir dış politikamız var. 2018'in ilk çeyreğinde yüzde 4.6 ekomomik büyüme sağlandı. Bu oranla AB ülkeleri arasında en üst düzeydeki ilk iki ülkeden biriyiz. Polonya birinci sırada geliyor."

Macaristan'a yapılan yabancı yatırımların 2016'da 75 milyar dolara ulaştığını belirten Joó, Türkiye'nin ilk 5 ülke arasında yer almadığını açıkladı. Macaristan'a en fazla yatırım yapan ülkenin Almanya olduğunu söyleyen Joó, Almanya'nın yabancı yatırım stoğunda yüzde 16'lık bir paya sahip olduğunu belirterek "Bilimsel faaliyet, bankacılık, ilaç, enerji ve gıda sektörlerine yatırım yapıldı. Bugün işsizlik oranı yüzde 3.6'dır. 2018'de Avrupa'da işsizlik rakamı bunun iki katıydı. 2010'da hükümetimiz görevi devraldığında işsizlik oranı yüzde 12'ydi. Son iki yıl içinde hükümet çok önemli önlemler aldı" diye konuştu. Macaristan ile Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerinin gelişmesi adına önemli ziyaretlerin gerçekleştiğini ifade eden Istvssn Joó, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 milyar Euro olduğunu söyleyerek şunları anlattı:

"5 milyar Euro'luk ticaret hacmine 2 yılda ulaşmak istiyoruz. 32 Türk şirketi Macaristan'da faaliyet gösteriyor. Ticaret sürekli olarak büyüdü. Bu büyümeyi devam ettirelim. Macaristan'ın Türkiye'ye ihracatında makineler yüzde 68 ile en büyük paya sahip. Türkiye'nin yaptığı ihracatta imalat ürünleri var. Ülkemizde hem işveren hem de işçiler için iyi imkanlar var. Kurumlar vergisi düşük. Araştırma ve geliştirmeye 2017'de yepyeni bir teşvik verildi. İhracat ve ithalat ilişkilerini kolaylaştıracak bütün imkanlar bulunuyor."

Istvssn Joó'nun konuşmasının ardından Macar Eximbank Türkiye Baş Temsilcisi Arda Tugay, İZTO üyelerine Macaristan ile ithalat-ihracat faaliyetlerinin desteklenmesi, yatırım ilişkileri konusunda gerekli finansmanın sağlanması gibi konularda bilgilendirici bir sunum yaptı. Daha sonra söz alan Macar Milli Ticaret Evi Genel Müdürü Fikret Nas ise Türk ithalatçıların Macar firmalarıyla olan faaliyetlerini kolaylaştırmak amacıyla sundukları hizmetleri anlattı. Toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.