Dolar 32,3984
%0.06
Euro 34,5823
%-0.01
Altın 2.388,010
%0.33
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de ses getiren eylem: Laiklik zinciri!

İzmir'de ses getiren eylem: Laiklik zinciri!

CHP İzmir İl Başkanlığı'nın çağrısı üzerine STK'larında desteğiyle, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Laiklik yeni Anayasa'da yer almamalıdır' ifadelerini protesto etmek amacıyla Körfez boyunca 'laiklik zinciri' oluşturan İzmirliler ses getirecek bir eyleme imza attı. El ele tutuşuldu, meşaleler yakıldı

  • Ege Postası
  • 05.05.2016 - 22:29

CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Yeni anayasada laiklik olmamalı’ ile ilgili ifadeleri üzerine protesto amacıyla Körfez'de 'laiklik zinciri' oluşturuldu. Güzelbahçe'den Mavişehir'e kadar uzanan insan zinciriyle ses getirecek bir eyleme imza atan CHP'ye; sendikalar, dernekler ve İzmirlilerden büyük destek geldi.

SLOGAN ATILDI MEŞALELER YAKILDI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel, milletvekilleri ve ilçe belediye başkanlarının da el ele tutuşup yer aldığı eylem saat 21.00'de başladı. 

CHP İzmir İl Başkanlığı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik ile ilgili açıklamalarını, ’Laiklik için insan zinciri’ oluşturarak protesto etti. Saat 21.00 sıralarında Güzelbahçe Sahili’nden başlayan, Mavişehir Sahili’ne kadar devam eden 17 kilometrelik alanda vatandaşlar el ele tutuştu. Eyleme CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri, CHP’li ilçe belediye başkanları zincirin Gündoğdu Meydanı’ndaki halkasından katıldı. Çok sayıda sendika, sivil toplum kuruluşu ve İzmirli taraftar guruplarının destek verdiği eyleme katılan vatandaşlar 5 dakika boyunca ’Türkiye laiktir, laik kalacak’ sloganları attı, ellerinde ’El ele ver, laikliğe sahip çık’ yazılı dövizler taşıdı. Öte yandan eylemde görsel şölen oluşturmak amacıyla meşaleler yakıldı.

“TARİHİ BİR EYLEMDİ”

Eylemde konuşan CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, "İzmir bugün tarihi bir gün yaşıyor.  Son günler de laikliğe karşı olan saldırıları protesto etmek için bütün Körfez'de laiklik zinciri oluşturduk. Hep beraber bu laiklik zinciri İzmir’in en uç sahil ilçesi olan Çeşme sahilinden başladı Urla sahili, Foça sahilinde Güzelbahçe sahilin de Narlıdere sahilinden Üçkuyulardan bütün sahile uzanan bir laiklik zinciri oluşturduk anayasadan laikliğin çıkartılmasını isteyen ve hala devam eden laikliği dinsizlik olarak gören, Cumhuriyeti kuranları dinsizlikle suçlayan başta meclis başkanı olmakla birlikte bütün Atatürk devrimlerini yok etmeye çalışan AKP hükümetine karşı bir protesto eylemiydi bu eylem.  Gerçekleşen bu eylem İzmirliler için tarihi bir eylemdi. İzmirliler bugün Laikliği hiç kimsenin yıkamayacağını gösterdiler. Atatürk devrimlerini kimse ortadan kaldıramayacak kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Bu bir parti eylemi değildir tüm sivil toplum kuruluşları, odalar ve İzmirliler katıldı. Beklediğimizin fazlasında bir katılım vardı"dedi.

KOCAOĞLU HIDRELLEZ ATEŞİNİ YAKTI

“Yazın başlangıcı” sayılan Hıdrellez kutlamaları için Gündoğdu Meydanı’nda kurulan platformların başına gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Hıdrellez Ateşi’ni yaktı. Başkan Kocaoğlu, ateşi yakmasının ardından vatandaşlarla sohbet ederek, fotoğraf çektirdi.

LAİKLİK ZİNCİRİ ENGEL TANIMADI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman’ın “Laiklik yeni anayasada olmamalıdır“ sözleri üzerine CHP laiklik zinciri yapılması için çağrıda bulundu.
Urla’nın Tanju Okan Parkında toplanan vatandaşlar, “Türkiye laiktir laik” kalacak sloganları ile laiklik zincirini oluşturdu. Engelli vatandaşların da zincire katılması “Laiklik engel tanımaz” sözlerine ilham oldu.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın da katıldığı laiklik zincirini ele ele tutuşarak Gelinkaya’dan İskele mevkisindeki Atatürk heykeline taşıyan yurttaşlar, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşının okunmasının ardından Atatürk heykeline çiçek bıraktı.

BAŞKAN ŞAHİN MENEMENLİ HEMŞERİLERİYLE GELDİ

Üçkuyular’dan Mavişehir’e kadar tüm İzmir Körfezi boyunca el ele tutuşan İzmirlilerin oluşturduğu insan zinciri eylemine Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Menemenli hemşerileriyle birlikte destek verdi.
 
TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik eleştirisine İzmir’den büyük tepki geldi. Meclis Başkanı’nın, laiklik ilkesinin anayasadan çıkarılması önerisine tepki olarak CHP İzmir İl Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği ‘Laiklik İçin İnsan Zinciri’ eylemine İzmirliler yoğun katılım gösterdi.


Üçkuyular’dan Mavişehir’e kadar uzanan yaklaşık 17 kilometrelik insan zinciri eylemine Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, eşi Nurdan Şahin ile birlikte katıldı. CHP Menemen İlçe Başkanı Hürol Taklak, İlçe Yöneticileri ve yüzlerce Menemenli hemşerisi ile birlikte İZBAN’ı kullanarak Karşıyaka İskelesine gelen Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, İZBAN banliyö treninin makinist kabininde yaptığı açıklamada; “CHP İzmir İl Başkanlığımızın, Türkiye’de laiklik adına yapmış olduğu ‘Laiklik İçin El Ele’ yürüyüşüne katılmak için, İlçe Başkanımız ve tüm ilçede yaşayan vatandaşlarımızla birlikte, Karşıyaka’da el ele zincirini oluşturuyoruz. Gerçekten Türkiye’de önemli bir etkinlik olarak altını çizmek istiyorum. Madem el ele zinciri oluşturuyoruz, halkın arasında, İzmir’in en önemli projelerinden birisi olan, ulaşım için en uzun raylı sistem projesi olan İZBAN ile gitmekten büyük bir keyif duyuyorum. Türkiye her zaman olduğu gibi laiktir, laik kalacaktır” diye konuştu.  
 

Karşıyaka İskelesi’ne ellerinde Türk Bayrakları ile gelen Menemenli hemşerileriyle birlikte laiklik zincirine katılan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, laiklik zincirine katılan Karşıyakalıları selamladı, Karşıyakalılar Başkan Şahin’i büyük bir sevgiyle karşıladı. Vatandaşlarla selfie çekilen Başkan Şahin,  saatler 21.05’i gösterdiğinde tüm İzmirlilerle birlikte meşale yaktı, hemşeriyleriyle birlikte ‘Türkiye Laiktir, Laik kalacak’ sloganı attı.

Foça'da da laiklik için insan zinciri
İzmir kent merkeziyle aynı saatlerde Foça İlçesi'nde de laiklik için insan zinciri oluşturuldu. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise laiklikle ilgili sözleri için eleştirildi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili sözlerine karşı CHP İzmir İl Başkanlığı'nca Güzelbahçe Sahili'nden Mavişehir Sahili'ne kadar devam eden 17 kilometrelik insan zincirinin bir benzeri de Foça'da yapıldı. Her iki etkinlikte aynı saatte 21.00'de gerçekleşti. Foça Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelen aralarında CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile belediye meclis ve bazı sivil toplum kuruluşları üyeleri, TBMM Başkanı Kahraman'a tepki gösterdi. 

KAHRAMAN'A İSTİFA ÇAĞRISI

Topluluk adına basın açıklamasını yapan CHP Foça İlçe Başkanı Günal Biçer, "Laiklik ilesini kaldırmaya yönelik her teşebbüs, milli egemenliği kaldırmaya ve anayasayı zorla ilga etmeye yönelik bir suç girişimidir. Bütün haklarımızın temeli laiklik ilkesidir. Laiklik, Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleriyle; "asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlıkla mücadele kapısını açtığı için gerçek dindarlığın gelişme imkanını temin etmiştir. Laiklik imgesinin yok edilmesine ya da laiklik ilkesinin sulandırılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. İsmail Kahraman yaptığı açıklamalarla TBMM'ni temsil etme yeteneğini kaybetmiştir. Oturduğu makam, kendisine büyük gelmektedir. Görevi bir an önce bırakmalı, istifa etmelidir" dedi.

BİR KİLOMETRELİK İNSAN ZİNCİRİ 

Alkışlar ve "Türkiye Laiktir, Laik Kalacaktır" sloganlarıyla sona eren basın açıklamasının ardından katılımcılar, Küçük Deniz Limanı sahili boyunca el ele tutuşarak yaklaşık 1 kilometrelik insan zinciri oluşturdu. Düdük çalarak protestoları sürdüren katılımcılar, "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz", "Yaşasın Laiklik Mücadelemiz" sloganlarının yanı sıra "Güle Güle Ahmet Güle Güle" diye de bağırdı.

Topluluk bir süre sonra eylemi sonlandırdı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.