Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de tarihi cami kaderine terk edildi

İzmir'de tarihi cami kaderine terk edildi

İzmir’de kent merkezide sahipsiz kalan ve çürümeye yüz tutan tarihi yapılara bir yenisi daha eklendi. Konak’ta 1700’lü yıllardan kalma Hacı Mahmut Camisi kaderine terk edilirken görenleri ise hayrete düşürüyor. Onca talebe karşın bir türlü restorasyonu yapılamayan cami adeta utanç vesikası haline dönüştü. Kentin göbeğinde tarihi ayıp

  • Ege Postası
  • 03.03.2015 - 15:30
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Evliya Çelebi’nin yazılarına konu olan ve 1716 yılında yapıldığı tahmin edilen yaklaşık 300 yıllık geçmişe sahip Konak Tarihi Hacı Mahmut Camisi gün geçtikçe yıkılıp gidiyor. Sahipsizlik ve ilgisizlikten yıkılmanın eşiğine gelen tarihi dini yapı yıllardır restorasyon beklemeye devam ediyor.

300 YILLIK CAMİ KADERİNE TERK

Konaktaki 847 ve 848 sokaklar köşesinde yer alan, avlusunda asırlık serviler ve mezarlıklar barındıran Hacı Mahmut Camisi, utanç manzarası oldu. Günde binlerce kişinin kullandığı ve kente gelen yabancı turistlerin de uğrak noktası haline gelen Kemeraltı’nda bulunan, Hacı Mahmud Camii haziresi mezar kitabelerini de bünyesinde barındıran dini yapı göz göre göre yıkılıyor. Bakımsızlıktan duvarları çatlayan, sıvaları dökülen, minaresinde ciddi çatlaklar oluşan ve yıllardır restorasyon yapılmadığından ötürü de çürümeye başlayan yapıda meydana gelen yıpranma yaşanan “tarihi ayıbı” da gözler önüne serdi.

UTANÇ VESİKASINA DÖNÜŞTÜ

Bahçesinde otuz sekiz mezar kitabesi de yer alan camiyle ilgili bakım ve temizlik gibi hizmetlerin masrafları cemaatten toplanan bağışlar ile gerçekleşirken, yıllar önce Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarıma alınan dini tesisin geldiği son nokta ise Kemeraltı içerisindeki mezbelelik ve sahipsiz binaları aratmaz oldu.

TURİSTLERE DE REZİL OLDUK!

Cemaatin ve cami görevlilerinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İzmir Valiliği, Konak Kaymakamlığı, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Konak Müftülüğü,Diyanet İşleri gibi onlarca kuruma üst üste yaptıkları başvurular da yanıtsız kalırken, alanda beklenen tadilat ve restorasyon ise bir türlü başlatılamadı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.