Dolar 32,5883
%0.35
Euro 34,8412
%0.31
Altın 2.499,210
%0.59
Bist-100 9.662,00
%1.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de sivil inisiyatif iç güvenlik değil, özgürlük istiyoruz

İzmir'de sivil inisiyatif iç güvenlik değil, özgürlük istiyoruz

TBMM’de büyük tartışmalara yol açan İç Güvenlik Paketi’ni protesto eden İzmirli emek ve demokrasi güçleri Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda dev bir miting düzenledi. Ana teması “İzmir tek ses tek yürek” olarak belirlenen eylem için İzmirli sendika, sivil toplum kuruluşu ve meslek odaları ile sivil inisiyatif ve binlerce kişiyle alanlara inerek “özgürlük için direniş” çağrısı yaptı. İzmir'de Sivil İnisiyatif ayaklandı

  • Ege Postası
  • 28.02.2015 - 17:10
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Türkiye’nin dört bir yanında harekete geçen sivil inisiyatif çeşitli eylemlerle iç güvenlik paketine karşı eylem düzenlerken, İzmir’de de kitlesel bir miting düzenlendi. TMMOB, DİSK, KESK, TTB, İzmir Barosu, Birleşik Haziran Hareketi, TÜRK-İş Sendikası ve birçok kuruluşun yer aldığı İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu tarafından organize edilen iç güvenlik paketi karşıtı eylem kapsamında İzmir ayağa kalktı. Düzenlenen eylemde binlerce İzmirli, “Demokrasi, özgürlük, barış  ve anayasal haklar için mücadele” talebiyle Gündoğdu Meydanı’na akın ederken, İzmir halkı “İç güvenlik yasası değil, özgürlük istiyoruz” diye haykırdı.

“KABUL ETMİYORUZ, YASAYI GERİ ÇEKİN”

Siyasi parti temsilcileri ile CHP İzmir milletvekillerinin de destek vererek katılım sağladığı mitingde emek ve demokrasi güçleri adına açıklamada bulunan Taraftar Hakları Derneği (THD) Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Cem Erturan, şunları söyledi: “Kamuoyunda ‘İç Güvenlik Paketi’ olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması hakkında Kanun Tasarısı Meclis gündeminde görüşülüyor. Bu yasa tasarısıyla, Cumhuriyet Savcılarının yetkileri vali ve kaymakamlara devrediliyor. Polise ve jandarmaya, Hâkim-savcı kararı olmaksızın dilediği kişinin üstünü, eşya ve aracını arama, dilediği kişiyi savcıya haber dahi vermeksizin gözaltına alma ve 48 saate kadar gözaltında tutma,toplantı ve gösteri yürüyüşlerine keyfi bir şekilde müdahale etme ve bu eylemlere katılanlara karşı ateş etme yetkisi veriliyor. Tasarının yasalaşması halinde, insan hak ve özgürlüklerini Anayasamıza, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı biçimde kısıtlayan vahim sonuçlar doğacaktır. Yasayla, hâlihazırda vatandaşa yeterli bir hukuki güvence sağlamak bakımından zaten yetersiz olan hâkim ve savcılar, tümüyle devre dışı bırakılmış, tüm yetkileri polise ve idareye devredilmiş olacak. Ayrıca başta toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı olmak üzere, birçok temel hak ve özgürlüğün kullanılması fiilen imkânsız hale gelecek, polisin ateş etme yetkisi daha da genişletilerek, halen her yıl ortalama 30 kişinin sokakta polis tarafından öldürüldüğü ülkemizde, polise adeta katliam yapma yetkisi verilmiş olacaktır. Bu yasa tasarısıyla, ülkemizde yerleştirilmeye çalışılan dikta yönetimine, muhalifleri sindirmek ve tek adam diktasını tesis etmek üzere imkân tanınıyor, polis devletinin yasal zeminleri hazırlanıyor.”

“BU YASA POLİS DEVLETİNE YASAL ZEMİNDİR”

Emek ve demokrasi güçleri adına yaptığı açıklamada sokak çağrısı yapan Devrim Can Erturan, Ankara’ya “Yasayı gerin çekin” diyerek, “Bunun ilk örneklerini yakın zamanda İzmir’de yaşadık. 13 Şubat Bilimsel, Laik Eğitim Boykotu eylemleri, sırasında onlarca kişi keyfi bir şekilde gözaltına alındı, bir kişi Cumhurbaşkanına hakaretten tutuklandı. İzmir’deki emek ve demokrasi güçleri olarak diyoruz ki, toplumsal güvenliğin sağlanması, özgürlükleri ve insan haklarını kısıtlamakla değil, aksine daha da geliştirmekle mümkündür. Bizler İç Güvenlik Paketi değil, Özgürlük ve Demokrasi istiyoruz. Bu yasa, genel ve kalıcı bir sıkıyönetim yasasıdır. Kabul etmiyoruz, derhal meclisten geri çekilmelidir. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bu gün olduğu gibi bundan sonra da bu yasaya karşı sokakta sözünü söyleyecektir” şeklinde konuştu. Faşizme karşı omuz omuza sloganları atan yaklaşık 3 bin kişilik kalabalık eylemin ardından olaysız şekilde dağıldı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.