Dolar 32,6013
%0.39
Euro 34,8180
%0.25
Altın 2.492,410
%0.32
Bist-100 9.508,00
%-0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de dinler buluşması

İzmir'de dinler buluşması

​İzmir tarihte ilk olacak bir dinler buluşmasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kent merkezinde yaklaşık yüz yıl sonra ilk kez düzenlenecek olan dini ayine katılacak olan Hıristiyan Ortodoksların ruhani lideri Fener-Rum Patriği Bartholomeos, 6 günlük programı dahilinde Cami, Kilise ve Cemevi ziyareti gerçekleştirecek. Patrik Bartholomeos İzmir’e ilk kez gelecek Kutsal Sn. Sinod Meclisi’nin de katılacağı ziyarette Ekonomi Üniversitesi’nden fahri doktora alacak.

  • Ege Postası
  • 31.01.2015 - 14:14
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip İzmir, tarihte ilklere imza atacak bir programa ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dışişleri Bakanlığı tarafından onay alan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen program kapsamında, İzmir 5 Şubat tarihinden itibaren Hıristiyanların ruhani lideri Fener-Rum Patriği Bartholomeos’u ağırlayacak.
 
İZMİR’DE HOŞGÖRÜ BAYRAMI
17 Ağustos 2014 tarihinde Aya Vukolos Kilisesi’nde (Aya Vukla) 92 yıl sonra ilk gerçekleşen ayinde Hıristiyan Ortodoks Cemaati’ni ağırlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun daveti üzerine kente gelecek olan Fener-Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos geniş kapsamlı bir program düzenleyecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra, İzmir Valiliği, İzmir Müftülüğü, ilçe kaymakamlıkları, ilçe belediyeleri, birçok sivil toplum örgütü ve dini dernek ile vakıf, çeşitli üniversiteler ve konsoloslukların da destek vereceği program dahilinde İzmir, yurt dışından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayacak tarihi bir dinler buluşmasına ev sahipliği yapacak.


AZİZ KOCAOĞLU’NUN DAVETİ ÜZERİNE GELİYOR
Hıristiyanlık Ortodoksların Ruhani lideri Patrik 1’inci Bartholomeos’un 5 Şubat-10 Şubat 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek ziyaretinde Ortodoksların resmi karar organı Kutsal Sn. Sinod Meclisi de kendisine eşlik edecek. Dinler arasında kardeşlik ve barış ortamını pekiştirmesi beklenen program kapsamında İzmir ilk kez 12 farklı ülkeden gelen metropolitleri ağırlayacak. Çok sayıda Ortodoks  turist ile yurt dışındaki dini derneklerin temsilcilerinin de kente akın edeceği ziyaret sayesinde İzmir yaklaşık yüz yıl sonra Ortodoks Patriği’nin katılımı ile kent merkezinde düzenlenecek bir dini ayine de ev sahipliği yapacak.
 
ORTODOKSLAR’DAN TÜRKİYE’YE İLK ZİYARET
Dinler ve mezhepler arasında kardeşliğin vurgulanacağı, barış çağrısı yapılacak ziyaret dahilinde Sn. Sinod Meclisi’nde görev yapan başpiskopos ve piskoposların da eşlik edeceği Bartholomeos, İzmir turunda Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret edecek. Yunan Konsolosluğu’na da ziyaret gerçekleştirecek olan Bartholomeos, 6 günlük programına Aya Vukla Kilisesi’ndeki ayin ile başlayacak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile 1922 yangınından sonra şehir merkezinde ayakta kalan tek Ortodoks mabedi olan kilisenin bahçesine kutsal mersin ağacı dikecek.

PEKDAŞ VE ATİLLE İLE TÜRK KAHVESİ İÇECEK
Programın sonraki günlerinde Aziz Yuhanna Katolik Katedrali ve Aya Fotini Kilisesi’ndeki ayinlere katılacak olan Patrik Bartholomeos, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla’ya birer ziyaret gerçekleştirecek. Bartholomeos, Pekdaş ile Kadifekale’de Aziz Polykarp anısına ağaç dikecek, Atilla ile Türk kahvesi içecek olan Bornova Dramalılar Köşkü’nde mübadele sergisini gezecek ve Bornova Doğanlar Kilisesi’ni ziyaret edecek.


“ÜÇÜ BİR ARADA” ZİYARET: CAMİ, CEMEVİ, KİLİSE
Türkiye ve dünyanın öde gelen isimleri ile birlikte, İzmir İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu’nun da katılımı ile Tarihi Hisarönü Camisi’ni ziyaret edecek olan Bartholomeos, aynı gün Başkan Abdül Batur’la Narlıdere Belediyesi Kültür Evi’ni (Tarihi Cemevi) ve Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı ile de Şirince Aziz Dimitros Kilisesi’ni gezecek.



Yurt dışından gelecek birçok basın organının da yoğun ilgi göstermesi beklenen program kapsamında Fener-Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, ziyaretlerinin son durağında ise Çeşme’de olacak. Çeşitli dini ve mezhep liderleri ile gerçekleştireceği temasların son durağında heyet ile birlikte Çeşme’de bulunan 1832 yılında bir Rum Ortodoks ibadethanesi olarak inşa edilen ve restorasyonu 2012’de tamamlanan Aya Haralambos Kilisesi’ne geçecek olan Bartholomeos 10 Şubat günü  İzmir’den ayrılacak.


İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ’NDEN FAHRİ DOKTORA ALACAK
Programın en dikkat çeken detaylarından bir tanesi ise İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek. İzmir Ticaret Odası temsilcileri ile Yunanistanlı 16 ayrı eğitim görevlisinin de katılacağı “İzmir’in Aziz’leri” başlıklı sempozyuma katılacak ve iş adamları ile buluşacak olan Bartholomeos, Ticaret Odası Başkanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş’ın elinden fahri doktora alacak.
 
ÇİPRAS’IN BARIŞ ELÇİLERİ İZMİR’DE OLACAK
Program dahilinde Yunanistan’da göreve gelen SYRIZA Partisi’nden Çipras hükümetini temsilen 2 Yunan milletvekilinin de İzmir’de olması beklenirken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geçtiğimiz aylarda Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın ziyaret ettiği Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris’i makamında ağırlayacak ve iki ülke arasında kurulan dostluk köprüsü ile işbirliği ortamı pekiştirilecek. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.